1. emisja powiodła się . Kasa na spłatę zadłużenia jest ( - 2 mln )
2. wszystko OK ale:
1. finergis zachowa kontrolę ( co nie dziwne - głupi pozbawił by się jej )
2. inwestorzy z kasą mają coś do gości na cyprze ( lub ktoś chciałby firmę przejąć
ale nie ma jak kupić pakietu kontrolnego )
3. leszczy zbyt mało.
wn.
1. Kurs w tydzień nie skoczy na 15 zł
Pytanie:
1. Czy tak silna spółka, z dochodami , w znacznej części opłaconym zadłużeniem,
może stać w miejscu ?? .
Oczywiście ktoś może tymczasowo wstrzymywać kurs ale tylko gdzieś 1 - 1,5 mln akcji
Chyba, że finergis ale wtedy nic nie rozumiem.
Myślę, że pomimo braku tego mln zł z obligacji systematycznie będzie się piąć gdzieś
po 10 zł ( 20 tylko gdyby finergis stracił kontrolę )
Myślę, że 1mln nie ma znaczenia. Zwłaszcza, że spółka wykazała EBITDA najwięcej w historii. A po drugie, jak spółka osiągnie 10 zł, to i Finergis odpuści, bo wg. danych jest w spółce już około 5 lat. A to tylko fundusz więc interesuje go tylko stopa zwrotu.
Ergis-Eurofilms poinformował wtedy, że nie spodziewa się żadnych problemów z uplasowaniem emisji, ponieważ w 2009 r. udaje się jej systematycznie poprawiać wyniki finansowe. Dzieje się tak dzięki restrukturyzacji oraz pozytywnym różnicom kursowym. W efekcie po trzech kwartałach, mimo nieznacznego - o 1,67% - spadku przychodów, zysk netto poprawił się z 8,56 mln zł w 2008 r. do 18,08 mln zł br., co oznacza wzrost o 111,3%.
Narastająco w okresie I-III kw. 2009 roku spółka miała 18,08 mln zł zysku netto wobec 8,56 mln zł zysku rok wcześniej. Przychody wyniosły odpowiednio 419,71 mln zł wobec 426,86 mln zł. (ISB)
No tak, to wszystko wiemy
Ale kurs ciągle niewytłumaczalnie stał !!!!
Jest jakiś haczyk ale mam nadzieję, że okaże się błahy.
Apeluję , jeśli jest ktoś kto wie - niech puści parę
Ludziom należy się prawda.
I nie chodzi o małe zainteresowanie spółką .
Jeszcze mniej zainteresowania na forum ma ONE2ONE , a poszedł zgodnie
z oczekiwaniami po wynikach i zapowiedziach z 3 na 9 zł i niewątpliwie pójdzie znacznie !! powyżej xx zł .
Redaktor może masz uraz do firmy , ale coś wiesz , więc podziel się wiedzą
Niech się ew. nie kisimy,
Moim zdaniem Redaktor nie jest obiektywny, dlatego że nie spotkałem się z jego pozytywnym zdaniem ani raz. Bez wzgledu na sytuację i wyniki a było różnie. Ma osobisty uraz i bardziej chce dokuczyć Prezesowi spółki niż oceniać spółke. Natomiast generalnie prawie wszyscy akcjonariusze "więksi" trzymają akcje i w obrocie wg. pobieżnej analizy może się kręcić około 3 mln akcji. Reszta zamrożona. A że to jest spółka MIS to i instytucje wchodzą w 3-ciej kolejności. Reszta to norma GPW. Oczywiście to są tylko moje osobiste spostrzeżenia. Pozdrawiam
wzrosty niewielkie nie ma się czym podniecać, ale pocieszające są obroty bo wyraźnie widać ze jakiś handel ruszył a to pokazuje ze zainteresowanie spółka rośnie
fundy mają takie debilne zachowania.
Niedawno na one2one też jeden wywalił zbijając z 6,3 do 4,4
w sytuacji gdy nawet ja domyśliłem się , że wkrótce będzie znacznie wyżej.
I jeszcze się tym pochwalili...
Panowie,
milion w jedna czy druga w tej skali to jest male miki, popatrzcie ze sprzedali je za 300 bps, co jest mojim zdaniem super tanio.pewnie jakby dali 100 albo 200 wiecej sprzedaliby ze trzy razy tyle. Co do finerg. to wygląda, że oni raczej chcą na tym siedzieć, a nie wychodzić, więc może jednak to nie jest przypadek z tą wielkoscią emisji?