• Mam dla was ciekawostkę Autor: ~ciekawski [104.28.161.*]
    Odezwała się moja ciekawska natura i skoro często na tym forum padały porównania Medinice do Scope Fluidics (choć nie wiem dlaczego, przecież to są dwa kompletnie różne światy) - to postanowiłem porównać ostatnie raporty tych spółek.
    Oto wyniki:

Medinice (ICE)  Scope Fluidics (SCP)
    Gotówka w kasie 6,6 mln PLN 138,2 mln PLN
    Zobowiązania  3,8 mln PLN 33,5 mln PLN
    Runway (czas życia) 3-4 miesiące ~24 miesiące
    Status komercyjny  Due Diligence Certyfikat FAST + Badania USA + linia produkcyjna + Perella Weinberg
    Kapitalizacja ~680 mln PLN ~360 mln PLN

Nie uważacie, że to finansowy absurd?
    Popatrzcie na kapitalizację obu spółek i na ich bezpieczeństwo finansowe. Każdy dzień bez ogłoszenia nowej emisji zbliża ICE do bankructwa. Jeśli na kolejnym walnym ponownie nie pojawi się prof. Suwalski to ICE będzie miała kosmiczne problemy finansowe a w takich warunkach komercjalizacja nigdy dobrze nie wychodzi. Bez gotówki na koncie w ICE, każdy koncern chętny cokolwiek kupić od ICE poczeka cierpliwie na brak płynności ICE i kupi co chce za bezcen. To jest ogromne ryzyko niepowodzenia planów ICE. Zatem wszystko rozstrzygnie się pod koniec czerwca (walne z emisją). Poprzednie moje ciekawskie wpisy bezpardonowo atakowaliście, ale niestety póki co moje poprzednie obawy się spełniają. Zanim ponownie mnie zhejtujecie dopowiem tylko, że mnie tak jak i wam zależy na sukcesie ICE - ponieważ po sukcesie pojawią się pieniądze na rynku, pojawią się pieniądze w kieszeniach inwestorów, będzie kasa na zakupy innych spółek itp. itd. a na upadku ICE nikt nie skorzysta. Niestety póki co zagrożenia na ICE są ogromne. Co o tym myślicie?
  • Re: Mam dla was ciekawostkę Autor: ~ar [79.190.100.*]
    Generalnie nic o tym bełkocie nie myślę, bez odbioru:)
  • Re: Mam dla was ciekawostkę Autor: ~Góru [109.243.196.*]
    No i już wiadomo skąd ciekawski do nas przybył. Witamy serdecznie powieszonego akcjonariusza Scope Fluidics! xD

Nagle wszystko stało się jasne i klarowne! A kto wie, może to sam Mario od fosy technologicznej! xD
  • Re: Mam dla was ciekawostkę Autor: ~Ice [89.239.112.*]
    Nie tak dawno były hasła "po co emisja" a teraz "bez emisji będzie śmierć".
    Troll zmiennym jest
    Jak zwykle Mario przekłamuje rzeczywistość i nakłania do kupowania swojego zamku z fosą (a w tym zamku cenny skarb który zwie się Bacteromic). Otóż na walnym w czerwcu oczywiście nie musi być Suwalskiego, bo kworum przy drugim podejściu jest niepotrzebne. Inna rzecz że prof.Suwalski bedzie i polecam wybrać się na to konkretne walne
  • Re: Mam dla was ciekawostkę Autor: ~Życzenia [31.61.179.*]
    Chcesz kupować przeszłość, kupuj SCP, masz do tego prawo. Ale czy twoja ciekawska natura nie zadała ci pytania, dlaczego to ICE urósł w ostatnich miesiącach na rynku o kilkaset procent, a dlaczego SCP stracił na wartości?
  • Re: Mam dla was ciekawostkę Autor: ~ciekawski [104.28.161.*]
    @ Życzenia
    masz rację i nawet zadałem to pytanie ale nikt mi nie odpowiedział. Ja osobiście uważam, że tak ogromna nieefektywność w wycenach musi zostać kiedyś skorygowana, niestety nieefektywności na giełdach oparte o modę, mogą trwać dłużej niż my mali akcjonariusze posiadamy pieniędzy.
    Mario, to nie jest moda tylko dla Bacteromica nie ma miejsca na rynku. RacjaAbsolutna Wam to wszystko wyjaśnił. Zarząd Scope wydaje się to wiedzieć, a nerwowe i nadmiarowe działania w porównaniu np do Medinice tylko to potwierdzają (fabryka, budowa rynku dla Bacteromica). Nie szukaj kapitału tam gdzie go nie znajdziesz, żeby zagonić na swoją pozycję. Tu już w większości bardzo świadomi inwestorzy, świadomi procesów zachodzących w tej branży, a na Scope zanosi się na wielką wtope
    @ Góru
    dlaczego ciągle piszesz o Scope? To jest wątek Medinice. Scope sobie doskonale poradzi, a twój kolega otrzymał odpowiedź na jego wątpliwości. Rozmawiajmy o ICE na wątku ICE.
  • (wiadomość usunięta przez moderatora) Autor: (usunięty) [109.243.196.*]
    (wiadomość usunięta przez moderatora)
  • Re: Mam dla was ciekawostkę Autor: ~żeglarz [5.173.148.*]
    Może i te twoje pokrętne symulacje złych zdarzeń na spółce trzymały by się k upy gdyby był tylko jeden zainteresowany CC, ale tu jest trzech chętnych graczy którzy będą się pewnie ostro licytować i to nie w dół Panie Ciekawski ...
    @ żeglarz
    OK., może w normalnych warunkach doszłoby do licytacji ale jak myślisz, jak zachowają się wilki (kupujący) jak zobaczą, że ich zwierzyna jest już ledwie żywa? Nie poczekają aż się wykrwawi?
    Mówisz Mario o scenariuszu który jest właśnie realizowany na Scope. Tam kupiec (zakładam że nie ma więcej niż jeden, o ile w ogóle jest ktokolwiek, bo w innych okolicznościach by nie doszło do tego co dalej napisze) postawili Spółkę pod ścianą i kazali najpierw zrobić FDA, uruchomić produkcję, kanały dystrybucji i pokazać wyniki. W optymalnym scenariuszu dla Scope urządzenie potwierdzi potencjał ale sprzedawca (Scope) bedzie "wykrwawiony" i kupiec przejmie Bacteromica półdarmo. W najlepszym bo w najgorszym się wyprztykają w Scope z kasy i i tak nikt tego nie kupi. No i Scope próbuje to robić bo w sumie nie ma wyjścia. Przy kilku kupcach jak na Medinice ta sytuacja jest diametralnie inna
    @Góru
    Stefan. A ty znowu o Scope? OK. a kto się szybciej wykrwawi? ten co ma 6,6 mln zł na koncie czy ten co ma 138 mln zł na koncie?
  • Re: Mam dla was ciekawostkę Autor: ~inwestor [83.238.71.*]
    Ciekawski, wbrew pozorom Scope się szybciej wykrwawi ;) A przynajmniej jego akcjonariusze jak będą kolejne emisje na ratowanie płynności spółki. U nas lajcik i czillout. Ale to już niedługo się przekonasz.
  • Re: Mam dla was ciekawostkę Autor: ~Verso [5.173.28.*]
    Bajkopisarzu. 58 mln pln wplynęlo do kasy spolki po transakcji sprzredaży do NN
    @Verso
    no właśnie 58 mln zł nie trafiło do kasy spółki (gdyby tam trafiły nie byłoby żadnego problemu). Spółka nigdy tych pieniędzy nie zobaczyła, na razie trafiły one do prywatnej kieszeni Prezesa poza spółką, czyli Fundacji Rodzinnej Parmanand - gdzie pieniądze te są "niezajmowalne", czyli nikt o prócz Prezesa nie może ich dotknąć, nawet urzędy, bo Fundacje Rodzinne są chronione prawem. Sprawdź to jeśli potrzebujesz - to jest informacja jawna. Z tego właśnie powodu przetacza się taka niepewność na rynku, dlaczego Prezes nie skorzystał z normalnej procedury emisji akcji tylko tak nietransparentnej procedury, że najpierw sprzedał swoje akcje (tak jakby wychodził z tego biznesu?) a potem dopiero próbuje przegłosować nową emisję. O to właśnie cały czas chodzi chodzi.
  • Re: Mam dla was ciekawostkę Autor: ~Sonia [83.175.181.*]
    Ciekawostką bedzie odkopanie tego wątku za jakiś czas, co uczynię! Aż sobie wysłałem linka do tego na WhatsApp, porownamy tez zmiany kapitalizacji.
    @Sonia
    O! To jest super pomysł! Odkop to porównanie jak już obie spółki będą po swoich komercjalizacjach. Też jestem ciekawy - jak to ja. Poważnie piszę.
  • Re: Mam dla was ciekawostkę Autor: ~Ice [89.239.112.*]
    Dnia 2026-05-29 o godz. 13:12 ~ciekawski napisał(a):
    > @Sonia
    > > O! To jest super pomysł! Odkop to porównanie jak już obie spółki będą po swoich komercjalizacjach. Też jestem ciekawy - jak to ja. Poważnie piszę.

Obie po komercjalizacjach ? ICE niebawem ale nie wiem czy Sonia będzie pamiętał o tej drugiej (nazwy nie wymieniam bo się spinasz) za dwa lata.....
    Ciekawsku tylko tu nie chodzi o łowiectwo, ale o przejęcie systemu krioablacji, który daje potężne przewagi kosztowo,operacyjne nad innymi tego typu systemami będącymi na rynku. To nie jest kwestia modelu Łowca -zwierzyna , a kwestia dogadania dealu typu WIN -WIN.
  • Re: Mam dla was ciekawostkę Autor: ~Sonia [83.175.181.*]
    porównanie będzie po każdej komercjalizacji. Więc jeśli Bacteromic pójdzie pierwszy to będzie tego samego dnia. Spokojnie, podejście będzie fair.
    Ciekawski, a może ta różnica wynika nie z braku efektywności rynku, ale wręcz odwrotnie – z jego efektywności, ale w ujęciu też prawdopodobnych przyszłych wydarzeń i estymacji.

Ile SCP przepala kasy, a ile ICE? Jakie projekty są szykowane do komercjalizacji (klasa tych projektów, która wpływa na ceny tych projektów)? Jakie sukcesy do tej pory osiągnęły te projekty (CC ma FDA, AC już konsultuje protokoły rejestracyjne z FDA)? Jakie są kompetencje zespołów do osiągania kamieni milowych (rejestracji w FDA, EMA swoich projektów) i jak idzie kwestia realizacji bieżących projektów (niedoliczenie się SPACEROOMu koniecznego do zainstalowania linii produkującej cartridge do Bacter.)? Może jednak to wszystko jest brane w swych kalkulacjach przez rynek i szacowania szans na sukcesy komercjalizacyjne obecnyvh projektów ICE vs SCP i moze jednak wychodzi na to , że rynek woli kupować Medinice niż SCP ponieważ dobrze estymuje przyszłe wydarzenia. Innymi słowy rynek może mieć racje , a nie (w tym wypadku zachowań kursowych SCP vs ICE ) być nieefektywny.
    Przepalić można każda ilość kasy. Scope Wam to udowodni!
    @Góru
    Stefan. A ty znowu o Scope? To prawda, że przepalić można każdą ilość kasy, masz rację i tego inwestorzy powinni się najbardziej bać. Zwłaszcza na spółkach, które nigdy nie zarejestrowały żadnego przychodu i nigdy w swojej historii niczego nie sprzedały. I to nie jest Scope...
    może... a może z powodu niedoinformowania inwestorów, instynktów stadnych, stanów euforycznych, snów o wielkości? Też może... Kto to wie? Rynek jest nieobliczalny.
    Dajesz Mario, poleć nam coś pewnego do zainwestowania. Od razu mówię że Scope, BCX i NCL odpadają. Coś innego. Tylko pamiętaj - to musi być pewniaczek! Żadnych Spółek ze złotymi hakami!
    @Góru
    Stefan. Nie rozumiem dlaczego tak się uwziąłeś? Odpuść już sobie.
    Co do twojej propozycji: nie wiesz, że rekomendacje są nielegalne (bez licencji)? To mało wiesz. Nigdy niczego nikomu nie zarekomenduję do kupna na giełdzie, można się na tym nieźle przejechać abstrahując od tego, że to nielegalne. Zatem Stefan alias Góru - nie rób tego więcej - nie naganiaj ludzi na kupno żadnej ze spółek zwłaszcza takiej, w której siedzisz All In. To jest niemądre i nielegalne.
  • Re: Mam dla was ciekawostkę Autor: ~Antynagon [5.173.16.*]
    @Ciekawski, w przeciwieństwie do ciebie, góru zachwalał tę spółkę już w grudniu. Pewnie i wcześniej, ale dalej już nie chciało mi się przeglądać forum. Czyli jak wszyscy wiedzą przy cenach w okolicach 10 zł za akcję. Nie rekomendował jej, bo nie może, ale pewnie kilka osób dzięki niemu kupiło lub zachowało akcje i teraz są bardzo zadowoleni. A dlaczego o tym piszę? Bo to powoduje, że taki człowiek jest wiarygodny nawet na takim forum. W przeciwieństwie do ciebie, bo ty pojawiłeś się kilka tygodni temu:)
    Stany euforyczne, zachowania stadne, niedoinformowanie inwestorów nie mają wpływu na to, co jest w przypadku ICE najistotniejsze. Historyczny sukces uzyskania rejestracji w FDA dla urządzenia klasy 3, co, jak sami mówią, dało im know-how, jak do tematu rejestracji podchodzić i jak skutecznie osiągać ten cel. Jeśli to się potwierdzi w przypadku np. AC, to już sama wartość dodana tego typu know-how jest bardzo duża na rynku, na którym wiele podmiotów chce osiągnąć taką rejestrację dla swoich "wyrobów", ale nielicznym się to udaje. SCP się Nie udało.
    @ Życzenia
    To prawda. Rejestracje to coś bardzo istotnego - to wiarygodność technologii dla potencjalnego kupującego. Problem jest jednak w tym, że tę technologię należy jeszcze sprzedać - samo posiadanie certyfikatu nie daje pieniędzy. I jeśli ty też wracasz do SCP - to SCP już ma za sobą komercjalizację (sprzedaż swojej technologii). Medinice się NIE udało (posługując się twoją retoryką).

P.S.
    Wolałbym jednak rozmawiać o ICE na wątku ICE.
    Dlatego właśnie za pięć dwunasta do sprzedaży w Medinice chcesz nas przed tym ostrzec! xD

Wracaj Mario na Scope bo tam pies z kulawą noga już nie zagląda! Tyle masz z tej sprzedaży produktu który nigdy nie trafił i już nie trafi na rynek!
    @Góru
    Stefan. Ja nikogo przed niczym nie ostrzegam. Co się uczepiłeś? Ja zadaję pytania z moimi obawami i przemyśleniami. Inni jakoś mogą kulturalnie odpowiadać. Skąd te nerwy? Ochłoń w końcu.
  • Re: Mam dla was ciekawostkę Autor: ~Mqrk [188.146.142.*]
    Hehe ło matko ale brain damage
    Wracam do tematu założonego przez ciebie , czyli kwestii porównawczej ICE vs SCP.
  • (wiadomość usunięta przez moderatora) Autor: (usunięty) [89.69.194.*]
  • Re: Mam dla was ciekawostkę Autor: ~ciekawski [104.28.156.*]
    @xyz
    czy obrażanie kogoś w czymś ci pomaga? dowartościowujesz się w ten sposób? czujesz się teraz lepszy?
    tak, rzeczywiście masz rację. Tak to może wyglądać. Chodziło mi tylko o zwrócenie uwagi w jak trudnym położeniu jest ICE przed kolejnym walnym i co się stanie jeśli na kolejnym walnym nie uchwalą tej emisji. Aby to pokazać należało tę sytuację do czegoś odnieść. Porównałem ją do SCP, tylko dlatego, że tu ciągle do takich porównań dochodzi i to z ogromną "nienawiścią" do spółki SCP (zupełnie nie rozumiem dlaczego?). Zatem jeśli większość tu obecnych uważa, że SCP jest w trudnej sytuacji to w jakiej sytuacji jest teraz ICE? Analiza porównawcza z pierwszego wpisu tutaj pokazuje to jak na obrazku. Nie było moją intencją snuć rozważań na temat SCP a tym bardziej zachęcać kogoś do czegoś. To tylko porównanie cyfr w znanych wszystkim tutaj spółkach.
  • Re: Mam dla was ciekawostkę Autor: alicja1992 [37.31.50.*]
    A co się stanie gdy nie uchwalą emisji, jak bardzo trudna będzie sytuacja ICE ?
    @alicja1992
    mnie pytasz? A kto by się kierował moimi opiniami?
    Oby do tego nie doszło, bo tak jak już pisałem wcześniej sukces ICE to sukces wszystkich a na porażce ICE nikt nie zyska. Scenariusz negatywny jest teraz taki: na czerwcowym walnym nie dochodzi do uchwały o emisji nowych akcji, Prezes nie dokapitalizowuje spółki, pieniądze w spółce kończą się w ciągu 2-3 miesięcy, kupcy wstrzymują się z decyzją zakupową i czekają na swoją szansę ewentualnego zakupu za bezcen, ICE nie chcąc do tego dopuścić organizuje nową emisję tym razem ratunkową po bardzo niskiej cenie... dalej nie wiem...
    Dobra, dobra. Pozdrów Mario Carlosa

A w pierwszym wpisie robisz perfidne i nieprawdziwe odniesienia do osoby prof. Suwalskiego, insynuujac że jego brak na kolejnym Walnym spowoduje brak kworum, które przy drugim podejściu nie jest wymagane. I ty dobrze o tym wiesz. Dopuszczasz się tu wielokrotnie manipulacji.
  • Re: Mam dla was ciekawostkę Autor: ~Sceptyk [31.0.33.*]
    Oświeć mnie sceptyka skoro ma być grubo to dlaczego taki słaby popyt tutaj? Tanio a nikt nie kupuje? To o co chodzi? Kupiłem co prawda niedawno w okolicy 70 zł ( po niedawnym wybiciu) i chyba zamroziłem kasę…
    Wypad z baru!
  • Re: Mam dla was ciekawostkę Autor: ~Marek [93.159.7.*]
    Z kulturą to ty na bakier jesteś…
  • Re: Mam dla was ciekawostkę Autor: ~TR [46.112.234.*]
    Ale odpowiedź, już nawet nagonom nerwy puszczają, oj, tutaj będzie się działo.
  • Re: Mam dla was ciekawostkę Autor: ~Marek [93.159.7.*]
    Nagonami i to wręcz niezwykle nachalnymi to jesteście wy spółdzielcy..Nie ma jak widać już komu wciskać kitu jaka to świetlana przyszłość przed spółką..Chętnych na kupno brak..Lecz dawajcie dalej mam trochę tych akcji to odwalicie robotę za mnie nawet nie będę się musiał wysilać..
[x]
MEDINICE 10,96% 87,10 2026-06-03 16:01:00
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.