Magellan jest lepszy.Jeżeli mają rosnąć to obydwie będą rosły.Ale Magellan jest lepszy.Jest to potężniejsza spółka, z lepszymi wynikami, odnotowuje dodatnie przepływy tzn. stan gotówki w kasie wzrasta a to tworzy poduszkę bezpieczeństwa na wypadek turbulencji np. w postaci braku gotówki na spłatę kredytu.Roe jest w trendzie wzrostowym.No i wogóle jest GIT.Teraz chyba będzie korekta ale niekoniecznie.Wiec ja postawiłem na Magellan.
Magellan wzrosty ma za sobą, oni poprawią wyniki raczej symbolicznie o 10-20%, natomiast MW Trade w IV kw 2009 poprawi wynik w stosunku do IV kw 2008 o ponad 250%!
W kolejnym I kw 2010 poprawi wynik netto o ok 100% w stosunku do I kw 2009, tak samo zrobi w II kw 2010. Dopiero potem się ustabilizuje ze wzrostem zysku netto, ale do tego czasu kurs powinien rosnąć szybciej niż konkurencyjny Magellan. Spółka MW Trade w 2010 powinna zarabiać netto ok 900k- 1mln netto w każdym kwartale a wyceniana jest na 30mln! Ja widzę, że jest minimum 30-50% wzrostu, czego u Magellana już nie ma.
właśnie chodzi o to żeby poprawiały się o 20 -30 % rocznie.Spólka ma być maratończykiem a nie szybkodystansowcem.A swoją drogą Magellan w najbliższym czasie powinien się skorekcić do 32.00 zł
sam prezes magellana powiedział, że w 2010 wynik będzie wyższy o kilkanaście %, czyli przedział 10-20, w związku z tym potencjał wzrostu zbyt wielki nie jest, natomiast w MW Trade czekają nas większe zmiany wzrostu zysku netto :-) RDR powinni zrobić minimum 30% wzrost, tego się trzymam!
Magellan jest dużą spółką , może sobie poradzić , w różnych sytuacjach ,o do spółki mwtrade to firemka bardzo słabiutka ,malutka ,,,,,przychody firmy ....