Jeśli coolturalny znalazłby chwilę, to mógłby nam rzucić wykres - chodzi mi o pokazanie, jak ładnie się niedawno kurs Reinhold wybił z długoterminowego trendu spadkowego (linia po wierzchołkach od 18-02-2008 do 10, czy 24-08-2009). Następne dni określą formę nowo tworzącego się trendu.
II. Natomiast średnioterminowo kurs wybił się z trendu spadkowego i to na tej opcji chciałbym sie skupić.
http://w258.wrzuta.pl/obraz/1PqgjbJrOsA/reinhold
W tej sytuacji mamy dwie mozliwości:
1. Kurs odreagowuje średnioterminowe spadki i na chwilę obecną wyznaczył korektę. Z wykresu wynika, że ruch korekcyjny powinien dotrzeć do poziomów 12 -13 zł. Mamy tam opór wyznaczony przez szczyt z 07.05.2009 r i 61,8% zniesienia Fibbonaciego.
2. Kurs po bardzo dobrych wynikach i równie dobrych prognozach na przyszłość na trwale przejdzie w trend zwyżkowy. O tym przkonamy się na w/w poziomach cenowych. Jak przebije ten poziom to kolejnym oporem jest 15,5 a potem to już tylko dobra wola inwestorów, jak wysoko będą chcieli pojechać. Na tej wysokośi to już nieźle będzie można się zabrać ze spekułą ;)
MACD dał sygnał kupna, dodatkowo wsparciem są poziomy dość długiej konsolidacji w wąskim kanale.
Ja osobiście spodziewałbym się bardziej energicznej reakcji na to wybicie z trendu spadkowego, ale cóż nie można miec wszystkiego.
Problem: małe zainteresowanie i obroty na spółce. Powinni przyciągnąć inwstorów większą ilością dobrych wiadomości. Fundamenty i AT sa super :)
http://forum.gkw.katowice.pl/viewtopic.php?t=1912&postdays=0&postorder=asc&start=320&sid=c45de094176c98db070ecbbb990d15c8
Tu trochę z realu ale trzeba kilka stron wcześniej poklikać żeby obczaić jak ostatnio przyśpieszają w katowicach i co z tego dla akcjonariuszy może być
Mam prośbę, czy mógłbyś też przeprowadzić liniię długoterminowego trendu spadkowego przez wierzchołki, o których pisałem. Dlaczego? Przeprowadziłeś linię bardzo rygorystycznie przez szczyt z 13-04-2009, a to było tylko chwilowe "wyhuśtanie" po odbiciu na 200% - ja to traktuję jak jednorazowe przekroczenie linni i szybki powrót pod nią. Natomiast linia, o któej ja wspominam opiera się o kilka wierzchołków (mniej stromych stromych poza tym) więcej na przestrzeni tych prawie dwóch lat, dlatego jest według mnie właściwszym wyznacznikiem głównego trendu przez ten okres ;)
Jeśli dałbyś radę poprowadzić tak tą linię, to prośba również i o Twój komentarz wówczas :)
Z mojej wersji i Twoich uwag, jednoznacznie wynika, że każdy interpretuje AT inaczej.
Dla mnie najbardziej wiarygodną linią jest linia niebieska, gdyż poprowadzona po 3 pierwszysch szczytach nadała nachylenie trendu spadkowemu, który w późniejszym czasie przerodził się we wsparcie. Dodatkowo, bardzo ważne jest, że linia niebieska ma największą ilość punktów stycznych.
Jako druga - linia czerwona. Skupiając sie na zwrotach przy trendzie spadkowym, bieżemy pod uwagę szczyty, to oczywiste. Interpretując cały trend spadkowy od pkt. początkowego do dziś, opieramy się na wszystkich max. wychyleniach. Zwrot kursu (przy 3 szczycie) nie wygląda na przypadkowy. Ktoś również wydedukował tam opór i kursik sie cofnął.
Linia zielona natomiast w moim przekonaniu jest najmniej znacząca. Ja generalnie nie znajduje uzasadnienia dla poprowadzenia lini po takim torze ;)
Oczywiście szanuję Twoje zdanie, mam jednak pewne zastrzeżenia co do poprawności interpretacji tej lini.
Ważne: Nie skupiał bym sie tak bardzo nad trendem długotrminowym. Trwa on od 2 lat i nie sądzę aby ktoś z nas chciał wiązać się ze spółka na tak długo, aby brać go jako główny wykładnik do inwestycji.
Dla mnie ważniejsze jest to co dzieje sie średnioterminowo. A co sie dzieje to juz opisałem wyżej ;)
My mamy dwa podejścia, a znajdzie się jeszcze kilka osób, które jeszcze inaczej będą odczytywały "kreski" :)
Dodatkowo patrzyłem się na skalę logarytmiczną, a nie liniową i tu są małe rozbieżności. Ale masz rację, wyrysowany przez Ciebie średnioterminowy ma w tym momencie istotniejsze znaczenie - dla jego wagi można wykroić też ładny trójkąt, z którego wybiło się ładnie w górę (fajnie go widać na wykresie liniowym prowadząc linię jego górnego ograniczenia przez wierzchołek z 13-IV i 10-VIII, a dolnego przez któryś z dołków z marca, najpóźniej z 7-IV - wybierz najwłaściwszy :) do ostatniego dołka z 26-X.