• ABB, mój byczy scenariusz;) Autor: ~Egola [31.0.113.*]
    1. Ibex zapisze się z całymi swoimi akcjami
    2. Ibex weźmie 70-80% z puli ABB (w zależności jak wielu innych się nie zapisze)
    3. Ibex może się zapisać przy cenie nawet niższej niż rynkowej (minus 10-15%), ale po co? Skoro a) będzie to słabo wyglądało na rynku, b) lepiej dla niego oddać mniej swoich akcji;)
    4. Spółka nie da premii 50% bo to też bez sensu, ale plus 10-30% od rynkowej będzie koszerne dla rynku, nadzoru itd.
    5. Krótko mówiąc wszystkim zależy (może najmniej spółce, ale spółka to Ibex i wynagradzany od kursu akcji Zarząd) aby cena przed wezwaniem była jak najwyższa, bo jak będzie 45-60 zł, to nikt nie pokręci nosem na 50-65 zł w wezwaniu.
    6. Grubasy z USA (poprzedniego ABB) to wiedzą i zagrają na podbitkę (przytrzymają, dokupią, na pewno wg mnie nie będą sypać)
    7. Kto może grać przeciw - grubasy z PL już nie mają czym sypać, a ci co mają zagrają na podbitkę (może część zacznie szybko kupować, trochę sprzeda ulica (bo urosło, bo Fibo, bo opory, bo korekta, bo wakacje, bo sell in may itp.)
    8. Zupełnie ugotowany jest tu szort, bo wszyscy grają przeciwko niemu
    9. Być może od wczoraj (27.05) część grubasów, może nawet szort to widzi i zaczęło się kupowanie mimo słabszego rynku. Dziś (28.05) też akcje są umiejętnie odbierane
    10.Oczywiście będą korekty (bo Iran, bo ropa, bo AI itp.), ale będą krótkie i szybko wybierane. Arkusz jest suchy, a popyt jeszcze się włączy.
    11. Nie liczyłbym na korekty na szerokim, bo to nie ten czas, WIG też (może poza Orlenem) nie ma pod co lecieć. Do tego mundial za 2 tygodnie i jakoś nie widzę święta sportu (które jest też wielkim biznesem turystycznym, wizerunkowym itp.) w cieniu wojny
    12. Pepco jest cały czas relatywnie tanie (P/E 9, przy P/E dla LPP na poziomie 27), ma ładną technikę i dobre perspektywy
    13. I tu nie będą działać żadne opory, fibo itp. - jak ktoś chce kupić masę akcji, tylko się cieszy z tych co wierzą, że od 35, 37 itp. się odbije
    14. Oczywiście każdy podejmuje decyzję sam. Ja tu nie doradzam! Jest nieobiektywny bo dziś jeszcze dokupiłem i wycofałem wszelkie zlecenia sprzedaży.

• Re: ABB, mój byczy scenariusz Autor: ~Xtx [31.183.188.*]
    Ja widzę podwójny szczyt na WIG 20 ,samym Orlenem nie są w stanie ciągnąć do góry ,mylę że korekta ok 10 % może się wydarzyć a Pepco może spaść do 31 zł .
  • Re: ABB, mój byczy scenariusz Autor: pepcoshort [85.114.52.*]
    A ja myślę że WIG 20 nie ma nic wspólnego z tym papierem. Są solidne fundamenty. Zobaczymy jaka będzie dzisiaj i jutro końcówka sesji.
    A ja myślę że to są pobozne życzenia,raczej Pepco może bardziej spdadac ma z czego.
  • Re: ABB, mój byczy scenariusz Autor: ~Egola [31.0.113.*]
    Dnia 2026-05-28 o godz. 12:29 ~Xtx napisał(a):
    > A ja myślę że to są pobozne życzenia,raczej Pepco może bardziej spdadac ma z czego.

Czyżbyś sprzedał i dołączył do zacnego grona uzasadniających swoją sprzedaż? BTW, argument że spadnie bo dużo urosło jest taki, jak był argument w jesieni 20205, że CCC odbije od 120 bo dużo spadło.
    Każdy musi podejmować decyzje samodzielnie ,uważam że Pepco ma duży potencjał ,ale myślę że można kupić po jakieś korekcie ,cena ok 31 jest akceptowana.
  • Re: ABB, mój byczy scenariusz Autor: ~Jul [212.180.168.*]
    Dzisiaj 35 ??? Hahahahah
    Raczej 34.
    Ja obstawiam bliżej 35. Kiedy sprzedałeś ?
  • Re: ABB, mój byczy scenariusz Autor: ~Jul [212.180.168.*]
    Pewnie wczoraj, ostatnio marzył o 34 i wczoraj się doczekał :)
    Wg mnie 12 sierpnia są spore szanse na msci poland, jeżeli oczywiście ta tendencja się utrzyma… wygląda to ciekawie :)
  • Re: ABB, mój byczy scenariusz Autor: ~Egola [31.0.113.*]
    Dnia 2026-05-28 o godz. 12:18 pepcoshort napisał(a):
    > A ja myślę że WIG 20 nie ma nic wspólnego z tym papierem. Są solidne fundamenty. Zobaczymy jaka będzie dzisiaj i jutro końcówka sesji.

Dokładnie tak. Pepco nie chodziło nigdy jak WIG20, nie będzie chodziło jak banki itp. I jak mówię (myślę), tu ABB będzie podstawowym ciągiem. Argument o tym, że korekta na szerokim pociągnie wszystkie akcje nie ma potwierdzenia w historii (w najgorszych bessach 10-15% akcji w nich nie uczestniczy) ani też nie ma sensu kiedy popyt będzie wyższy od podaży.

Swoją drogą to byłby świetny test, gdyby pojawiła się korekta (5-10%) na szerokim - jeśli mam rację, po krótkim, impulsywnym, stadnym spadku Pepco powinno szybko wracać na wcześniejsze poziomy.
[x]
PEPCO -2,52% 33,59 2026-05-29 17:00:00
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.