Gdzie ta formacja RGR (glowa z ramionami zwiastujaca ten mega spadek na groszowki), notabene tak jak na Skotanie??
Autor | ~taki jeden. [83.26.24.*] 2010-02-03 20:36
Rysuje się tutaj mega głowa z ramionami (formacjaRGR) Zasięg przyszłych spadków jest groszowy.!!!!!!!! Miejcie ludzie oczy otwarte.Poz.
Dla mnie to rysuja sie tutaj same ramiona (bez glowy), bo chyba trzeba nie miec wlasnie glowy zeby wypisywac takie herezje, nie sadzisz ~taki jeden??
Jezeli nie chcesz czytac tego co pisze Badziewiak (chociaz on tez nie jest tutaj zadna wyrocznia) lub tego nie rozumiesz, to qrwa przestan szczekac cieciu glupi i wyrysowywac jakies urojone formacje. Jezeli nie masz pojecia o AT to moze sprobuj chociaz sie czegos konkretnego dowiedziec o spolce (AF). To troche latwiejsze.
Dzisiejsza sesja chyba daje ci troche do myslenia?? Co qrwa o tym myslisz pajacu glupi?? To samo tyczy sie rowniez kolesia ~luki
Dwa palanty, znajac zycie obydwaj znikna za chwile z ferrum forum (lub odwrotnie ;-))
wyluzuj ,,,szkoda pradu;)))
zawsze tak bedzie ze jak spadnie pare groszy to kilku gosci popusci z przebitka
jaka glowa z ramionami ??? ,jaka analiza techniczna na tej spolce???
jak ktos kupil ten walor tydzien temu to moze sie bawic w takie historie,
ale czy to ma sens....smiem watpic
TO JEST SPÓŁKA POD PRZEJECIE
mam wrazenie ze jesli zwyciezy Pan Pietrzak to wogole wycofa ja z gpw
On nawet nie przystapil do UDS(unia dystrybutorow stali)
jeden z wiekszych producentow profili zamknietych o mniejszch przekrojach,
ferrum za kaske z emisji zakupil maszyny do produkcjii profili o duzych przekrojach
w przypadku przejecia kontroli nad spolka
EFEKT SYNERGI ZAPEWNINY
robi swoje ,zarabia kaske ,reklama nie jest mu do niczego potrzebna
pozdr
Jeśli te wrażenie miałoby się sprawdzić... to akurat statystycznie i historycznie nie wróżyłoby wzrostów na tym papierze, niezależnie od jego "jakości".
Wycofanie spółki z GPW może nastąpić tylko i wyłącznie na określonych warunkach
Wycofujący musi mieć powyżej 90% akcji uzyskanych poprzez wezwania z góry określonym zamiarem wycofania spółki z GPW o czym musi poinformować oficjalnym komunikatem
Jasna sprawa. Odniosłem się wyłącznie do wrażenia naszego kolegi - co się najczęściej dzieje z kursem w takiej sytuacji. Chciał być może błysnąć, że wtedy będzie wodotrysk, a tymczasem wtedy będzie wodospad.
Na dodatek tak właściwie kurs wtedy wystrzeliłby chyba pod sufit albo nawet do sąsiada
bo jeśli tyle drożały akcje żeby skupić trochę to co by się działo z kursem jak te akcje były by do odkupienia nie tylko z rynku ale od np. Bajora
Wtedy dopiero byśmy się dowiedzieli ile to one są warte:)
Nie no, nie udaje głupiego.Po prostu nie jestem zorientowany a jak ktoś pisze że mają wycofać to może coś wie na ten temat.W każedej plotce jest ziarnko prawdy.Na szczęscie ferrum to tylko jedna z 6 papierów które mam w portfelu.Kupiłem bo lubie firmy które kiedyś miały straty a po jakimś czasie pokazują pierwsze zyski.A to czy mają wycofać czy nie tego nie wiem.A ty Badziewiak napisz może coś wiesz na ten temat ?
Dnia 2010-02-09 o godz. 12:33 ~Pershing napisał(a):
> Nie no, nie udaje głupiego.Po prostu nie jestem
> zorientowany a jak ktoś pisze że mają wycofać to może coś
> wie na ten temat.W każedej plotce jest ziarnko prawdy.Na
> szczęscie ferrum to tylko jedna z 6 papierów które mam w
> portfelu.Kupiłem bo lubie firmy które kiedyś miały straty a
> po jakimś czasie pokazują pierwsze zyski.A to czy mają
> wycofać czy nie tego nie wiem.A ty Badziewiak napisz może
> coś wiesz na ten temat ?
Pod h... to Szweda, Polak się nie da
Pisz sobie co chcesz:)
I pytaj tego co to Ci te ziarnko zasiał :):):)))))
Panie Badziewiak, nie ma co focha strzelać bo zarówno Ty jak i ja jesteśmy akcjonariuszami tej spólki.Więc jeżli coś wiesz to mógłbyś się podzielić.Ja nie jestem naganiaczem bo chce potrzymać ten papier ok. 2 lat jeszcze.Te formu istnieje też po to żeby dzielić się informacjami.A wiem że masz też CCINT w portfelu- to jest prawdziwy skarb trzymam od 25 zł.Więc uważam Cie za osobę wiarygodną.Więc fajnie by było gdybyś podzielił się infem, jeśli coś wiesz.Jak ja bym wiedzial to bym sie podzielił
Żeby było jasne.Ktos wyżej "odniósł ważenie" że byc może będzie Pietrzak chciał wycofać. Cała dyskusja krąży wokół tego "wrażenia". Konkretnie - mi nic nie wiadomo na ten temat i nic wg mnie na to nie wskazuje.
Gdy natomiast takie przejęcie celem wycofania ma miejsce, to scenariusz jest na ogół taki, że:
1. pada cena na wezwaniu.
2. Gdyby to miałoby byc np ferrum, to pomyślmy jaka to miałaby być teoretycznie cena? Posłużę sie wyłącznie wróżeniem z fusów (właśnie piję herbatę):
- np 17,60. Nie za mało, żeby zachęcić do szybiego oddawania, ale nie za dużo, bo juz duzo wydał kasy (po 17,60 własnie dał) no i to normatywnie kuuuuupa siana, za każde 10 groszy więcej, wiec ta granica górna też jest. (załóżmy w ogóle, że ma wystarczającą ilość kasy - co jest zagadką do dziś. Kto wie dokładnie skąd się wziął p.Pietrzak w ferrum?) Wzywający z chęcią zaproponowałby jak najmniej, ale wtedy grubasy najprawdopodobniej nie oddaliby akcji. No i blokować środki na koncie trzeba.
- cena 17,60 z resztą też może byc nie do przyjęcia przez grubasów, ale dla małych inwestorów już prędzej.
- mały inwestor powoli zaczyna oddawać.
- wezwanie obsługuje wybrane biuro maklerskie XXX, a akcja na gpw żyje dalej własnym życiem, najczęściej kurs jest nieco niższy niz na wezwaniu, np. 17,40
- zbliża się termin zakończenia wezwania (np 2 miesiące) a tu dalej nie ma informacji od grubasów, że sprzedadzą
-pojawia się nerwówka - a co będzie jak ostatniego dnia grubasy oddadzą? wtedy po zakończeniu cena spadnie - myśli mały inwestor
- co więc robi? - sprzedaje! kurs na gpw spada.....
-ale niektórzy mali inwestorzy wierzą, że wzrośnie albo że grubas nie sprzeda i nie sprzedają... czekają (albo w ogóle nie kumają o co chodzi, nie rozumieją, wyjechali na księżyc itp.)
Dalej:
- wariant 1 po zakończeniu wezwania : Pietrzk ma 90 % - co się dzieje z kursem na gpw? -spada
wariant 2 po zakończeniu wezwania: Pietrzak nie ma 90% - co się dzieje? Pietrzk mówi, że się wycofuje z przejęcia - co się dzieje z kursem? - spada
wariant 3 po zakończeniu wezwania :Pietrzk nie ma 90 % ale mówi, że ogłosi nowe, np po cenie niższej, 17,50. i co wtedy? - mały inwestor robi się znowu nerwowy - oddaje
cena spada
wariant 4: pietrzk nie ma 90% ale mówi, że ogłowi nowe i daje jeszcze raz taką cenę (17,60) - co się dzieje? wracamy do początku wróżby.
wariant 5 Pietrak nie ma 90 % ale mówi że da więcej!!! ile? 17,70? 17,90? a może 77,77? (Pietrzak to Coperfield i ma fabrykę pieniędzy) - wtedy odpowiednio rośnie kurs....a jakie jest PRAWDOPODOBIEŃSTWO takiego scenariusza?
Uczestnicy parkietu to 3 grupy ludzi:
GRACZE - horyzont od kilku sesji do kilku tygodni (krótkoteminowi)
SPEKULANCI - horyzont kilka tygodni - kilka miesięcy (do pół roku) (średnioterminowi)
INWESTORZY - powyżej pół roku, 2,3 i więcej lat. Uwzględniający tzw. strategię (proponuję przeczytać definicję słowa "strategia") (długoterminowi) - nie mylić z tymi, którzy mają 100 sztuk i myślą mniej więcej tak: "teraz nie oddam, będę trzymać chociażby 10 lat aż swoje odzyskam"
No i jeszcze jedna grupa - Ci ,co początkują, uczą się, nie rozumieją, niepoprawni marzyciele, poszukiwacze szczęścia itp......
Konkludując te WRÓŻBY z fusów (herbata mi sie kończy) i jeszcze raz podkreślam WRÓŻBY:
JEST TYLE MOŻLIWOŚCI TEORETYCZNIE - że zawsze to generuje niepewność - i ta niepewność jest najczęściej przyczyną spadku kursu, nizależnie od jego "jakości".
Łubu dubu, Łubu Dubu, Niech nam żyje prezes naszego klubu, NIIIEEECHH ŻYYYYJE NAAAAAM!
To mówiłem ja, Jarząbek.
Apropo strategii długoterminowej.Chyba najlepszym rozwiazaniem jaest kupić kilka spólek np. 6 albo 10 no nie mniej niż 5.I tu w zależności od tego jaki mamy plan działania albo dokupować w dołkach albo ciąć straty jeżeli się przytrafaiają.Ale w długim terminie liczą się kilkuletnie trendy giełda waży i to co rzeczywiście okaże się dobre przez kilka lat kurs moze wzrosnąć o kilkaset procent lub nawet kilka tysięcy procent.A to co kiepskie potanieje do minimalnych wartości.A zyski z trafionych inwestycji pokryją straty z nietrafionych inwestycji.Więc moje 6 spólek to chyba nie taka mała liczba