3 mld dla spółki z majątkiem o wartości kawalerki w Warszawie! Zakładając oprocentowanie 5% odsetki 150 mln rocznie! A my mamy w to uwierzyć i dać im absolutorium.. co myśmy im takiego zrobili że oni nas tak nie szanują??
Realista nie będzie bronił, żebyś miał uciechę - zgodnie z pkt-em 9) WZA, który BLG dał w prezencie Małeckiemu wyłącznie dla podniesienia ducha PAM i uciechy powszechnej :-).
Absolutorium to nie kwestia ryzyka. O ryzyku mogliśmy mówić gdy wchodziliśmy w tę inwestycję lata temu. Teraz to już kwestia tzw kredytu zaufania. Mój sie już wyczerpał.
Wyczerpał się? I co teraz? Będziesz walił ślepo na odwal, nieważne z jakim skutkiem, byleby tylko odreagować lata poniewierki? I jaka w tej postawie ukrywa się mądrość? - Żadna.
Realisto, każdy ma tutaj prawo do swobodnej wypowiedzi. Ty przez lata powtarzałeś tu jak zdarta płyta żeby ze znanych sobie tylko powodów przywrócić Kazachów. Teraz ci ich odwołują, nie protestujesz. Może zmieniłeś zdanie, może wiesz (albo ufasz) że na ich miejsce powołają innych tej samej narodowości. Nie mnie oceniać.Moja logika (a logika nie zawsze bywa mądra) w tym wpisie odnosi się do kwestii zaciągnięcia pożyczki (zakładam oprocentowanej bo nie znamy szczegółów umowy). W wysokości która ma się nijak do wartości posiadanych (w dodatku niepracujących) aktywów wykazanych w sprawozdaniu będącym przedmiotem zatwierdzenia. Jeżeli masz jakąś wiedzę lub doświadczenie to wytłumacz mi jak pożyczkodawca zabezpieczy sobie zwrot pożyczki z odsetkami. Bo z informacji przedstawionych przez zarząd wygląda tak, że albo pożyczkodawca jest filantropem albo zarząd chce naszymi rękami przyspieszyć agonię tej spółki albo są inne fakty i okoliczności których zarząd nam nie ujawnia. Niech każdy sam za siebie oceni decyzję zarządu i jego politykę informacyjną ja po prostu nie lubię jak się mnie robi w..
Jak można głosować za gdy raporty bez podpisu audytora i ściema z 800 mln $.
To już było 5 lat temu i dalej 0
Ciekawe czy pam dadzą się nabic
kolejny raz na hak
Dodam jeszcze że głosowanie nad raportami bez audytu jest przestępstwem ,grozi konsekwencjami prawnymi i finansowymi dla zarządu i akcjonariuszy wobec potencjalnych wierzycieli.
Może też prowadzić do wykreślenia z krs
Dnia 2026-06-12 o godz. 12:55 ~Xxx napisał(a): > Dodam jeszcze że głosowanie nad raportami bez audytu jest przestępstwem ,grozi konsekwencjami prawnymi i finansowymi dla zarządu i akcjonariuszy wobec potencjalnych wierzycieli. > > Może też prowadzić do wykreślenia z krs
Już przez chwilę bylo tak fajnie iXie i wszystko zepsułeś. A Johny napisał, nie głosujesz jak trzeba to odbierasz zero, co prawda nie napisał co dostajesz gdy glosujesz właściwie(no jak tu też jest zero to prawdziwy zonk), ale pozostaje tylko zaufać. Poza tym Johny zyskał wsparcie Realisty i Smerfa- to musi coś znaczyć...chyba. Cieszmy się więc pokojem (na forum), bo wojnę zawsze można szybko i łatwo wywołać.
Dla mnie ta pożyczka 800 mln $ jest potwierdzeniem poważnego i realistycznego podejścia do sytuacji spółki. Ja bym się bardzo zdziwił gdyby ktoś nagle ogłosił, że bez nowych pieniędzy chce organizować wydobycie i uzdrawiać Oila - byłoby to niewiarygodne. Wymieniona na początku kwota jest więc dla mnie uwiarygodnieniem właściwych zamiarów i profesjonalnego potraktowania tematu oraz zerwaniem z dziecinadą i marzycielstwem, że bez tych pieniędzy można ruszyć do przodu.
Dnia 2026-06-14 o godz. 18:49 ~Smerf napisał(a): > A nie mówiłem Realista, że zmieniłeś zdanie o 540 st.? Tylko już nic nie mów, bo Ci dodam następne 360. :-)
Coś Ci się pomerdało. Zawsze krytykowałem pomysł Małeckiego sprzedaży hurtowej akcji akcjonariuszy jako utopijny, a jednocześnie nakłaniałem do działań w kierunku uzdrowiania spółki poprzez uruchomienie wydobycia w jakikolwiek sposób np. w kooperacji z innym podmiotem, czy pozyskanie potrzebnego kapitału. Gdzie tu widzisz sprzeczność (zwrot o 180 stopni) z obecnym moim poparciem dla koncepcji otrzymania 800 mln $ na cele wydobywcze? To jest taki sam zarzut jak usiłowania bliskiej Ci opcji politycznej wmówienia nielegalności używania Pegasusa przez ich przeciwników politycznych. Zakłamywanie rzeczywistości to wasza specjalność.
Nic mi sie nię pomerdało, Realisto. Ale dobrze, że wiara w słowo pisane, która Ci towarzyszy na codzień jest na tyle wszechmocna, że przekłada się również na te od panów prezesów :-).
Dnia 2026-06-15 o godz. 06:30 ~Smerf napisał(a): > Nic mi sie nię pomerdało, Realisto. Ale dobrze, że wiara w słowo pisane, która Ci towarzyszy na codzień jest na tyle wszechmocna, że przekłada się również na te od panów prezesów :-).
A zmierzyłeś swój ostatni azymut zejścia z poprzedniego kursu, Smerfie vel Małecki_Killer? (540 stopni?)
jeśli naprawdę jest inwestor, który pożycza kasę na wiercenia i OIL lub firma na nasze zlecenie wykona je na podstawie planów geologicznych - to OK. Jestem skłonny zaryzykować bo jest choć niewielka nadzieja na premię za ryzyko. Ale historycznie każdy z nas akcjonariuszy z tyłu głowy ma obawę, że to jak zwykle gra pozorów. Pożyczka do przepalenia przez zaprzyjaźnionych swojaków a nasze ostatnie zastawione za pożyczkę aktywa znikną jak poprzednie. Tym razem niby lega artis. Ciężko temu zaufać..........ale cóż pozostało. Zapis akcji w DM od 15 lat dawał co najwyżej obraz naszej naiwności i bezczelności kolejnych CEO.
800milionow dolarów moze być dofinansowanie.Pensje zarządu Małecki 50 tys zastępca 35 pozostali 12..15 tys miesięcznie..jeszcze premia dla zarządu 100 tys ....kto to placi...jak dobrze czytam
A niech tam, niech biorą co się im należy, byleby tę ropę dla nas zaczęli pompować. Gorzej, że Ormuz odblokowali. Teraz niech adalbercik napisze petycję do Trumpa żeby jakiś konflikt korzystny dla nas znowu zainicjował. Adalbercik jest w tym dobry. Mamy zatem wszelkiej maści specjalistów, więc można z nadzieją patrzęć w przyszłość.
Dnia 2026-06-15 o godz. 12:56 ~mm napisał(a): > 800milionow dolarów moze być dofinansowanie.Pensje zarządu Małecki 50 tys zastępca 35 pozostali 12..15 tys miesięcznie..jeszcze premia dla zarządu 100 tys ....kto to placi...jak dobrze czytam
..... pewnie ten zapłaci co obejmie OTG warte 100 mld USD i Embe warta 800 mln zł Przecież to kropla
Członek Zarządu PAM Forward zacytował wycenę McDanielsa przeznaczoną dla bogatych, a nie dla bankrutów. Dla bankrutów nie wycenia się, bo wiadomo, że taka wartość = 0 (zero) bo nie do ugryzienia.
Dnia 2026-06-15 o godz. 17:48 ~zorro napisał(a): > A co to za bełkot Smerfowy, nie poznaje?
------------------ Nie nerwujsja panie zorro, po prostu jak czytam jak się podniecacie tymi miliardami od Danielsa gdy Petrol już sprzedany za 800 mln $, to śmiech mnie ogarnia i nieraz coś Wam dla wstrząsu piszę. Podłączyłbym Was do 220V ale nie mogę :-).
"Sytuacja prawna koncesji Petrolivest S.A. w Kazachstanie.
Zarząd podejmuje działania celem formalnego potwierdzenia przedłużenia ważności koncesji
OTG. W kontynuacji korespondencji z lat ubiegłych oraz w nawiązaniu do propozycji
Ministerstwa Energetyki zorganizowania spotkania z Zarządem Petrolinvest S.A. – złożonej
pismem z 30.5.2024 r. -, a także wobec braku odpowiedzi na kolejne pisma Spółki – 13.3.2025
r. Zarząd Petrolinvest S.A. skierował do Ministerstwa Energetyki pismo za pośrednictwem
kancelarii prawnej z wezwaniem do: formalnego potwierdzenia przedłużenia koncesji OTG,
wyjaśnienia sytuacji prawnej koncesji Emba oraz wyjaśnienia w jaki sposób i na rzecz jakiego
podmiotu wyprowadzono ¾ obszaru koncesji OTG na szkodę Petrolinvest S.A. Wobec braku
odpowiedzi, Zarząd skierował kolejne pismo z 27.5.2025 r. Mimo iż Ministerstwo Energetyki
potwierdziło otrzymanie obu pism przesyłając informacje o dacie i numerze ich
zarejestrowania, to jednak dotąd nie udzieliło odpowiedzi. W tym stanie rzeczy Zarząd
Petrolinvest S.A. podjął zarazem działania w celu uruchomienia arbitrażu, który mógłby
rozpoznać sprawę koncesji w Kazachstanie na korzyść Spółki. Odrębnym pismem z 19.2.2026
Zarząd poinformował Ministerstwo Energetyki w Kazachstanie o udzielonej Spółce zgodzie
na dofinansowanie prac wydobywczych w wysokości 800 mln USD."