Bardzo niechętnie Grzegorzu odpowiadam na takie pytania i to nie dlatego, że nie szanuję osób, które te pytania zadają, wprost przeciwnie. Jest jednak jedno ALE, mianowicie, żeby zrobić odpowiedzialną analizę techniczną danej spółki trzeba jej poświęcić dużo czasu i dokonać masy obliczeń. Spoglądając na wykres tygodniowy Mostostalu Eksport powiem Ci jakie widze zagrożenia. Osobiscie wykres ten dla mnie jest ciekawy i zacznę się tą spółką interesować.
Wykres ogladam na bossa pl w ujęciu tygodniowym.
Przeprowadź linię od 17.03.2006 roku, poprzez ostatni dołek 13.03.2009r.
Widać wyraźnie tworzącą się bardzo niebezpieczną formację GŁOWY I RAMION.
To formacja spadkowa o dużym potencjale zniżkowym. Jesli linia szyi zostanie pokonana spadek będzie ogromny. MACD oraz RSI też nie wyglądają optymistycznie.
Mam nadzieje, że moje uwagi, chociaż jak sam widzisz niezbyt dokładne ( bo nie mogą być dokładniejsze ze względu na to co pisałem na początku ) przydadzą ci się w podjęciu trafnej decyzji.
Pozdrawiam
Chodzik Księżycowy
brawo dla tego pana ;) tj chodzik księżycowy wykazal sie nie lada bystrzakiem :) , szczerze mowiac sporadycznie rysuje sobie wykresy bo czesto nijak maja sie do tego co sie dzieje z kursem.. ale tu hmmm ladniutko sie wyrysowalo na tygodniowym formacja glowy i ramion, co ciekawsze wg mnie przebicie linii szyi juz nastapilo a 28.08.09 kurs zatrzymal sie na linii szyi co jakby potwierdzalo formacje, zastanawia mnie tylko fakt ,ze to raczej jest formacja odwrocenia trendu a dwa na ile powaznie mozna traktowac takie analizy, pytanie do znawcow at lub wieloletnich graczy wykazcie sie i wypowiedzcie sie na ten temat, pozdrawiam
Witaj PITER
Myślę ,że moje zdanie na AT poznałeś wcześniej.
Ja nie wierzę ABSOLUTNIE w żadne cudeńka.Kilka lat temu kiedy zachwycilem się analizą parę razy poszedłem pięknie w plecy na 100% wzrostach.AT może? służyć u mnie tylko i wyłącznie POMOCNICZO .To tyle .aż i tylko tyle.
Śmieszą mnie analizy ,bo w wykonaniu forumowiczów są one zawsze jednoznaczne ze szczególnym zaznaczaniem wzrostów,Panowie AT na Mostku wsadżmy sobie z tyłu
Zwłaszcza teraz przy zachowaniu więcej niż śmiesznym papiera.
Pozdrawiam jato
PS Uważajcie bo AT czyni cuda.ŚMIESZNOŚCI WY MOJE.
wYBACZCIE, ALE ------------- LEŚNYM DZIADKOM MÓWIMY STANOWCZE NIE
wiesz Jato...kiedyś dawno temu ciemny lud egipski też wierzył, ze zaćmienie słońca to cuda, itd.....Jak było naprawdę chyba wszyscy wiemy.
Z Tobą jest podobnie - nie wiesz co, gdzie i jak, próbowałeś - nie wyszło - więc myślisz, że to cuda.
A to nie cuda - matematyka, psychologia i statystyka skondensowana w kilku prostych liniach.
Nie twierdze, że jesteś ogólnie ciemny, ale jeśli chodzi o AT to takie wrażenie można odnieść.
Co zupełnie Tobie nie ujmuje.
No i nie każdy ma umysł ścisły - to zrozumiałe.
Ja na przykład wierszy pisać nie umiem, więc jestem ciemny w tym temacie - podobnie jak Ty w AT.
Ty zarabiasz w swój sposób - my w inny.
Ty masz swoją metodę, która Ci się sprawdza, my mamy naszą, która być może nie sprawdza się tak dobrze jak Twoja, ale coś tam zawsze się sprawdzi.
Ważne, żeby bilans był na plus, co nie?
aha - odnośnie MSX do dziś powinien być dzień odwrotu - przynajmniej na chwilę.
no chyba, że cały rynek je....nie w dół to wtedy pozamiatane.
Do obrońcy AT
Wydaje tobie się ,że jestes mądry i dowcipny.Dla mnie to ty jesteś
PRZEMĄDRZAŁY DOWCIPASEK.
Nie twierdzę ,że jesteś duraczkiem ,ale w rozumowaniu to jesteś durniem.
Nie zajmuj się naukami ścisłymi.Przecież ty piszesz jakbyś był ściśnięty.Wcale nie musisz być durniem .Ty tylko tak piszesz ,bo przecież ty jesteś wszechwiedzący.
Twoje dzisiejsze przemyślenia o Mostku są rewelacyjne , a już zdanie o spadku jest wspaniałe i wprost bezcenne.O wielki .Nasze sloneczko Mostkowe.
ŚMIESZNOŚCI TY MOJE.
Pozdrawiam jato
PS Twoje przemyślenia na temat moich przemyśleń i AT wsadż sobie w plecy i pozamiataj.
I to by było na tyle. A co mi tam.
do Jato
Nie chcę się wtrącać do tak uczonej dyskusji, ale z Twoich ostatnich wypowiedzi odnośnie Mostka na różnych wątkach wynika tylko, że to Ty masz rację, a cała reszta, która się z Tobą nie zgadza to "Leśne Dziadki". Wyluzuj może trochę, co?
zasięg spadku. Mnie wychodzi, że (-) 10 zł..
Nawet spółka, która upada może mieć tylko wartość zero.
Wiem, że Skipi nie jest młody i musi odejść, ale spółka wcale nie musi upaść.
Zdaję sobie sprawę, że na tej spółce dochodzi do niezłego cyrku, ale uwzględniając podpisane umowy na roboty budowlane na ponad 1 mld zł. to nie sądzę,aby jej kurs spadł niżej niż kurs z 1993r.
Emerycie,niestety jesteśmy amatorami i powinniśmy się jeszcze bardzo,bardzo dużo uczyć od najlepszych analityków a w szczególności od takiego fenomena jakim jest Chodzik Księżycowy,któremu niestety do pięt nie dorastamy.
Witam Was wszystkich,
Cieszę się, bo forum się obudziło i kilka ciekawych wypowiedzi tu zamieszczono.
Trochę uszczypliwych, trochę poważnych, takich jakie lubię. Wszystkie w granicach dobrego smaku i przyzwoitości.
Pojawiłem się na chwilkę, ponieważ jeśli założymy ,że jednak formacja spadkowa Głowy i Ramion z przebiciem szyi nastąpi to wielu z Was od razu krzyczy głośno, że poziom spadku musiałby przyjąć wartości ujemne. Jednak nie możecie w takim wypadku stosowac tu powszechnie znanej metody odmierzania wysokości głowy do linii szyi i odkładania tego spadku w dół. W takim wypadku należy posłużyć się metodą Tony Plummera opisaną dokładnie w jego książce ,, Psychologia Rynków Finansowych,,
No i do kolegów , którzy nie wierzą w analize techniczną kilka słów.
Analiza techniczna to:
Podstawowa ( linie oporu, formacje itp. i większość z was poza to nie wyszła nigdy, natomiast piszą że się nie sprawdza ) ale również :
Fale Elliotta, ciągi czasowe i zniesienia Fibonacciego , liczby Ganna, analiza volumenu Armsa, znajomość cykli gospodarczych i wiele wiele innych ciekawych zagadnień.
Aby z tym się zaznajomić, chociażby pobieżnie trzeba wielu miesięcy, aby to poznać i zrozumieć trzeba wiele lat pracy, ale za tym idą pieniadze i satysfakcja. Tak wielu rezygnuje jeszcze dobrze nie zaczynając.
Pozdrawiam wszystkich i od czsu do czasu tu wpadnę, na razie zaczynam zarabiać kasę na Trakcji Polskiej i tam jeśli chcecie mnie znajdziecie.
Chodzik Księżycowy