• wza Energa Autor: ~darek [83.28.219.*]
    taka ciekawostka,Orlen na liście akcjonariuszy na jutrzejsze wza ma 376 488 640,brakuje ponad 5,6 miliona akcji nabytych w ramach grudniowego zaproszenia,zakupów na gpw,transakcji pakietowych?
    Ktoś wie dlaczego?
  • Re: wza Energa Autor: ~pi [46.112.203.*]
    wujek gogle mówi tak: Brak wykazania dodatkowych 5 618 156 akcji przez Orlen na liście uczestników Walnego Zgromadzenia spółki Energa wynika najprawdopodobniej z braku dokonania blokady tych walorów na rachunku maklerskim w wyznaczonym terminie rejestracji
  • Re: wza Energa Autor: ~pi [46.112.203.*]
    ponadto te brakujące akcje mogą być na innym rachunku
  • Re: wza Energa Autor: ~darek [83.28.219.*]
    Dnia 2026-06-11 o godz. 12:19 ~pi napisał(a):
    > ponadto te brakujące akcje mogą być na innym rachunku

-no tak,inny rachunek,akcje w zaproszeniu były kupowane na osoby blisko związane.....może to akcje "osób blisko związanych",nie Orlenu?Ciekawe,czy osoby blisko związane obejmą akcje nowej emisji,czy jednak sprzedały swoje PP,itd,itd

Zarząd spółki Energa SA („Spółka”) informuje, iż w dniu 4 grudnia 2025 roku do Spółki wpłynęło zawiadomienie o nabyciu akcji Energa SA przez ORLEN S.A. tj. osobę blisko związaną z Ireneuszem Fąfarą, Przewodniczącym Rady Nadzorczej Energa SA i Sławomirem Staszakiem, Wiceprzewodniczącym Rady Nadzorczej Energa SA.

https://www.bankier.pl/wiadomosc/ENERGA-S-A-Nabycie-akcji-przez-osobe-blisko-zwiazana-z-osobami-pelniacymi-obowiazki-zarzadcze-9048611.html
    ale,że co?my drobni,możemy podawać ilość akcji na wza jaką chcemy,ale Orlen?champion z najwyższymi standardami uczciwości,równego traktowania wszystkich akcjonariuszy i do "bulu" przejrzystości w swoich działaniach powinien podawać wszystkie posiadane na dzień rejestracji akcje
    moim zdaniem,jutro powinien być złożony wniosek o przerwę w obradach wza np.do 10.VII,wtedy już wszystko z nowymi akcjami będzie jasne(krs,dopuszczenie do obrotu itd) dopiero wtedy w lipcu,powinna być glosowana kwestia dywidendy za 25'
  • Re: wza Energa Autor: ~pi [31.175.24.*]
    mam nadzieję, że jutro na wza orzel się przyzna ile ma% i co z tym nieszczęsnym wykupem
  • Re: wza Energa Autor: ~Finansista [31.22.144.*]
    Racja. Ogłaszamy przerwę w obradach
    Orlen wypłaca dywidendę pod koniec czerwca. Będzie można jeszcze więcej akcji Energa kupić w atrakcyjnej cenie. O 10 lipca pompa. To tylko miesiąc albo do września nawet zrobić przerwę.
    Darku przy tak ogromnej przewadze Orlenu nie ma czegoś takiego jak głosowanie poza tym dywidenda powinna dotyczyć tylko starych akcji.
    oczywiście,że starych akcji,pieniądze z nowych akcji w 25' jeszcze nie pracowały na wypracowany zysk Energi w 25',niemniej 2.IV na nwza Orlen przegłosował uchwałę która dopuszcza możliwość dywidendy za 25' również dla nowych akcji

Uchwała Nr 1 Nadzwyczajnego Walnego Zgromadzenia Energi z dnia 02 kwietnia 2026 roku w § 1 ust.4. przewiduje:
    „Akcje Serii CC uczestniczyć będą w dywidendzie na następujących warunkach:
    1) Akcje Serii CC zapisane po raz pierwszy na rachunku papierów wartościowych najpóźniej w dniu dywidendy ustalonym w uchwale Walnego Zgromadzenia Spółki w sprawie podziału zysku, uczestniczyć będą w dywidendzie począwszy od zysku za poprzedni rok obrotowy, tj. od dnia 1 stycznia roku obrotowego poprzedzającego bezpośrednio rok, w którym akcje te zostały zapisane po raz pierwszy na rachunku papierów wartościowych,
    2) Akcje Serii CC zapisane po raz pierwszy na rachunku papierów wartościowych w dniu przypadającym po dniu dywidendy ustalonym w uchwale Walnego Zgromadzenia Spółki w sprawie podziału zysku, uczestniczyć będą w dywidendzie począwszy od zysku za rok obrotowy, w którym akcje te zostały zapisane po raz pierwszy na rachunku papierów wartościowych, tj. od dnia 1 stycznia tego roku obrotowego.”
    zwracam również uwagę,że akcje serii CC z zapisów podstawowych są od wczoraj zapisane na rachunkach papierów wartościowych kazdego z akcjonariuszy Energi ktorzy swoje PP objęli,może warto na wza dopytać,czy to oznacza,że juz mają prawo do ewentualnej dywidendy za 25'?

https://secure.unicomp-wza.pl/energa/
    akcje z zapisów dodatkowych również zostały przydzielone ,redukcja nieco ponad 15%
  • Re: wza Energa Autor: ~Bos [31.61.183.*]
    Patrząc na logikę to po zaproszeniu i skoku poprzez dodruk na akcje Energa teraz powinien być skok na dywidendę i to bezczelnie zachłanny bo obejmujący również nowe akcje Spokojnie obserwujmy bo tylko to mozemy
  • Re: wza Energa Autor: ~AA [38.41.202.*]
    link do obrad....
  • Re: wza Energa Autor: ~Tt [83.29.113.*]
    Na wszystko dla wszystkich jest tylko nie dla maluczkich, jak bydło nas traktują
  • Re: wza Energa Autor: ~Ambroży [185.72.184.*]
    chciałem obejrzeć od początku - bo się mocno spóźniłem,

ale już film usunięty z YT - kanał firmy Unicomp - zostanie teraz ocenzurowany, bo wstyd jak ...

https://www.youtube.com/watch?v=O2snoX0gUaY

ma ktoś zarejestrowane ? może udostępnić ?
  • Re: wza Energa Autor: ~openerem [91.220.238.*]
    z tego co słyszałem urywkami GG złożyła wniosek do KRS o wstrzymanie rejestracji nowych akcji z uwagi na pozew sądowy więc saga z przejęciem Energi przez Orlen może jeszcze trochę potrwać a ci co nowe akcje objęli mogą mieć kasę zamrożoną chyba że zarówno z pozwem jak i z KRSem Orlen wpłynie na szybkie decyzje - zapowiada się interesujące lato a nagranie z walnego chyba sama spółka powinna opublikować na swojej stronie tylko pewnie z 2-3 dniowym opóźnieniem -
    zarząd Energii i Orlenu będą sobie oglądali to nagranie jak dobrą komedię dowartościowując się po czasie jak to byli niewzruszeni na krzyki okradanych akcjonariuszy
  • Re: wza Energa Autor: ~Jachu [37.47.184.*]
    A darek dywidendy nie przegłosował?
    cieszysz się co,że kolejny rok nas upokarzają brakiem dywidendy,nie bój kiedys i ciebie to spotka,wtedy na własnej skórze odczyjesz
  • Re: wza Energa Autor: ~Wieloryb [83.5.157.*]
    Dnia 2026-06-12 o godz. 16:45 ~darek napisał(a):
    > cieszysz się co,że kolejny rok nas upokarzają brakiem dywidendy,nie bój kiedys i ciebie to spotka,wtedy na własnej skórze odczyjesz

Być może jest to tani triumfalizm, ale jednak twoje fantasmagorie zupełnie się nie sprawdziły, co było oczywiste od bardzo dawna. i co wiele osob starało ci sie powiedziec. Wszystko co robiłeś to dawałeś tanią pożywkę trolom, z którymi niby walczysz. .Dodatkowo ostatnio zarząd Orlenu otrzymał też wsparcie od samego Tusku, który pochwalił ich za 'świetne zarządzanie'. Więc teraz bardziej niż kiedykolwiek już nic nie muszą.
    Dnia 2026-06-12 o godz. 17:23 ~Wieloryb napisał(a):

> Być może jest to tani triumfalizm, ale jednak twoje fantasmagorie zupełnie się nie sprawdziły, co było oczywiste od bardzo dawna. i co wiele osob starało ci sie powiedziec. Wszystko co robiłeś to dawałeś tanią pożywkę trolom, z którymi niby walczysz. .Dodatkowo ostatnio zarząd Orlenu otrzymał też wsparcie od samego Tusku, który pochwalił ich za 'świetne zarządzanie'. Więc teraz bardziej niż kiedykolwiek już nic nie muszą.

powiedz to samo akcjonariuszom z dzisiejszego wza,że oni walcząc o dywidendę też głoszą fantasmagorie
  • Re: wza Energa Autor: ~Jachu [195.160.175.*]
    Ja się absolutnie nie cieszę. Ale trochę się na Tobie zawiodłem. Bo można powiedzieć, że obiecałesś nam tą dywidendę... Ja akcji dokupiłem bo dywidenda będzie. Dawałeś rękojmię, że teraz Orle to już jest dobry i musi dać!!! A tu du...
  • Re: wza Energa Autor: ~Oko [5.173.157.*]
    Jak to - nie ma dywidendy? Przecież osiołek w krótkich spodenkach na gumkę pisał, że się należy. Że już nie ma uzasadnienia w postaci wstrzymania emisji do niewypłacenia. Że Orlen jak chce być przyzwoity to wypłaci - a przecież chce. Że Tauron i Enea płacą to tym bardziej najlepsze spółka energetyczna wypłaci. To co on teraz zrobi? Odszczeka to wszystko czy będzie wszystkich dookoła oskarżał co pisali, że dywidendy nie ma i nie będzie, że dywidendę z Energii wypłaca Orlen, że to przez nich, że są trollami, że źle życzą drobnym, że nie mają ambicji. No i skąd weźmie pieniądze na chipsy i lizaki? Kolejny rok na garnuszku u mamusi i babci. Marchewkę to sam mu mogę kupić - osiołkowi :)
    ja bez dywidendy przeżyję,ale ty nie zmądrzejesz,to pewne;-)
    Tak mądrego osiołka jak ty nie ma drugiego na całym bankierze :) dywidenda osiołku - bo przecież ci się należy :)
  • Re: wza Energa Autor: ~ArchiwumX [77.236.18.*]
    ale co to za życie w roli forumowego pajaca :)
    Różne są sposoby dochodzenia do przyjemności - darek ma takie forumowe :)
  • Re: wza Energa Autor: ~Finansista [31.22.162.*]
    Przestańcie już bredzić przecież wypłata dywidendy była mało prawdopodobna i Darek o tym dobrze wiedział, ja też. Mieliśmy ponadprzeciętne zyski na spekulacji PP po pierwsze a po drugie będzie dywidenda jak zaczną skupować akce z rynku na serio to i 100 zł zahaczy a w maju 2027 przywitamy prawdziwą dywidendę ale nie na tych śmiesznych poziomach.
    25.06 za 10 sesji zacznie się skup akcji Energa z rynku
  • Re: wza Energa Autor: ~Akcjonariusz [31.175.28.*]
    Bredzisz
  • Re: wza Energa Autor: ~ed [46.205.211.*]
    Wszystko było przewidywalne. Merdanie ogonkiem i lizanie pana po pysku skończyło się kolejnym kopniakiem i skomleniem. Wszelkie
    jego gwizdanie i głaskanie, to tylko sposób na skracanie smyczy. Jak nie gryziemy złego pana w kuper, to traktuje nas coraz gorzej.
    Nikt się nie nabiera na te wasze opowieści. trzciński wszystko koordynuje i uzgadnia z Orlenem. Przeczytajcie sobie uchwałę nr 8 i propozycję 30 groszowej dywidendy. PP 35 groszy, dywidenda 30 groszy :)))) koń by się uśmiał i jeszcze wypłata koniec września. Wszystkie ruchy GG mają na celu zniechęcanie do akcji. Ssanie z rynku się zacznie w lipcu. 100 zł na horyzoncie.
    Jakby nie było jestem wdzięczny GG za umożliwienie zarobienia na PP ale nie pozwolę by pierdzielili trzy po trzy
  • Re: wza Energa Autor: ~ed [46.205.211.*]
    Fakty są nieubłagane. Mam nadzieję, że Darek wyleczył się dzisiaj definitywnie z naiwności, że ludzie na stanowiskach są przyzwoici, a Finansista wyleczy się z międzygalaktycznych teorii spiskowych. Fąfara jest cwańszy, niż wygląda, a jego niedomówienia maja wprowadzać was w błąd. Biedny Orlen skutecznie przeprowadził emisję i chce zaoszczędzić kilkadziesiąt milionów na obniżeniu wartości księgowej akcji i może nieco mniej na akcjach, które nigdy nie zostaną zgłoszone do wykupu. Nie ma znaczenia nawet, ze po IPO płaciliście więcej za akcje, niż ostatnia łaskawa cena zaproszenia, albo że ponad 20 lat temu dostaliście kilka akcji, za przepracowanie wielu lat w Enerdze.
    Orlen miał szanse by zachować się przyzwoicie,zagłosować za miesięczną przerwą w obradach,do tego czasu temat rejestracji nowych akcji byłby jasny nie skorzystał,wstyd,to świadczy o braku nawet odrobiny dobrej woli
    Panu Ignacemu zaś,publicznie dziękuję,że walczył o dywidendę,dywidenda z Energi należy się nam jak psu kość od czasu podpisania haniebnego porozumienia holdingowego w 20',kropka.
  • Re: wza Energa Autor: ~Finansista [83.223.249.*]
    Dywidenda się należy i będzie na innych poziomach to prawda ale szopkę możecie już kończyć i cieszyć się zyskami ze sprzedaży PP i za chwilę będzie kolejny już skup akcji z rynku tym razem pięterko wyżej i dlatego tu siedzimy bo jak mawiał emeryt po coś się te akcje kupuje
    walczył, czy raczej po prostu wygłosił oświadczenie ze skutecznością równą twojej donkichoterii dywidendowej ?
    do krytykowania jesteś pierwszy,a co ty zrobiłeś w kwestii dywidendy?p.Ignacy postąpił racjonalnie,zaproponował miesięczną przerwę w obradach,w tym czasie rejestracja nowych akcji w krs byłaby wyjaśniona,skoro zarząd twierdzi,że główną przeszkodą dla dywidendy za 25' jest toczący się pozew emisyjny,za miesiąc wszystko byłoby jasne,rejestracja nowych akcji w krs ucina wszelkie niejasności.Niestety nawet odrobiny dobrej woli ze strony Orlenu nie było,więc pewnie będzie V pozew dywidendowy,w czołganiu słabszych od siebie Orlen jest mocny,szkoda,że z takim samy zapałem nie ściga sprawców tych wszystkich wielusetmilionowych wałków z ropą za miliardy ktora nie dotarła,z Ostrołęką c,z przepłaconym Kleczewem itd,itd,
    dywidendowy don Kichot'cie, po pierwsze nie krytykuję a ironizuję, co jest wobec faktów delikatną formą reakcji (zresztą nie tylko moją), odpowiadając na twoje pytanie-ze stoickim spokojem czekam na rozwój wypadków i już "nie liczę godzin i lat" :) (Andrzej Rybiński)
  • Re: wza Energa Autor: ~Jachu [37.47.188.*]
    Krytykuję gdy jest coś bez sensu. A jaki sens mają te wyliczenia i co zmienią? Dowiemy się w swoim czasie. Nie widzę szansy na to że z dobrej woli zaczną zachowywać się fair! W sumie to niech przekroczą te 95%i ogłoszą przymusowy. Dobrowolnie nie oddam im akcji w tak śmiesznej cenie!
    Dnia 2026-06-13 o godz. 12:44 ~Jachu napisał(a):
    > Krytykuję gdy jest coś bez sensu. A jaki sens mają te wyliczenia i co zmienią? Dowiemy się w swoim czasie. Nie widzę szansy na to że z dobrej woli zaczną zachowywać się fair! W sumie to niech przekroczą te 95%i ogłoszą przymusowy. Dobrowolnie nie oddam im akcji w tak śmiesznej cenie!

dla ciebie wszystko czego nie jesteś w stanie ogarnąć jest bez sensu więc krytykujesz,wyliczenia dowodzą,że jeżeli Orlen nie spekulował na handlu PP,a nie powinien,bo to poważna firma,95% glosów nie przekroczył,tyle i tylko tyle.Zgadzam się natomiast z końcówką wpisu W sumie to niech przekroczą te 95%i ogłoszą przymusowy. Dobrowolnie nie oddam im akcji w tak śmiesznej cenie!

"Jeśli Orlen nie spekulował na handlu PP,a nie powinien,bo to poważna" - przeczytaj sobie swój cytat i już masz odpowiedź czy twoje wyliczenia mają sens jeśli opierasz się na takich założeniach!!! "Orlen nie powinien bo to poważna firma" ale się uśmiałem!!! Komentarz zbędny
    Dnia 2026-06-13 o godz. 16:49 ~Jachu napisał(a):
    > "Jeśli Orlen nie spekulował na handlu PP,a nie powinien,bo to poważna" - przeczytaj sobie swój cytat i już masz odpowiedź czy twoje wyliczenia mają sens jeśli opierasz się na takich założeniach!!! "Orlen nie powinien bo to poważna firma" ale się uśmiałem!!! Komentarz zbędny

Jachu,ale tutaj się nie ma z czego śmiać,to poważna sprawa,transakcje pakietowe z "grubymi" akcjonariuszami vs kupowanie pp na rynku poniżej ceny z pakietówek(teoretycznie,przecież nie wiem czy tak było?) to moim zdaniem(prawnikiem nie jestem) rażące złamanie art 20 ksh-ale skoro uważasz inaczej to mozesz się z tego śmiać
    Popełniasz podstawowe błędy poznawcze. I zupełnie błędnie odczytujesz problem. Śmieję się z karkołomnych wyliczeń do których naiwnie przyjmuje się "wyidealizowane" założenia i dane. Nie śmieję się z tego, że Orle łamie nasze prawa(nie tylko nasze ogólnie rynku publicznego) Orlen ma za nic prawa mniejszościowych akcjonariuszy udowadniał to wielokrotnie więc trzeba mieć dziecięcą naiwność by mówić "Orlen tego nie zrobi bo to nie wypada championowi". Emisja pogwałcała nasze prawa, brak dywidendy łamie nasze prawa, brak powrotnego "urynkowienia" łamie nasze prawa. Trzymanie "sztywnego" kursu i faktyczne jego "ustalanie" łamie nasze prawa. I ja się z tego nie śmieję. Śmieję się z Twojego "Energa będzie wielka"(tak będzie wielka), "dywidenda na pewno będzie", " Orlen nie przekroczył 95%" , "emisja nie jest że szkodą dla mniejszościowych " pewnie jest takich kwiatków dużo dużo więcej, ale nie żyję tym forum. Niestety Orle pokazuje że może wszystko, a my możemy działać reaktywnie-dopiero w odpowiedzi na te działania!
     Śmieję się z Twojego "Energa będzie wielka"(tak będzie wielka), "dywidenda na pewno będzie", " Orlen nie przekroczył 95%" , "emisja nie jest że szkodą dla mniejszościowych " pewnie jest takich kwiatków dużo dużo więcej, ale nie żyję tym forum. Niestety Orle pokazuje że może wszystko, a my możemy działać reaktywnie-dopiero w odpowiedzi na te działania!
    -jedyny "kwiatek'jaki dostrzegam to "kwiatek"/w najlepszym wypadku/twoich przeinaczeń tego co piszę,więc od końca,możesz podać jakieś przykłady działań reaktywnych w których bierzesz aktywny udział?następnie,że Energa będzie wielka po dokapitalizowaniu jest oczywiste,ponad 5 mld dokapitalizowania Energa sa to częściowe przywrócenie Enerdze sa roli spółki matki w grupie Energa,poprzednicy marginalizowali rolę Energa sa w grupie Energa a to akcje Energa sa są notowane na gpw.nigdy nie pisałem /dywidenda na pewno będzie/,ponieważ tego nie wiem,pisałem natomiast prawdopodobnie,sporo/dużo na to wskazuje,ewentualna dywidenda,dywidenda nam się nalezy .....itd,to zupełnie inne określenia od stanowczego /na pewno będzie/,następna sprawa,Orlen nie przekroczył 95%,tak,tak uwazam,jednak znowu pomijasz dalszą część wpisu,a było tam,pod warunkiem,że nie kupował PP na gpw, kolejna nadinterpretacj/emisja nie jest ze szkodą dla mniejszoszciowych...../,w teorii,emisja z PP nie krzywdzi współakcjonariuszy,dlatego,że jest z PP,dlatego również jest wręcz niemożliwa do zablokowania,więc,czy się ona komuś podoba czy nie jest realizowana,argument o obniżeniu/rozwodnieniu wk grupy jest małoprzekonujacy w sytuacji gdy wolunem obrotu giełdowego i pozagiełdowego od listopada 25' to ponad 40% obecnego FF itd,itd długoby o tym pisać,ale szczytem hipokryzjiwe włase kolano jest krzyczeć jak cena zaproszenia/emisji nas krzywdzi,a jednocześnie uwiarygadniać tę "krzywdzącą" cenę wolumenem
  • Re: wza Energa Autor: ~LechWalesa [85.237.185.*]
    Dnia 2026-06-14 o godz. 08:54 ~darek napisał(a):
    >  Śmieję się z Twojego "Energa będzie wielka"(tak będzie wielka), "dywidenda na pewno będzie", " Orlen nie przekroczył 95%" , "emisja nie jest że szkodą dla mniejszościowych " pewnie jest takich kwiatków dużo dużo więcej, ale nie żyję tym forum. Niestety Orle pokazuje że może wszystko, a my możemy działać reaktywnie-dopiero w odpowiedzi na te działania!
    > -jedyny "kwiatek'jaki dostrzegam to "kwiatek"/w najlepszym wypadku/twoich przeinaczeń tego co piszę,więc od końca,możesz podać jakieś przykłady działań reaktywnych w których bierzesz aktywny udział?następnie,że Energa będzie wielka po dokapitalizowaniu jest oczywiste,ponad 5 mld dokapitalizowania Energa sa to częściowe przywrócenie Enerdze sa roli spółki matki w grupie Energa,poprzednicy marginalizowali rolę Energa sa w grupie Energa a to akcje Energa sa są notowane na gpw.nigdy nie pisałem /dywidenda na pewno będzie/,ponieważ tego nie wiem,pisałem natomiast prawdopodobnie,sporo/dużo na to wskazuje,ewentualna dywidenda,dywidenda nam się nalezy .....itd,to zupełnie inne określenia od stanowczego /na pewno będzie/,następna sprawa,Orlen nie przekroczył 95%,tak,tak uwazam,jednak znowu pomijasz dalszą część wpisu,a było tam,pod warunkiem,że nie kupował PP na gpw, kolejna nadinterpretacj/emisja nie jest ze szkodą dla mniejszoszciowych...../,w teorii,emisja z PP nie krzywdzi współakcjonariuszy,dlatego,że jest z PP,dlatego również jest wręcz niemożliwa do zablokowania,więc,czy się ona komuś podoba czy nie jest realizowana,argument o obniżeniu/rozwodnieniu wk grupy jest małoprzekonujacy w sytuacji gdy wolunem obrotu giełdowego i pozagiełdowego od listopada 25' to ponad 40% obecnego FF itd,itd długoby o tym pisać,ale szczytem hipokryzjiwe włase kolano jest krzyczeć jak cena zaproszenia/emisji nas krzywdzi,a jednocześnie uwiarygadniać tę "krzywdzącą" cenę wolumenem
    -----------------------------------------------
    Czy Orlen płacił BM PEKAO za pp 35 gr + prowizja, i dlatego biuro chciało je kupić jak najtaniej ?
    To by wyjaśniało nawet 37 gr na koniec notowań !

• Re: wza Energa Autor: ~ptak1234 [91.150.204.*]
    Nawet 0,30 g to dla nich za dużo ,rozumiem wójta z Pcimia ich elektorat nie posiada akcji (jedynie Pepe )ale KO tak traktować
  • Re: wza Energa Autor: ~Pepe [84.205.172.*]
    Dumny ptaku z tego co napisałeś? Jeszcze nie dotarło do Ciebie i twoick kolegów czyli tora który gdzieś znikł i darka że obecni nie sa nic lepsi od poprzedników a mieli już tyle okazji. Pewnie dalej uwqżqsz że to nie Huny? Bo mnie to nie cieszy ale oni są tacy sami albo i gorsi od poprzedników Projekt z dywidendą 30 gr we wrześniu to całkowicie udowodnił. Szkoda że dalej nie rozumiesz co się dzieje.
    Sądzę że tacy jak ty dalej pójdą za rok i będą na nich głosować.
[x]
ENERGA 0,86% 18,66 2026-06-15 12:34:00
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.