Sie zastanawiasz ? , po tej informacji o sprzedaży wyrobów Pamapolu w Wlk .Brytanii ? .Dzisiaj w TVNCNBC , występoawał prezes Półgrabia i mówił o nowych rynkach w Europie .Czytaj portal spożywczy i wyciągaj wnioski.Pozdrawiam.
Szkoda ,że nie oglądałeś wywiadu Półgrabi w TVNCNBC .W pierwszej połowie 2010 szykują kolejne duże kontrakty w kilku państwach Europy.Polecam czytać portal - Rynek spożywczy.pl
To jego pierwsza wersja (tego wzoru), której nie powinno się stosować w naszej gospodarce. Są jesze chyba dwie inne odmiany tego wskażnika które stosuje się w gospodarkach rozwijających się takiej jak nasza. Polecam stronke "stockwatch"
Ogólnie rzecz biorąc to tylko wskażnik który analizuje stan faktyczny a nie to co może być za parę lat. Dobra restrukturyzacja + poprawa koniunktury = sukces.
A tak na marginesie jakby było żle to czy wywalali by po takiej cenie. Wątpie w to. Podbitka by była spora oj spora.Tak jak na reszcie patrz Techmex, SkyEurope itp.
Ale oczywiście zastrzegam sobie prawo błędu :-)
Ps: Widze że znów wracamy do normalności na kursie czyli kicha do potęgi.
Po nowym roku myśle że będzie już lepiej.
Cytuję słowa eksperta od analizy fundamentalnej... wg stanu po II kwartale, a III kwartał okazał się b.dobry. Po drugie wg ratingu juz po III kwartale podwyzszono rating spólki PMP....i spólka jak się okazało idzie do przodu. Fakt, zadłużenie kredytowe jest dośc spore i zeby je spłacać trzeba zarabiać, podpisywac kontrakty i to jak widzimy udaje im sie :)
cytat http://www.stockwatch.pl/forum/Default.aspx?g=posts&t=321
"Tak na dobrą sprawę rynek nie wie co z nią zrobić. Klasyczny przykład antyekonomii skali: gdy była mniejsza, zarabiała więcej. Teraz, po rozroście, traci pieniądze. Gotówkę operacyjną generuje tylko z redukcji kapitału obrotowego. Problemem są nie tylko opcje walutowe, ale spadająca marża handlowa (ostatnio regularnie poniżej 20%, dawniej regularnie powyżej tej granicy) i rosnące koszty stałe. Jednocześnie spółka jest bardzo mocno zadłużona: aż na 72% aktywów. Od dłuższego czasu ma też gotówkę na styk.
Plusem jest, że zarząd jasno pisze w swoim sprawozdaniu, iż zamierza się pozbyć aktywów nieprodukcyjnych oraz w ogóle działalności pobocznej, skupiając tylko na podstawowej. Ja też uważam, że może fajnie jest mieć fabrykę słoików i nakrętek oraz handlować surowcem, ale wartość dodana jest w produkcji i w marce towarowej - więc to wymaga uwagi, na czym zarabiamy; resztę można zlecić na zewnątrz. Jeśli naprawdę pójdą tym torem, być może odzyskają rentowność, bo bez niej to jedyne co rynek teraz jest w stanie zrobić, to podciągnąć kapitalizację na poziom wartości księgowej. Może porównawczo dałoby się coś jeszcze zawalczyć, ale to wszystko ruchy w ciemno, dopóki na trwałe nie wróci rentowność. Sam II kwartał już wyszedł na plus, a trwa trzeci, sezonowo najlepszy.
To jednak nie znaczy, że ta spółka jest jakąś okazją inwestycyjną. Dużo ma do zrobienia w ramach reorganizacji. Eksport jest jakąś szansą na rozwój, ale rodzi ryzyko kursowe - no i jednak wolałbym eksportować gotowe produkty na większej marży, niż półprodukty na mniejszej."
Nawet nie wpadłem na pomysł że dzisiejsza obsuwa to efekt tego artykułu najprawdopodobniej. A tak na marginesie to już po IV kwartale 2008 kiedy mieli dość sporą strate to rating im poleciał wraz ze wskażnikiem altmana. Z prawie 5 na 4.01.
A tak patrząc na szeroki to większość się korekci. Grudzień przecież jest i halny za oknem.
U mnie nie wiem jak u Was.
Moi drodzy wesołych (mimo wszystko ) świąt , w rodzinnej atmosferze, bo na kasie sie swiat nie konczy. Sa inne wazniejsze sprawy w zyciu i warto w takich dniach sie nad tym wszystkim chwilę zadumać....ja pedze do pieczenia pierników. Jak kiedys na jedym z forum ktos powiedział...baby do garów a nie na gieldę....hihihihihhi..., aler ostatnio ukazał się artykuł, ze ilośc kobiet inwestorek stopniowo rośnie, chociaz nadal nam daleko do europejskich statystyk. :)