Informacja w sprawie nieprawomocnego wyroku o zapłatę kwoty 414.000 zł z powództwa GPPI S.A. przeciwko Z.D. Mewa S.A.
Zarząd GPPI S.A. informuje, iż dnia 24 lutego 2010 roku otrzymał odpis nieprawomocnego wyroku w sprawie z powództwa GPPI S.A. przeciwko Z.D. Mewa S.A. o zapłatę kwoty 414.000 zł tytułem ceny nabycia obligacji serii A2 wyemitowanych przez GPPI S.A. i objętych przez Z.D. Mewa S.A.
Sąd Okręgowy w Poznaniu zasądził od Z.D. Mewa S.A. na rzecz GPPI S.A. kwotę 414.000 zł wraz z ustawowymi odsetkami od dnia 9 października 2009 roku do dnia zapłaty oraz zasądził od Z.D. Mewa S.A. na rzecz GPPI S.A. kwotę 27.917 zł tytułem zwrotu kosztów procesu.
Podstawa prawna: § 3 ust. 1 Załącznika nr 3 do Regulaminu Alternatywnego Systemu Obrotu ,,Informacje bieżące i okresowe przekazywane w alternatywnym systemie obrotu na rynku NewConnect".
Osoby reprezentujące spółkę:
Piotr Karol Potempa - Prezes Zarządu
Krzysztof Nowak - Wiceprezes Zarządu
co tu dużo mówić..GPPI ma rację i ukazuje to jak najbardziej o to ten wyrok, choć nieprawomocny,..ale orzekał w sprawie SO , a nie rejonówka więc parę tyg i będzie prawomocność...czekamy teraz na wzrosty:)
Tytułem wyjaśnienia - orzekał okręgowy, bo z uwagi na wartość przedmiotu sporu (powyżej 100.000 PLN) sprawa należała do właściwości sądu okręgowego w I instancji. Teraz zapewne nastąpi apelacja Mewy do sądu apelacyjnego (II instancja). Jeżeli Mewa przypilnuje terminów (w co nie wątpie) wyrok nie uprawomocni się. Niemniej jednak uważam, że apelacyjny też dowali Mewie.
przy czym Sądowy Okręgowe znają się na rzeczy znacznie lepiej niż rejonowe, zatem wątpię by apelacja coś zdziałała zważywszy że będzie się zapewne opierać na tych samym argumentach co odpowiedź na pozew...do uprawomocnienia się nie jest długa droga..także jak najbardziej pozytywnie!!
o widze ze na spolce siedzi troche osob co ma pojecie o przpeisach:) o wlasciwosci rzeczowej sadu...wartosci przedmiotu sporu i takie tam:) no to tym bardziej sie ciesze ze jestem akcjonariuszem...zgadzam sie ze stokrotka...wydaje mi sie ze apelacja nie przejdzie...fakt ze u nas sady potrafia rozne cuda robic...ale mam nadzieje ze orzeczenie bedzie dla nas korzystne...pzdr...