Chyba wpadłem w niezłą kupę. Kupiłem 4280 akcji MSX po 2.16 zł. Teraz jej kurs waha się miedzy 1.78-1.80. I teraz pytanie do was - Trzymać? A może sprzedać, póki nie spadnie jeszcze niżej?
Pozdrawiam, Wesołych świąt. Bez takich gniotów jak MSX...
W ostatnim czasie Byki podejmują kolejną próbę zwyżki. Czy będzie to miało postać krótkoterminowego odbicia czy większej korekty całego ruchu spadkowego zależy od zachowania w najbliższym czasie. Póki co formalnie Mostostal Export wciąż znajduje się w trendzie spadkowym.
tu zobacz wykres http://inwestycje-gieldowe.pl/blog/category/analizy-spolek/
A jak kupowales to okresliles dopuszczalna stratę ? Bo jak okresliles to wiesz co robić a jej nie okresliles to zapamietaj ze jak tracisz 4 na 10 spółek to jesteś gość. Poprzez trafienie rozumiem ze 6 nietrafionych przyniosło po max 4% straty a trafione minimum 20% zysku.
Jak kupowałem rok temu dokładnie KGHM po niewiele ponad 20 złotych niektórzy idioci krzyczeli - Będzie ostry spadek cen miedzi , uciekać ( mogę przytoczyć linka)
Jak kupowałem LC Corp po 50 groszy pisali że to bankrut.
Pierwsze pytanie jakie musisz sobie zadać to - Czy te akcje są drogie czy tanie?
Po drugie określić swój horyzont inwestycyjny czyli czy potrzebujesz te pieniądze za miesiąc, pół roku, rok?
Po trzecie odpowiedz sobie szczerze na pytanie , jak z twoją psychiką.Bo wycena może jeszcze spaść , tego nie można wykluczyć , jeśli w tej chwili nie możesz spać z tego powodu to jak zaczną spadać to prawdopodobnie wywalisz na samym dole, a odkupić potem drozej wywalone akcje nie jest łatwo ( zwłaszcza wtedy gdy trend jest niejednoznaczny)
Po czwarte trzeba obserwować rynek. Bo niestety jak rynek spada to nie ma bata, 90% spółek traci.
Ja pokrótce opiszę swój punkt widzenia, spółka ma wskaźnik c/wk 0,65 i tak naprawdę to nie tak łatwo znaleźć w tej chwili spółkę o takiej wycenie na GPW która nie jest na skraju bankructwa lub nie jest zadłużona po czubek uszu.
C/z brak ponieważ spółka w ostatnim roku nie odnotowała zysku , ale ma podpisanych sporo kontraktów więc na zyski też przyjdzie pora.
Wydaje mi się więc że obecna cena jest atrakcyjna , co oczywiście nie znaczy że nie może być nizsza, tego nigdy nie mozna wykluczyć , ( więc patrz punkt 2,3,4) ale jeśli masz powiedzmy rok czasu to prawdopodobieństwo zarobku jest duże.
Ps.Na początku roku miałem taki przypadek na Rainbow Tours, po opublikowaniu szokująco słabego raportu wywaliłem wszystkie akcje po złoty coś tam.Potem jeszcze trochę spadło a dziś kosztuje jedna akcja 5 zł. a ja zamiast zarobić krocie straciłem jakieś 20%.I też mają c/z 0. Dokładnie tak jak Mostek.