Co wymyślą w przyszłym roku tuż przed dywidendą (a ta będzie rekordowa stawiam na 10.00 zł+) aby wystraszyć leszczy i tanio odebrać im akcje tuż przed dywidendą ???
Co Ty się martwisz o przyszły rok jak w tym roku jeszcze chwila do dnia ustalenia prawa do dywidendy? Jeszcze się tyle może wydarzyć w 2026, że wybieganie do 2k27 jest troche niepoważne
gdyby nawet KNF wysmazyło takiego kotleta to przecież musi także to dotyczyć konkurentów XTB (nie może być wybiórcze bo to by była jawna dyskryminacja)?
Dla mnie oczywiste jest że knf nie zakaże cfd jedyne co może zrobią to dodadzą dwa pytania do ankiety bądź trzeba będzie wyrazić jakąś specjalną zgodę by mieć możliwość inwestowania w cfd. Nie zmienia to jednak faktu że trolle będą wałkować że cfd zostanie zlikwidowane i to najlepiej tylko w xtb
zapomiansz o panicznej i nieprofesjonalnej reakcji instytucji po nadinterpretacji informacji KNF .Jak na CD P tak i tu jest bardzo niestabilny inwestor indywidualny i co dziwne instytucjonalny
Negatywne info o rzekomym zakazie cfd wywołało „panike” która zbiła kurs o 8% kurs pozostał dalej w trendzie wzrostowy i tak naprawdę nic się nie stało . Po 2 dniach od artykułu kurs odrobił ponad 1/3 spadków i mogę się założyć że w kolejnym tygodniu dalej będzie sobie pomalutku rosnąć , być może za tydzień dwa znowu będzie jakiś artykuł który „uwali” kurs o parę % ale ponownie dotrzemy do wsparcia i się od niego odbijemy potem przyjdą dobre informacją jak wyniki za q2 lub wprowadzenie nowych produktów i pewnego pięknego dnia polecimy do góry tak jak polecieliśmy po wynikach q4 2025 z 70zl na 114 .
W piątek xtb wprowadziło możliwość sprzedaży pozycji z pominięciem fifo i przeszło to bez większego echa a jak dla mnie jest Game changerem bo mogę sobie robić optymalizację podatkową według swojego pomysłu i tylko xtb ma to w Polsce