w następnym tygodniu będą przyjmowane zapisy na pp od pn do pt,
kolejnym terminem będzie objęcie pp,
potem zaczną być notowane na GPW,
czytałem ogłoszenie mówiące o tych datach ale nie mogę sobie przypomnieć gdzie to było, z tego co pamiętam objęcie pp i notowania pp będą miały miejsce w grudniu.
co to znaczy zapisy na pp ??
jezeli mialem akcje w stosownym teminie to nie dostaje pp "z urzedu" ??
musze sie na nie jeszcze dodatkowo zapisac ??
w sumie juz mam na rachunku jpp
wytlumaczcie prosze dokladnie jak to dziala ??
czy nie powinny byc wczesniej nowtowane pp przed zapisami ??
Ja tez nie rozumie.Pierwszy raz slysze o zapisach na pp.Prawo do pp nabyli wszyscy posiadajacy akcje w dniu prawa poboru.Moim zdaniem nie ma czegos takiego jak zapisy na pp.najpierw sa notowane pp ,pozniej zapisy na akcje,pozniej notowania pda i na koncu asymilacja.
Czasami może zdarzyć się tak, że nie koniecznie muszą być prawa poboru notowane na giełdzie. Może wystąpić taka sytuacja że mając prawa poboru trzeba będzie się zapisać na nowe akcje. W przypadku nie zapisania tracimy PP i niestety jesteśmy w plecy. Taka sytuacja jest korzystna w niektórych przypadkach gdyż akcjonariusze którzy posiadali stare akcje maja prawo do nowej emisji. Dzień notowań PP może zostać ogłoszony przez spółkę w każdym momencie, również 1 dzień przed , co wiąże się ze śledzeniem informacji o spółce. Pozdrawiam
ale wytlumaczcie jedno, czy zapis:
pierwszy dzień zapisów na akcje /w terminie wykonywania prawa poboru/: 23.11.2009 r.
ostatni dzień zapisów na akcje /w terminie wykonywania prawa poboru/: 30.11.2009 r.
nie świadczy czasami o tym że 23-30 jest czasem notowań pp??
wg mnie "wykonanie prawa poboru" oznacza wykorzystanie tego prawa do nabycia nowych akcji (a nie sprzedanie PP). Tym samym termin wykonania prawa poboru to termin, w którym korzystamy z PP obejmując nowe akcje, czyli zapisując się na nie i nie ma to żadnego związku z terminem notowań PP.
Dnia 2009-11-21 o godz. 12:03 ~zxc napisał(a):
> to ja,
ten niedouczony
co wszystkich literek nieumie
> czy moga odbywac sie zapisy na akcje jezeli knf nie
> zatwierdzil jeszcze prospektu emisyjnego ??
czy moge
> zapisac sie na akcje w poniedzialek ??
dlatego tak jak kiedyś pisałem wchodzenie w PP to blokowanie kasy czasem na długo, a zapisy na nowe akcje muszą być choćby dlatego że za nowe akcje trzeba zapłacić a z automatu nikt nie może wyjąć ci pieniędzy z konta. To się nazywa inwestowanie żeby PLASTBOX mógł wybudować nową fabrykę czy kupić maszyny potrzebuje waszych pieniędzy
nie rozumiem o jaką wycenę ci chodzi? ile kosztują akcje wiesz. Jak masz PP to żeby mieć akcje musisz jeszcze dopłacić 5 zł do każdej więc sobie policz po ile mogą kosztować PP (jak będą notowane) Problem w tym że jak już będą notowane PP to dużo ludzi bez kasy może nie chcieć wchodzić w PDA i będzie chciało się pozbyć PP co spowoduje spadek inni mogą chcieć sprzedać stare akcje żeby mieć kasę na PDA co również spowoduje spadek cen akcji Ale oczywiście to tylko hipotezy i doświadczenia historyczne na większości akcji emitujących PDA. Obecnie kurs jest trochę na siłę trzymany po wywindowaniu w gorę po odcięciu. Czas pokaże jak będzie