Sensor tower (mam wykupione) pokazuje, od momentu wypuszczenia apki pobrało ją 175.000 graczy, przez ten okres wydali oni 2.300 dolarów. W ostatnich 3 miesiącach pobrań było 6400, a wydali oni 84 dolary. Według tejże platformy w grę gra 435 osób dziennie. Statystyki te są dla wszystkich rynków/krajów łącznie, apple+google. Na ten moment ruch jest z 3 krajów: Kanada, Meksyk, Filipiny. Ciekawostka jest 10 pobrań z Litwy, wydali 9 USD. Jeśli jest to dla Was interesujące mogę sie pokusić o taki raport raz na jakis czas.
Takie zestawienie na pewno się przyda. Dane są imo interesujące. Pokazują, że było przynajmniej jedno user acquisition, ale wcześniej, zgaduję że przed pierwotnie planowanym release. UA ściągnęło graczy, statystyki zapewne nie były zadowalające, stąd decyzja o opóźnieniu release. Bardzo dobra decyzja, dużo lepsza niż wypychanie na siłę produktu, który nie spełnia oczekiwań. Nie powielają błędów poprzednich zespołów. Duży plus.
Pytanie ile czasu zajmie im osiągnięcie satysfakcjonujących liczb, ale zakładam, że skoro planują otwierać więcej/wszystkie rynki wkrótce to jest całkiem nieźle, raczej nie opóźnia się release ze świadomością, że będzie słabo.
Rozumiem, że sensor tower nie pokazuje ile osób z tych co pobrali odinstalowało poprzednią wersję. Pozyskana kasa też co najmniej nie zachwyca więc spółka musi zarabiać w inny sposób, np. na reklamach. Problem tylko, że ten rynek już się zapchał więc trend będzie raczej spadkowy. Czy mamy jeszcze jakieś źródło przychodów? No właśnie.
Pozyskana kasa nie zachwyca bo zakupy w aplikacji pewnie byly wlaczone tylko do testów, no i sam launch poszedl słabo. Dlatego wlasnie opóźnili release na świat. A jak spółka zarabia to nie wiem, najwazniejsze ze pozyskali środki na dalszy rozwój.
Soft launch: Wypuszczenie produktu dla ograniczonej grupy odbiorców w celu przetestowania jego działania, zebrania opinii i wykrycia błędów przed ostateczną premierą.
Hard launch: Oficjalne, huczne udostępnienie dopracowanego produktu dla całego rynku, wsparte intensywną kampanią marketingową mającą na celu natychmiastowe generowanie sprzedaży.
Zajęło mi to 10 sekund wygooglanie. Hard Launch dopiero przed nami.
Przecież mówiłem, że większość wypowiadających się tutaj, nie ma zielonego pojęcia o gamedevie. I ja wiem, że można zapytać Google albo ai, ale to trzeba najpierw wymyślić mądre i sensowne pytanie
175,000 pobrań i $2300 to daje średnio 1.3 centa na gracza. To sorki ale kiepskie te statystyki. To płatne ubikacje lepkiej zarabiają. Gdyby tak ktoś 5 groni zaoferował za skorzystanie z pisuaru już nie mówiąc o zrobieniu klocka w klopie to by go pani Woźna wyśmiała bo trzeba przynajmniej 2zł przygotować (czyli 15 razy tyle!
Brawo. Udało wam się znaleźć 1 rok kalendarzowy z zyskiem. Ile takich lat znajdziecie w całej kilkunastoletniej historii? Miałem na myśli cały okres działalności. Od początku aż do teraz. Może podsumujecie geniusze bo chyba umiecie dodawać.
Jak ktoś nie umie dodawać to można użyć kalkulatora. Jak wyjdą w końcu z zyskiem na zero za całą swoją historię to wtedy można się zastanowić czy warto.