Szkoda, że operacyjnie ciągnie się jeszcze mały ogonek, wprawdzie już zanikający... ;)
Zysk jest świetny, najlepiej jednak porównywać to w złotych, żeby operować jedną walutą - przy obecnej kapitalizacji 52 mln zł 4,6 mln zysku kwartalnego to jest klasa!
Przy cenie akcji 7 zł z kawałkiem zysk na jedną akcję wyniósł 6,7 zł !!! :)
Czemu jeszcze nie ma ssania z prawej ?
Czołem Pablo! :) "Nasza" Polna chwilowo odpoczywa, zbiera siły przed następnym wybiciem, to dobrze, że tu się chociaż coś dzieje:)
Na Reinholdzie sytuacja jest zdrowa, nadszedł długo wyczekiwany czas odcinania kuponów od poczynionych inwestycji - ładnie przyspieszają z zyskami (spodziewałem się jeszcze teraz około 2 mln zł, a dopiero w IV Q bomba). Czwarty kwartał może być na tyle ciekawy, że bez mrugnięcia okiem zniweluje straty z pierwszego półrocza i jeszcze zostanie znaczący plus za cały 2009 :) Dlatego teraz jest jeszcze dobry czas na dobieranie, a jak ktoś nie zdąży, to przy jakiejś najbliższej korekcie ;)
Trzeba będzie ustalić rozsądny poziom na realizację zysków na Reinholdzie (na razie nie ma się co spieszyć z tym...), jak i na Polnej, żeby wyskoczyć na jakiejś ciekawej górce, coby potem, przebudowując portfel, odkupić ponownie akcje tych wartościowych, mocno niedoszacowanych firm na niższych poziomach. I może dorzucić jeszcze z dwie takie perełki - szukam wciąż kandydatki :) - widziałeś dzisiaj IDM germanego, jak hulnął? Zobaczymy, czy już pójdzie dalej, czy jeszcze skoryguje... A jak nie, to coś się tam zawsze znajdzie, co jeszcze nie odjechało, a się to należy jak "psu buda" :)
Firma ma 16 groszy zysk za III kwartał na akcje za 3 kwartały jest na stracie proponuje sprzedać firmę szmal na konto w byle jakim banku i zysk będzie większy.
Czyżby na Reinholdzie miała sprawdzić się teoria, że największe wzrosty są 2 dni po wynikach? Zobaczymy jutro, a dziś na razie malutka realizacja malutkich zysków ? ;)
spadki to by były dzisiaj, jakby wczoraj "widłowy" puścił na +30%...
a tak to zniechęciło to po południu pewną ilość "łapaczy" okazyjek, parę osób sobie zrealizuje zyski, a jutro powinno iść na ponad 10 zł - ile ponad, zobaczymy jutro:) i już nie zejść w ogóle do jednocyfrowego kursu ... przeca zaraz spłynie rzeka pieniędzy do Reinholdu za realizacje, zaraz potem nieustająca "żyła złota" z wynajmu powierzchni... to kiedy kurs ma to uzwględnić? już powinien przynajmniej kilka tygodni temu
Germany, rzuciłem okiem na WDM... wynikami na razie nie zachwycił, a kupować teraz akcje pod przypuszczalne ożywienie na rynku kapitałowym, to trochę ryzykowne... według mnie, WDM zbyt wysoko na razie nie pójdzie, jest chyba w okolicach lokalnej górki, dlatego wolę poczekać na fakty...
Z kolei Reinhold ten przełom już ma za sobą 3 miesiące temu i poprawa wyników nie jest oparta na przypuszczalnym ożywieniu na rynku nieruchomości (ten jest prawdopodobny i wielu developorom bardzo pomoże), ale Reinhold skasuje grube miliony zł za poczynione inwestycje; teraz np. mogło już wpaść minimum 20 mln zł ze sprzedaży części mieszkań, nie załapało się jeszcze na III kwartał, będzie juz na pewno w IV kwartale; do tego może opchną jeszcze kolejne mieszkania; zaczną wynajmować lokale (stałe, duże zyski!!!) z poczynionych inwestycji w galerie handlowe (z tego też coś powinno zacząć wpadać jeszcze w IV kwartle do wyniku), a więc tu mamy konkrety. Przy tym cena 10 zł za akcje Reinhold to jest "śmiech na sali".
Przepraszam, drobne uściślenie - przy publikacji raportu za IV kwartał będziemy już mieli konkretne informacje o kasie za wynajem, ale będzie to już wliczone w I kwartał 2010... Nie szkodzi, to co już jest sprzedane, to jest i tak wystarczająca bomba gotówki, nie mówiąc o tym, co jeszcze opchną do końca roku ;)
O, i nareszcie też coolturalny zawitał na Reinhold - zaraz będzie cała ekipa :)
Dziś dobry moment na skubanie - tylko nie przesadzaj z ilością :) pamiętając o płynności waloru (ja mam tego 6K i uważam to za maks; na razie...)
Jak przejdzie 10 zł, to sobie ustalimy rozsądny zasięg kursu - przydadzą się wtedy Twoje kreski :)
pewnie, nic na siłę :) zresztą Ty masz parę innych walorków, ja nie miałem na razie (poza Polną) gdzie tego ulokować (bezsensu, żeby kasa leżała bezczynnie na rachunku...), bo albo spółki już poodjeżdżały, albo są jakieś niejasności... szukam... tu jest wszystko klarowne :)
zakupić i wyczekać swoją cenę ;)
Siema Pablo ! Hmmm 2,5 k powiadasz, to może się skuszę na jeszcze odrobinkę, ale poczekam na rozwój wypadków. Może trzeba będzie uśredniać, choć bardzo bym tego nie chciał... Po takim maraźmie tej spółce należy się znaczny wzrost i ten rewelacyjny raport :)
Ciekawe jak jutro zachowa się kurs (nie będę miał jutro okazji śledzić notowań) - wystarczy już tej korekty, czy jeszcze nie? Najważniejsze, żeby w ciągu następnych dni nie powróciło pod dopiero co przebitą linię długoterminowego trendu spadkowego, a więc w najgorszym przypadku potraktowało ją jako nowe wsparcie - po dzisiejszym spadku jest jeszcze trochę do niej miejsca.
Wracając do tematu WDM germanego, jak na razie dziś zachował się dużo lepiej od Reinholdu ;/ w sumie taki sam wynik dziś 6,5%, tylko, że jedna spółka na minus, druga na plus... jak pojawi się pęd na jakiejś spółce, to wyciągają, wyciągają, wyciągają ... mogliby też teraz dalej wyciągnąć Reinholdka, a nie dopiero za parę tygodni ;)
to musisz dobrze wyczuć sytuację pablo, czy już jutro pójdzie dalej, czy jeszcze trochę skorekci i na chwilę np. zakisi; mi jest ciężko obstawiać - na Reinholdzie mam na wszelki wypadek zapełniony malutki woreczek i czekam na wejście w dwucyfrówkę :)
Ty i tak masz dobrą średnią, ale nie zaszkodzi ustawiać się spokojnie z lewej, no chyba, że zacznie się ssanie, jak urosło ostatnio 30% przez piątek i poniedziałek, to dopiero wtedy załaduj od razu :)
masz racje bolo pobserwuje zobaczymy jak sie bedzie zachowywac ustawie z lewj i poczekam ale jak juz sie zacznie ssanko to wtedy dobiore z prawej.P.s bolo widze ze ostrzej tez pakujesz ja narazie moge dopakowac do 4k na tyle mam kaski a pozniej mam nadzieje ze bedziemy ty ja i cooulturany zbiezemy kokosy:)))