• Analiza techniczna Autor: ~Bafet [91.224.144.*]
    Kurs prowadzony jak przez algorytm. Niech jakiś spec od analizy technicznej się wypowie co jest aktualnie rozgrywane, ktoś wychodzi, ktoś wchodzi, szort przerzuca z kupki na kupkę, jak to wygląda od strony podażowej i popytowej w arkuszu (ostatnio były jakies wpisy o ukrytej sprzedaży/kupnie)? Obroty są dosyć niskie, coś jak cisza przed burzą. Powoli zbliżamy się do wyników za cały 2025 (26.06), dalej uchwała zarządu o pozostałej części dywidendy za 2025 (przełom czerwca/lipca) i na początku lipca kpi za I kwartał 2026. Równolegle idzie wzmożenie marketingowe (ostatnio Text był nawet obecny na konferencji infoshare, o czym donosił prezes na X - pytanie czy to taktyka czy desperacja :). Nigdy nie zgłębiałem ani nie rozumiałem analizy technicznej, na pewno mamy na forum osoby, które możliwe że odczytują obecną rozgrywkę.
  • Re: Analiza techniczna Autor: ~Forest33 [195.150.184.*]
    Ktoś pisał ostatnio o zleceniach kupuj typu iceberg. Zgłębiłem temat u sztucznej inteligencji i potwierdziła sporo prawdopodobnych tego typu zrealizowanych zleceń od początku maja. Oczywiście nie ma co temu wierzyć na 100% ale jeśli SI widzi pewne schematy pasujące do wzoru, a tutaj wzór jest dość oczywisty i prosty to myślę, że dość dobrze to odczytała. Wygląda to na cichą akumulację, co ja też jestem skłonny podejrzewać. Obserwuję tez regularnie strukturę akcjonariatu. Końcem marca były aktualizacje kwartalne. Warto rzucić okiem - wsztstko to są dostępne informacje ale bardziej ciekawi mnie potencjalna najbliższą zmiana akcjonariatu - najbliższe miesiące. Jeśli pojawią się zwiększone pozycje np funduszy to się dowiemy kto prawdopodobnie teraz akumulował. Na pewno nie ma teraz gwałtownych ruchów, rzutów dużych pakietów, etc. Jest spokojnie oraz jest zniechęcenie ludzi a to są dla mnie przy dobrych z potencjałem 2 bardzo ważne sygnały. W przeciwieństwie do spółek o których jest głośno i są wysoko. Ale to tak bardziej psychologicznie. Ja nadal akumuluje. Jeśli trwale przebijemy opór na 42-43zł to następny powinien być gdzieś 46-50zł. Formacja podwójnego dna na zarówno D1 jak i W1 jest bardzo mocno potwierdzona. Jakiekolwiek próby zaprzeczenia zostały pozbawione nadzieji. Wygląda to tak jakby taniej niż 40zł juz nikt nie chciał oddawać a chcących kupić akcje przed końcem czerwca przybywalo z każdym dniem.
  • Re: Analiza techniczna Autor: ~Kris [79.184.252.*]
    Obecnie przebicie 43zł powinno uwolnić kurs do okolic 46-48 na obecnych poziomach nie ma podaży obrót znikomy do 46zł to okazja do zakupu, lecz i tak wszyscy czekają na wyniki, wysokość dywidendy oraz kpi za 1kw 26 które powinny być bardzo dobre a wyników za 1kw 26 sam jestem ogromnie ciekaw bo mogą być coś około 40mln, jak pokażą że ustabilizowali akwizycje klientów i jest wzrost we wskaźnikach to po publikacji kpi za1kw 26 kurs może przebić 60zł ale wtedy rynek musi uwierzyć że ta poprawa jest stała a wtedy technika na kursie nie będzie maiła aż takiego znaczenia tylko emocje lecz to w krótkim terminie bo w dłuższym mogą być zupełnie inne poziomy, trzeba zaczekać na konferencje po kpi, jeśli będzie stabilizacja z lekkim wzrostem i zyski w okolicach 150mln już w 2026 i 2027 liczę na 100zł w 2027r. Rekomendacja PKO BP była na 45zł i była zrobiona przed tym jak zarząd zakomunikował podwyżkę i zejście z kosztów to nie jest uwzględnione jeszcze w niej moim zdaniem.
  • Re: Analiza techniczna Autor: ~tigerek77 [37.31.51.*]
    W najbliższych dniach ponowne testowanie 38 zł zakładam
  • Re: Analiza techniczna Autor: ~Forest33 [5.173.146.*]
    Jak tylko ktoś będzie chciał sprzedać w takich cenach to ja jestem za. Z checią jeszcze dokupię kolejny pakiet poniżej 39 zł. Tylko coś się sprzedający po 38zł pochowali. Nie ma to dla mnie krótkoterminowo większego znaczenia czy jest 38zł czy 45zł.
  • Re: Analiza techniczna Autor: ~tigerek77 [37.31.51.*]
    Dla nikogo to nie ma znaczenia, dlatego test 38 w ciągu 2 tygodni
  • Re: Analiza techniczna Autor: ~Bafet [37.225.57.*]
    Napisze tak. Jeszcze jakiś czas temu był cię wysmial, ale kto ma akcje Text ten w cyrku się nie śmieje. Tu wszystko jest możliwe. Obecnie zaplanowana podbitka, żeby jeszcze wystraszyc sladkami i wymęczyc akcjonariat przed wynikami. Czemu nie.
  • Re: Analiza techniczna Autor: ~derp [83.22.5.*]
    za mundrym:
    "1 Wolumen i przepływ kapitału
    OBV zrobił dołek kapitulacyjny.Od tego momentu rośnie szybciej niż cena → ukryta siła popytu. Brak dystrybucji — cofki bez wolumenu.

ADL rośnie stabilnie → popyt agresywny, nie pasywny.Potwierdza akumulację i przejmowanie kontroli przez kupujących.

Volume Profile Największy wolumen: 38–40 → twarda podłoga. Luka wolumenowa: 42–46 → łatwe przejście. Kolejny wolumen: 46–50 → realny opór po wybiciu.

2. Momentum i oscylatory 
    RSI w strukturze wybicia, nie przegrzania. Momentum rośnie przed ceną.

MFI Wcześniej ekstremalne wyprzedanie (15) → kapitulacja. Teraz ~63 → pieniądz realnie płynie do spółki.To jest faza „popyt ciągnie cenę”.

MACD Wchodzi w dodatnie wartości → potwierdza zmianę momentum.

3. Średnie i trend krótkoterminowy
    EMA20 i EMA50 bullish (cena nad nimi). EMA100 = ostatni średnioterminowy opór przed 46. Sekwencja odwrócenia trendu w toku.

4. Ichimoku
    Cena nad Tenkan i Kijun → sygnał siły. Chikou wychodzi z „ciemnej strefy” → przestrzeń do wzrostu. Cena wchodzi w chmurę → faza walki przed wybiciem.
    Górna chmura ~55–56 → cel po wybiciu 46.

5. CHOP Wysoki → sprężyna ściśnięta, duży ruch przed nami. Kierunek zależy od wybicia — ale wszystkie inne wskaźniki wskazują w górę.

SEDNO - TEXT jest w końcówce akumulacji po kapitulacji, z pełną zgodnością sygnałów wolumenowych i momentum, i przygotowuje się do testu 46 zł — wybicie otwiera drogę do 50–56."
[x]
TEXT 3,63% 42,80 2026-05-22 17:00:00
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.