• Pytanie do Chodzika Autor: ~grzegorz [87.207.185.*]
    Cześć Chodzik. Może jest to dla ciebie denerwujące (a może nie) że tak wiele osób próbuje zasięgnąć twojej opinii o możliwym zachowaniu się danych spółek w przyszłości. Czytam Twoje wypowiedzi na forum od bardzo dawna i uważam że na analizie technicznej znasz się jak mało kto. Dlatego chciałbym się ciebie zapytać co myślisz o Mostostalu Export. Spółka jako jedna z niewielu na GPW już od końca sierpnia jest w dosyć silnym trendzie spadkowym, od kilku kwartałów notuje stratę netto, która jednak nie jest ogromna, a wskaźnik C/WK wynosi obecnie 0,66. Czy uważasz że spadki na MSX zakończą się w okolicy 1,45zł, a może po dojściu do tej wartości nastąpi odbicie w górę, po czym spółka ponownie wróci do trendu spadkowego? Jeżeli tak, to przy jakim poziomie ceny widzisz zakończenie spadków na tym walorze. Na forum MSX się nie wypowiadam, bo tam jest poziom przedszkola. A co do Netii - kupowałem ją od lipca do grudnia 2008r. po 2,33-3.09zł, moja średnia cena zakupu to 2,74zł i trzymam ją nadal bo traktuję tę firmę jako inwestycję długoterminową. Mostostal Export stanowi w moim portfelu znacznie mniejszą wartość niż Netia i kupowałem go w czerwcu po cenie ok.2,65zł
  • Re: Pytanie do Chodzika Autor: ~chodzik księżycowy [89.77.212.*]
    Bardzo niechętnie Grzegorzu odpowiadam na takie pytania i to nie dlatego, że nie szanuję osób, które te pytania zadają, wprost przeciwnie. Jest jednak jedno ALE, mianowicie, żeby zrobić odpowiedzialną analizę techniczną danej spółki trzeba jej poświęcić dużo czasu i dokonać masy obliczeń. Spoglądając na wykres tygodniowy Mostostalu Eksport powiem Ci jakie widze zagrożenia. Osobiscie wykres ten dla mnie jest ciekawy i zacznę się tą spółką interesować.
    Wykres ogladam na bossa pl w ujęciu tygodniowym.
    Przeprowadź linię od 17.03.2006 roku, poprzez ostatni dołek 13.03.2009r.
    Widać wyraźnie tworzącą się bardzo niebezpieczną formację GŁOWY I RAMION.
    To formacja spadkowa o dużym potencjale zniżkowym. Jesli linia szyi zostanie pokonana spadek będzie ogromny. MACD oraz RSI też nie wyglądają optymistycznie.
    Mam nadzieje, że moje uwagi, chociaż jak sam widzisz niezbyt dokładne ( bo nie mogą być dokładniejsze ze względu na to co pisałem na początku ) przydadzą ci się w podjęciu mam nadzieję trafnej decyzji.
    Pozdrawiam
    Chodzik Księżycowy
  • Re: Pytanie do Chodzika Autor: ~grzegorz [87.207.185.*]
    Dzięki ci Chodzik, że odpowiedziałeś mi na pytanie. Dziękuję tym bardziej bo wiem, że poważnej analizy technicznej danej spółki nie da się wykonać w pięć minut. Widzę też że odpowiedź zamieściłeś na forum MSX. Inwestuję na GPW już 12lat, jednak dotąd nie zajmowałem się analizą techniczną. Kiedyś uważałem, że inwestycja w spółkę zależy od jej fundamentów - wyników finansowych, perspektyw na przyszłość. Teraz doszedłem do wniosku, że analizy - fundamentalna i techniczna danej spółki stanowią jedną całość i najlepsze efekty ma się z ich połączenia, (tak jest w przypadku Netii). Czytałem już wiele twoich wpisów i odniosłem wrażenie że wybierając daną spółkę kierujesz się przede wszystkim AT, a może się mylę? I skąd u ciebie wziął się kiedyś pomysł by zająć się tą dość trudną dyscypliną w inwestowaniu na giełdzie? Ja w przyszłości planuję podszkolić się w AT - ciężka praca przede mną.
    Musiałem kiedyś wybrać. Albo fundamentalna, albo techniczne. Wybrałem techniczną ,bo wydawała się łatwiejsza ( jakże się wtedy pomyliłem ). No i tak siedzę od lat i ciągle wiem czego jeszcze nie wiem.
    Pozdrawiam
    Chodzik Księżycowy
    Postanowiłem jednak zamknąć pozycję na Netii i skoncentrować się tylko na Trakcji Polskiej
    CK
  • Re: Pytanie do Chodzika Autor: ~netia [83.3.25.*]
    nie pisz jednak więcej o netii, bardzo cię prosze,

dziękuje,
[x]
NETIA 0,00% 6,94 2021-07-29 02:00:00
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.