Zakładając, że zrobią 24 mln zysku netto (co jest chyba proste do zrobienia) oraz uwzględniając (na dzis wirtualne) akcje wynikające ze sprzedaży obligacji, przy założeniu P/E = 10 jak nic wychodzi że cena za jedną akcję równa bedzie 5 zł.
Wniosek: w najbliższym czasie na Ergisie bedziemy mieli wzrost 40%.
Zgadza się z tą różnicą ,że zysk bedzie wiekszy.Ale wcale nie musi się to przekładać na wzrost kursu.Gdyby tak było to juz powinno byc 7 albo 8 zł ale to nie jest takie proste.Może wiecej takich jak ty to może tak będzie....Niestety tu bedzie dreptanie miedzy 3,6 a 3,9 w najblizszym czasie czy chcecie tego czy nie.Ale dla pocieszenia powiem że za niedlugi czas bedzie 4,5 i to bedzie tyle .Na dalsze wzrosty należy długo poczekać i będą one zależne od tego co bedzie sie działo na całej giełdzie.
Ta 5 trochę sie oddala. Co prawda na małych obrotach, ale jednak.
Chyba potrzebny jest impuls, który pokaże że Ergis ma przed sobą przyszłość.
Spójrzmy na ERG. Spółka słabsza finansowo, ale budująca przekonanie o posiadaniu strategii (i być może ją ma !).
Na dziś, strategia Ergisu patrząc z zewnątrz, ogranicza sie do wzrostu wolumenu i cięciu kosztów. To była dobra strategia na wyjście z długów i przygotowanie spółki do ruchu w kierunku nowej gospodarki. Rutynę opanowali, teraz potrzebują innowacji. Jeśli mają coś w zanadrzu cena akcji nie bedzie 5 ale 10zł.
Erg nie ma zadnej strategii tylko ma Patrowicza.A ostatnie uchwały to działanie na szkodę akcjonariuszy ale KNF i tak znowu nic nie robi.Poczytaj sobie o ostatnich uchwałach walnego ERGu.Co do Ergisu to sprawę juz przedstawiłem.Dla mnie apogeum bedzie po publikacji wyników za Q4.Oczywiście apogeum obrotów bo kurs może nie być najwyzszy jeśli szeroki rynek będzie w stadium korekty.Jesli powróca wzrosty to 4-5 zł jest realne ale potem koniec.Kiszona kiszona i jeszcze raz kiszona no chyba że PZU albo Warta bedą chciały wyjść to trochę podrajcują ale nie zabardzo bedą miały pod co bo zyski z 2009 w Ergisie juz nie wrócą.
nie piszmy ze spółka nie jest innowacyjna, bo właśnie na to dostała z funduszy unijnych prawie 10 mln zl (zakup nowoczesnej maszyny), tylko ze to wszystko jest mało rozdmuchane i nagłośnione wiec dlatego te wiadomości są tylko dla bardziej zaangażowanych w spółkę
Moim zdaniem, nie jest to społka pod spekułę. Mała płynnośc powoduje, że parę tys,. akcji zbija kurs. Dla cierpliwych spółka jak talala. Fondy nie kupowały by obligacji z zamianą na akcje po 4 zł jak kurs był 3,70. Opinie o zarzadzie i akcjonariacie sa wymysłem frustratorów. Patrzec na infa i czytac raporty - dokładnie. Tam jest wszystko. Pozdrawiam
Powiedziane dobitnie, jednak, z pkt widzenia inwestora giełdowego, ostatecznie kurs akcji jest miarą oceny czy spółka jest ok czy nie.
Chyba jednak jest jakiś problem z zainteresowaniem akcjonariuszy tą spółką. Przy tak małej płynności nie tylko łatwo zbić kurs (jak piszesz). Równie łatwo jest go podbić. A jednak nikt tego nie robi...Dlaczego ? Czy dlatego że spółka jest łakomym kąskiem dla inwestorów, którzy wierzą że kurs wystrzeli ? Coś tu jest nie tak.
Gdyby raporty zawierały pełną i pozytywną informację o perspektywach spółki, wszyscy by o tym wiedzieli. To, że kurs ma potencjał wzrostowy też wszyscy wiedzą. Nasuwa się więc proste pytanie. Dlaczgo kurs Ergisu nie rośnie tak szybko jak wydawałoby się, że może ? Przynajmiej do tych 5-6 zł...
PS. Co do opini ludzi o tym jak oceniaja działania Zarządu.... Jeśli chcesz te opinie cenzurować to po co nam to forum.
jestem z branży i wiem, że aktualnie na rynku folię stretch (podst. produkt Ergisu) sprzedaje się poniżej kosztów zakupu surowca.. to nie wróży dobrze rynkowi nawet, gdy jest to sytuacja przejściowa. zakup granulatu to ok. 90% kosztów produkcji.. inne produkty spółki są jeszcze w powijakach i nie ma co liczyć, że wystrzelą..
Czy aby na pewno znasz branże, skoro inwestuja w drugą linię do strechu ? Czyżby fundusze swiadomie chciały powiekszać stratę ? Bzdura. Radze poczytac dokładnie raport w najbliższym czasie a nie opowiadać bajek. Pozdrawiam znawców branży :)))
Konrad jakoś ta prognoza nijak się ma do tego co piszesz
Ergis-Eurofilms Będą wysokie zyski
Ergis-Eurofilms jeszcze nie opublikował wyników za ubiegły rok, ale już dziś wiadomo, że szczególnie wysoki będzie zysk netto. W jego wypracowaniu pomógł m.in. sprzyjający grupie kurs euro i stosunkowo wysokie marże. Po trzech kwartałach 2009 r. wynik netto wyniósł 18 mln zł, co oznaczało wzrost aż o 111 proc.
Priorytety grupy na ten rok to utrzymanie wysokiej rentowności sprzedaży i zwiększenie produkcji - pisze "Parkiet".
Zwiększenie produkcji ma dotyczyć podstawowych produktów grupy: laminatów do żywności, opakowań przemysłowych oraz wyrobów z tworzyw sztucznych dla budownictwa (m.in. folie izolacyjne PVC). Firma zapowiada też istotną poprawę wyników ze sprzedaży taśm PET.
Ergis-Eurofilms zainwestuje 24 mln zł w zwiększenie produkcji folii stretch w zakładzie w Oławie. Nowa linia będzie miała wydajność 17 tys. ton, co w pierwszym roku podniesie zdolności produkcyjne grupy do 44 tys. ton.
Parkiet - 22-02-2010 09:09
Priorytety grupy na ten rok to utrzymanie wysokiej rentowności sprzedaży i zwiększenie produkcji - pisze "Parkiet".
Zwiększenie produkcji ma dotyczyć podstawowych produktów grupy: laminatów do żywności, opakowań przemysłowych oraz wyrobów z tworzyw sztucznych dla budownictwa (m.in. folie izolacyjne PVC). Firma zapowiada też istotną poprawę wyników ze sprzedaży taśm PET.
Ergis-Eurofilms zainwestuje 24 mln zł w zwiększenie produkcji folii stretch w zakładzie w Oławie. Nowa linia będzie miała wydajność 17 tys. ton, co w pierwszym roku podniesie zdolności produkcyjne grupy do 44 tys. ton.
Ten komentarz WIRE to spółka powinna zaskarżyć, za szerzenie fałszywych informacji. Skoro nawet im się nie chciało czy to to plu czy minus i zamiast wzrost piszą o spadku. Jestem pewien, że ten dzisiejszy zjazd jest tym podyktowany bo kto tak na prawdę czyta dokładniej raporty.
a może ktoś się wychyli i napisze co w raporcie jest nie tak ?
Narastająco w okresie 12 miesięcy 2009 roku zysk netto wyniósł 17,9 mln zł w porównaniu ze stratą w wysokości 10 mln zł w 2008 roku. Poprawa wyniku netto ma źródło zarówno w poprawie rentowności operacyjnej, ale również w zmniejszeniu ujemnych różnic kursowych stanowiących koszty finansowe, powstających w wyniku bieżącej wyceny kredytów nominowanych w Euro. Zysk na sprzedaży w 2009 roku
wyniósł 99,8 mln zł, a zysk na działalności operacyjnej 32,2 mln zł, wobec odpowiednio 84,1 i 18,3 mln w 2008 roku.
W ślad za wartościami marży i zysku operacyjnego poprawie uległy wskaźniki rentowności operacyjnej. W 2009 wskaźnik marży wyniósł 18,2%, podczas gdy w roku 2008 +12,7 %. Natomiast wskaźnik zyskowności operacyjnej poprawił się odpowiednio z 3,3% do 5,8%.
Piękną panikę ktoś dziś wywołał, ale jakoś na koniec nikt nie został po prawej
No ciekawe ile jutro będzie na plusie
Szkoda tylko że zarząd tej spółki nie dba o PR (tyle sie o tym gada). To co wygenerowli w Q4 psuje cały dorobek roku - jesli chodzi o wizerunek firmy i jej zarządu. Firma tak pracowała jakby zarzad w Q4 pojechał na wakacje (w nagrodę, po dobrych trzech kwartałach).
A tak na poważnie to jeśli chodzi o budowanie wiarygodności to są niestety... do bani.
dobra zgadzam się ze PR nie jest najlepszy, ale rynek chyba nie wycenia PR tylko zyski grupy, przychody i postępy w stosunku do roku ubiegłego wiec nie bardzo rozumiem co tu się dziś stało.
Wszedłem do domu i siwych włosów dostałem bo w pierwszej chwili szukałem informacji ze zbankrutowali -), ale okazuje się ze nie tylko ktoś jakaś piękną panikę wywołał a później to już znając życie reszta się podłączyła nawet nie wiedząc czemu.
Patrząc na wykres minutowy to zwałę zrobiono ilością 6k, krotko po 9 a najciekawsze jest to ze największe obroty są na fixie, gdzie cała paczka z prawej po 3,6 zniknęła.
Co do zachowania kursu,to chciałabym zwrócić uwage,że ten gwałtowny spadek kursu po podaniu wyników,jest juz niemal normą .Ten kto obserwuje dokładnie spółkę,wie ze tak sie dzieje praktycznie od początku - od czasów Eurofilmsu.i właściwie kurs spada niezaleznie od tego czy wyniki są dobre,czy nie,Proszę zwrócić np uwagę na zachowanie kursu po podaniu dobrego raportu za III Q,- kurs spadł w kilka dni 0 20%.Zapewne dzieje sie tak spowodu słabej płynności.Mimo to od roku znajdujemy się w silnym trendzie wzrostowym.Nie widzę zatem narazie powodów do paniki,
paaulinka
Spokojnie. W tej sytuacji na pewno nie ma powodów do paniki. Wywalacze," drobnica" liczyła na szybką jazde w góre i sie zawiodła. Fondy zamienią obligacje po 4 zł to znaczy, że na rynku będzie wyżej i tyle. Spólka generuje cashu cca 55 mln rocznie i szybko schodzi z zadłużenia. Podali, że nie przewiduja akwizycji, więc jak ktoś nie musi sprsedawać na piwo to z pewnościa nie bedzie żałował. :)))
sama siła mediów to nie wszystko. Na wykresie ukształtowały się dwie świeczki z dolnymi cieniami (młoty) wyraźnie odbijające się od średniej 200 sesyjnej i myślę ze właśnie obrona tych poziomów spowodowała odbicie, dodatkowo pokonanie 50% zniesienia Fibo i wyjście powyżej 3,5 otwiera drogę do dalszego wzrostu, ale jak będzie to zobaczymy
na wykresie 1h mamy przebicie od dołu średniej 200sesyjnej na zwiększonym obrocie, pokonanie 50% zniesienia Fibo ostatniego spadku i wejście nad linie trendu wzrostowego. Delikatnie mówiąc zaczyna wyglądać optymistycznie
Nie dziwie mu się, tez chętnie bym po tyle kupił ;-) Mam na ergis jeszcze sporo wolnych środków w rezerwie, co nie znaczy, że nie chciałbym kupić jak najtaniej. A po ile to będzie, to sam nie wiem. Staram się na bieżąco ustawiać zlecenie lub je modyfikować.
no cóż trzeba przyznać ze donek trafnie przewidział przyszłość i stad moje gratulacje, ale nie zmienia to faktu ze spółka dalej jest niedowartościowana a kurs nie oddaje tego co może być w przyszłości. Chyba czeka nas powtórny test 200 sesyjnej i marazm bo obroty siadają i nie wróży to niczego dobrego. Przyjdzie chyba trochę poczekać
Witajcie zainwestowałem pare dni temu troche kapitału w Ergis i tak sie zastanawiam teraz niskie obroty, nic sie nie dzieje czy ta spółeczka ta zarobic kilkadziesiąt i kiedy heh
Jak sądzicie, śledzę tą spółeczkę od kilku dni i coraz mniej mi sie podoba ale oczywiscie nie mam zamiaru sprzedawać poki co
Pozdrawiam
z ciekawości zerknąłem bo RDO pozbyli się dzisiaj ergisu.Ja jestem po zęby w MCI od 5 zł .Wrócę na watek po wynikach za q1.Niestety mysle że będą słabe bo wczoraj w walutomacie kupowałem euro po 3,88:)ale zobaczymy.Pozdrawiam xyz
no cóż rynek miał dwie drogi
pierwsza to pozytywna wycena rekordowego roku dla spółki, utrzymania przychodów i zwiększenia zysków i poprawy wszystkich wskaźników
druga to negatywna ocena ostatniego kwartału i umocnienia zł
a jeszcze jedno xyz zastanów się czy czasem nie warto mimo wszystko odciąć pępowine.Wiem,ze to ciężko bo sam byłem po zęby w Ergisie i zawsze starałem sobie wszystko wytłumaczyć ale teraz jak go juz nie mam to uwierz mi wcale nie żałuję i bardzo się cieszę chociaż sympatia pozostała.Oczywiście nie zachecam Cię do MCI bo jest wiele ciekawych spółek ale marazm ergisu jest męczący i cieszę się ,ze już poza mną.
pozdr
wiesz ja mam go tyle ze nie widzę żadnej możliwości sprzedaży, bo przy tych obrotach to mógłbym niechcący spowodować znaczny spadek a postanowilem ze poczekam bo czasy dla tej spółki muszą być lepsze. Co do MCI to pięknie się wbiłeś, sam nawet wszedłem przy wybiciu 5,7 ale tak czysto technicznie i już oddałem bo nie obserwowałem wcześniej spółki i jakoś jej nie czułem.
wiesz mozliwośc zawsze jest bo ja go mialem naprawdę duzo i jakoś się udało mogę "sprzedać "Ci patent jak chcesz bo u mnie decyzja też nie była łatwa i rodziła się w bólach ale to juz na priv jak chcesz