nie znam za dobrze francuskiego (nie da się kopiować), ale z tego co wyczytałem, Orco w tym tygodniu będzie wnioskował o zakonczenie procedury ochronnej!! ( normalnie 25 marca)
co do dzisieszej sesji - patrząc wstecz taka spadająca gwiazdka przeważnie "dawała" spadki, ale, widać, że walka trwa, najważniejsze są pozytywne newsy.
pozdrawiam cierpliwych
Plán záchrany Orka je hotov
08.02.2010 10:12
Plán, jak zachránit největší středoevropskou developerskou skupinu Orco, je hotov a již tento týden jej firma předloží pařížskému soudu. „Doufám, že Orco již bude fungovat úspěšně. Soud bude znovu posuzovat situaci a my budeme chtít vystoupit z režimu ochrany před věřiteli,“ řekl deníku E15 Alexis Juan, bývalý generální ředitel Komerční banky, který má nyní jako nezávislý člen představenstva Orka záchranu firmy na starost. V režimu ochrany před věřiteli je Orco již téměř rok.
Orku se podařilo dohodnout se všemi 33 financujícími bankami na odkladu splácení úvěrů a soudu navrhne i řešení problému s dluhopisy splatnými v letech 2010 až 2014.
plan uratowania orco jest gotowy!!!
plan jak uratowa najwiekszą szrodkowoewropejską deweloperskągrupę jest już gotowy i już w tym tygodniugo firma przedstawi paryzskiemu sądu."myszle że orco już bedzie dobrze funkcionowac. sąd znów będzie ocenial situacje i my bedziemy chcialy wystąpic z reżimu ochrony przed wierzycieli."powiedzial Alexis Juan
Orcu się udało dogadac z wszystkimi 33 bankami na odlozeniu splaty zadluzenia i sądu przedstawi i rozwiązanie problemu z dlugopisami 2010 i 2014.
we francji nie ma fixingu ktoś wywalił 50 tys tak bym to ujął - inna sprawa, że ktoś to odebrał - jak dla mnie walka trwa ale pójdziemy jeszcze w dół -za duża baza (wolumen) a wrost symboliczny inna sprawa że kurs we francji na dużym technicznie oporze- do tego dochodzi psychologiczny opór na 7E
nie wywalił!
tu się nie zgodzę, flaga jest na zielono, a to oznacza, że ktoś podniósł kurs kupując te 50tys, a nie zaniżył, jak to ma się zwykle przy 'wywalaniu'
Orco věří, že vyjde ze soudní ochrany
11.02.2010 10:14
Developerská společnost Orco má tento týden představit administrátorovi, kterého určí pařížský obchodní soud, návrh restrukturalizačního plánu. Ten má už být okomentován majiteli dluhopisů, kteří se k němu vyjádří prostřednictvím zástupce věřitelů.
11.02.2010 10:07
Developerskou společnost Orco zatím banky nenutí prodávat nemovitosti, aby z jejich výnosů pokryla své dluhy. Jeden z největších developerů ve střední Evropě se přesto pustil do prodejů aktiv, která nepatří do klíčových oblastí podnikání Orka.
Za rok 2009 Orco prodalo nemovitosti v hodnotě kolem 100 milionů eur (zhruba 2,6 miliardy korun).
„Banky, se kterými jednáme, se chovají partnersky a vždy jsme zatím našli řešení," prohlásil včera viceprezident společnosti Aleš Vobruba. „Banky vědí, jaký je trh, jaké jsou možnosti a spíš jdou cestou odložení splatnosti. Není v jejich zájmu, aby zástavy realizovaly silou," dodal viceprezident. Podle některých analytiků jsou ale nucené prodeje nemovitostí právě tím, co firmu možná čeká.
Orco se v současnosti potýká s vysokým zadlužením. Podle informací zveřejněných nedávno na serveru Patria.cz činí v současnosti hodnota dluhu 80 procent z celkové hodnoty společnosti. Vobruba toto číslo nechtěl komentovat, protože Orco prý dosud nemá dokončené přehodnocení svého portfolia za rok 2009. Předpokládá ale, že se příliš neodchýlí od hodnoty 1,8 miliardy eur (kolem 47 miliard korun), kterou firma zveřejnila za první pololetí 2009.
Úvěry určené zvláště na výstavbu bytů se prý společnosti daří z jejich prodejů průběžně splácet. „Na druhou stranu stále roste dluh z obligací, kde se nadále kapitalizují úroky," poznamenal manažer.
Návrh Orka na restrukturalizaci dluhopisů zamítla valná hromada majitelů všech dluhopisů v září 2009. Držitelé dluhopisů se splatností v roce 2010 a 2014 letos v lednu zamítli návrh vedení firmy na přeměnu jejich obligací na akcie. Z důvodu chybějící vyhlídky na restrukturalizaci nakonec sešlo i z kapitálové injekce americké investiční společnosti Colony Capital. Ta investici podmiňovala právě vyřešením dluhopisových dluhů.
Nyní je na rozhodnutí soudu v Paříži, jestli splatnost dluhopisů prodlouží, a to až o deset let. Společnost se od března 2009 nachází v režimu soudní ochrany před věřiteli. V září pařížský soud Orku prodloužil lhůtu do 25. března 2010. „Připravili jsme obchodní plán, založený na prodloužení splatnosti obligací, který umožní Orku ukončit proces ochrany před věřiteli," tvrdí viceprezident. „Soud bude rozhodovat na základě tohoto obchodního plánu a jsme přesvědčeni, že bude akceptován," dodal Vobruba. Pokud ale soud předložený plán nepřijme, může prodloužit ochranu před věřiteli o dalších šest měsíců a poskytnout tak developerovi čas na revizi plánu.
Orco se v současnosti zbavuje nemovitostí, které nepatří do hlavních oblastí zájmů firmy. Mezi strategická aktiva Orka, kterých se prý zbavit nechce, patří například rozvojové území v Praze-Bubnech, kancelářský a bytový soubor GSG v Berlíně nebo logistický komplex Molcom v Moskvě.
wolałbyś bezsensowny spadek na koniec notowań? Ja jestem mile zaskoczony, myślę, że juz na trwałe zostaniemy powyżej 7E, a że będzie bujało to oczywiste
pozdrawiam
Myślę, że ci, co mają papier powinni trzymać.
Dzisiaj popełniłem błąd i widząc co się dzieje na rynku (jakaś sraczka kompletna) uległem emocjom i zamknąłem z niewielkim zyskiem.
(Obawiałem się małego podwójnego szczytu)
Ale końcówka z Paryża nie pozostawia złudzeń dla misiów - papier pójdzie do góry.
Może uda mi się wrócić, ale bardzo w to wątpię, bo spekulacyjnie kupiłem cersanit i nie mam wolnych środków. (prawie wszystko w innym deweloperze, ale pewniejszym fundamentalnie - BBD)
Pozdrawiam i życzę mega zysków. Mi musi wystarczyć te kilkanaście procent w tym roku (obróciłem parę razy) i sporo więcej w poprzednim... a listonosz lubi czasem dzwonić dwa razy...
Mówie tylko, że po wczorajszym nagłym pod koniec sesji wzroscie, przy małych obrotach musiało to się dziś tak zakończyć !! - co innego mówili przedmówcy :)
Chociaż, szkoda, że miałem rację, bo gdyby dziś było zielono (piątek jest zawsze ciężki) to bylaby duża szansa na zielono w przyszłym tyg.
Mała korekta sie przyda, spadki na minimalnych obrotach w Paryżu. Wczoraj spore batony pod koniec sesji leciały. Pod koniec dnia kurs w Paryżu powróci w okolice 7,30
Dzisiejsze zachowanie we Francji nie jest póki co miłe, ale niczego nie przesądza.
Wpisuje się chyba w konsolidację wokół poziomu 7EURO.
Jeżeli spadnie niżej(w cenach zamknięcia) , to być może będzie tu ten mały wredny podwójny szczyt krótkoterminowy, ale jeżeli utrzyma poziom 7EURO na zamknięciu przez tydzień - dwa to wtedy i 10EURO niedługo tu zobaczymy.
Ja póki co akcji nie mam, ale chcę tu wrócić...
Kurs zamknięcia 7 EURO, obroty kilka razy mniejsze niż wczoraj.
Mamy według mnie konsolidacje wokół pokonanego wczoraj oporu.
Taki ruch powrotny zdarza się często, bardzo często.
Dobrze , że na mniejszych obrotach.
W przyszłym tygodniu powinniśmy dotknąć 9 EURO. (chyba..)
zastanawia mnie, czy jeżeli sad przedłuży splatę obligaci o 10 lat. {jestem przekonany} To czy orco powróci do rozmów z colony. Głownym warunkiem bylo uporządkowanie sytuacji z obligatoriuszami.
nie udalo sie w listopadzie to może 4 miesiace póżniej. przecież colony ma orco dobrze zmapowane i dziś jest duzo lepsza situacja w orco niż siadali do pierwszych rozmów?
Ano dokładnie Ci co mają nie chcą za bardzo sprzedawać po tej cenie bo
1.Kupowali dużo drożej
2. Uważają że najgorsze jest juz za spólką więc po co teraz sprzedawać?
A ci co potencjalnie chcą kupić czają się z lewej strony , no bo po co przepłacać skoro na razie ataku na akcje nie ma?
Mamy konsolidację wokół 7 euro, po wzroście, więc wymowa zdecydowanie pozytywna.
Przydało by się na fixie we Francji trochę podkręcić emocje i zrobić białą świeczkę, ale nie wiem, czy Francuzów na to stać, jak Ameryka im dzisiaj nie świeci....
Może jednak.......
Waham się szczerze powiedziawszy.
Jesienią popłynąłem na Orcu około 10% ( kupowałem po 48 zł na szczęscie w porę uciekłem)
Odkupiłem na poziomie 26-28 i... sam nie wiem czy trzymać te akcje czy nie.
Z jednej strony cena po której nabyłem jest dość atrakcyjna, a ze spólki płyną ostatnio dość obiecujące infa, z drugiej strony ja to już jestem niecierpliwy z natury i lubię jak cos się dzieje , a tu tylko 7 euro- 28 zeta i cholera wie w którą stronę to pójdzie.
No właśnie tego się obawiam.A ja wolę zdecydowanie sprint.
No i obawiam się tez tego że dodrukują akcji po jakiejś chorej cenie.
Był ten tamat już grany z Colony...
nie jestem.
Nie wiem, ktoś na forum sugerował info o Złotej w najbliższym czasie.
Na papierze się nie zmienia. Mamy konsolidację, albo wybicie górą i duży zasięg ruchu, albo w dół i test 24-25.
Myślę, że Orco będzie grany choćby spekulacyjnie, żal oddawać, ale trza się liczyć z wahaniami kursu...
Jeszcze jedna uwaga - też nie można wykluczyć, że papier całkowicie zatonie.
Dlatego, jak napisałem na poprzednim wątku o odwróceniu trendu na orco, więcej niż 4-5% kapitału w orco nie zainwestuję ze względu na niepewność.
Siedzę głównie na BBD, ale spółka też bardzo nie kochana :)