Wyświetlił mi się dzisiaj artykuł Forbes około 30 min temu
https://www.forbes.pl/biznes/trwa-druga-fala-militarnej-hossy-te-spolki-to-liderzy-nowego-trendu/y0lsrtc
Z takim dopiskiem "Sygnis podpisuje kolejne kontrakty na Ukrainie, ostatnio nawet wygrał „z europejskim gigantem zbrojeniowym” w postępowaniu na dostarczenie zakamuflowanej ..."
Ma ktoś wykupione premium żeby sprawdzić treść artykułu i opisać nam tutaj ? Z góry dzięki!
Artykuł jest o dużych spółkach zbrojeniowych i ich aktualnych wysokich wycenach np. Leonardo ( Włochy), RTX (USA) i tak dalej. Czyli duże spółki już urosły czas na mniejsze typu dual - use. Jest wymienionych dużo spółek z całego świata m.in. Sygnis. Sygnis podpisuje kolejne kontrakty na Ukrainie, ostatnio nawet wygrał „z europejskim gigantem zbrojeniowym” w postępowaniu na dostarczenie zakamuflowanej miejskiej bazy do serwisowania dronów. Teraz stara się o udział w projekcie produkcji dronów w Europie. – Niedawno podpisaliśmy też prekontrakt na dostawę dronów przechwytujących na Bliskim Wschodzie, ale nie mogę zdradzać jeszcze szczegółów – mówi Andrzej Burgs. W artykule jest napisane o wycenie tych spółek która jest bardzo niska, ale to może się szybko zmienić. Kozłowski to wafel.
Wczoraj rozmawiałem z gościem z branży dronów dla mdz. in. i rolnictwa itp , który aktualnie buduje fabrykę dronów i na moje pytanie czy to nie przypadkiem wspólnie z sygnisiem odpowiedział że pierwsze słyszy żeby sygnis robił drony a tymbardziej budował fabryke . Dowiedziałem się że obecnie rzeczywiście realnie powstaje KILKA fabryk dronów i ogólnie oni ( droniarze) śledzą postępy konkurencji także warto spojrzeć na temat realnie a nie ulegać mżonkom. : Skoro w Polsce ich nieznają to te nagłowki o największej Europejskiej Fabryce Dronów , prosze was :) . Oczywiście może i budują tą fabrykę ale skoro przemysł nie słyszał to może gdzies w lesie w ukryciu w kamuflarzu , może te maszyny do produkcji tych dronów drukują na drukarkach 3d skoro ich niezamawiają . Fugazi fugazi .
Dnia 2026-05-21 o godz. 18:49 ~Tusk napisał(a): > Oni buduja fabryke w Minecrafcie
Co Wam odbiło by pisać ,ze budują czy nie budują fabrykę.. Produkcja dronów może być realizowana wszędzie.w hali , w wynajętych budynkach. To nie proch armatni :) Mają to robić , powiedzieli, to będą realizować plany.
I dalej ciekawostki z artykułu: Spośród wymienionych spółek najmniejszy jest Sygnis, wyceniany na niecałe 50 mln. Dual-use to raczej temat średnio- i długoterminowy, czyli na 2–5 lat, niż „szybki trade”. Bo wymaga czasu na kontrakty, certyfikacje i wejście w łańcuchy dostaw – mówi Andrzej Bieniek dyrektor inwestycyjny w Esaliens TFI. Jednocześnie nie jest to inwestycja spokojna, zmienność może być wysoka, bo sektor jest wciąż mało płynny i wrażliwy na informacje regulacyjne czy polityczne – dodaje. Jest jeszcze jedno ryzyko. Inwestowanie w sektor obronny od lat budziło etyczne dylematy, wielu inwestorów instytucjonalnych wciąż odczuwa opory przed bezpośrednim „zarabianiem na wojnie”. Choć w przypadku sektora dual-use te bariery powinny pękać szybciej. Pozatym jesteśmy na początku Supercyklu Wojskowego. Kozłowski to wafel :).