ABM Solid kupił od MSP Wągrowieckie Przedsiębiorstwo Robót Mostowych za 5,25 mln zł
10.12. Warszawa (PAP) - ABM Solid kupił na aukcji przeprowadzonej przez Ministerstwo
Skarbu Państwa 20.400 udziałów Wągrowieckiego Przedsiębiorstwa Robót Mostowych za 5,25 mln
zł - podało MSP w komunikacie.
MSP podało, że cena wywoławcza wynosiła 3,825 mln zł.
Wągrowieckie Przedsiębiorstwo Robót Mostowych w Wągrowcu działa na rynku polskich dróg od
1959 roku. Spółka buduje i remontuje mosty, posiada też wytwórnię prefabrykatów
drogowo-mostowych stosowanych w drogownictwie, kolejnictwie, energetyce. (PAP)
A gdzie tam mi do wymienionych, naprawdę jestem za wszystkim co najlepsze dla i w SOLIDZIE ponieważ jestem tu zaangażowany nie tylko ciekawością, a to że pośmiejemy się trochę z betoniarki to nic złego
"O tak! Jutro dostaniemy takiego rozpędu że przelecimy nad ceną RESBUDU a sam turbodymomen będzie zawstydzony. Jestem na TAK. "
A co ten Resbud sobą reprezentuje, poza tym że bruździ ABM-owi w raporcie skonsolidowanym? Na czym polega jego dziadowski "fenomen" żeby go cenowo nie przeskoczyć?
Prawda jest taka, że to ABM powinien kosztować 15 zł, a Resbud 8.
Moim zdaniem ABM powinien odsprzedać ten Resbud po aktualnej cenie rynkowej, a za pieniądze ze sprzedaży dokupić coś co generuje zyski. Pytanie: kto tyle za to zapłaci?
Bliższe informacje nt. przejętej firmy:
http://inwestor.msp.gov.pl/portal/si/form/r122/Wagrowieckie_Przedsiebiorstwo_Robot_Mostowych_Spolka_z_oo_z_siedziba_w_Wagrowcu.html
Ostatnie wyniki dot. 2008 roku: Przychody 7 mln zł, EBITDA +0,6 mln zł, ZN +0,3 mln zł, zatrudnienie ok. 70 osób,
Spróbujmy to wycenić na podstawie wyników z 2008 roku wg wsk. P/E (WK nie znam):
Zysk netto 2008 r. = 334,7 tys. zł
Cena = 5.250 tys. zł / 0,85 = 6.176 tys. zł
PE = 6.176 / 334,7 = 18,4
Czy przepłacili? Trudno powiedzieć - nie znam wyników za 2009 roku. Poza tym ważna jest sprecyzowana strategia firmy:
W ramach swojej strategii Spółka zakłada się rozszerzenie swojej działalności o produkcję drobnowymiarowych elementów betonowych wibroprasowanych (wibroprasowanie jest jedną z najnowocześniejszych metod zagęszczania mieszanek betonowych, która zapewnia wysoką szczelność betonu przy niskim współczynniku wodno-cementowym). dla budownictwa ogólnego, drogowego i mostowego. Na rynku, na którym funkcjonuje Spółka można zaobserwować rosnące zainteresowanie na elementy prefabrykowane, wykonane z wysokiej jakości kruszyw i cementów, z wykorzystaniem technologii wibroprasowania betonu wykorzystywane w budownictwie głównie przemysłowym. Spółka zamierza zawierać alianse strategiczne z partnerami o ugruntowanej pozycji rynkowej i dysponującymi wystarczającymi zasobami pieniężnymi w celu wzmocnienia swojej pozycji rynkowej na rynku lokalnym powiatowym i wojewódzkim oraz dokonania w związku z tym niezbędnych inwestycji w nowy sprzęt.