• Same fakty bez ściemy Autor: ~adam [195.85.209.*]
    polecam otworzyc wątek z tego forum sprzed kilku dni "Zysk netto w 1 kwartale 41-45 mln netto?"

Tam gość o nicku adam prognozował 30 mln zysku netto. Z dobrego źródła wiem, że na kolanie zajęło mu to 10 minut.
    Ot, otworzył excela, wpisał przychód z GH na 8 mln, zysk na 5 mln, do tego zysk ze Starrupture na 26 mln (750k * 35) i zaokrąglił w dół dla szacunku.

I okazuje się, że zrobił to ponownie lepiej niż pseudoanalityk z Noble. Wiecie w czym ten pseudoanalityk się ponownie myli? W wycenie. Znowu długoterminowo zakłada zbyt małe zyski oraz zbyt małe przeliczniki. Podaje peery w swoim raporcie które mają przeliczniki 20-30 ale dla CRJ, studia które potwierdziło że robi świetne gry i świetnie je sprzedaje na dystansie, zakłada ten przelicznik 10.

Jakby jutro wycena spółki skoczyła razy 3 to nikt by nie powiedział że za drogo. Nikt.
    Jeszcze pójdziemy z wyceną x2 x3 ale kiedy to tego nie wiem, jedynie powtórze żeby nie słuchać patałachów co nawet excela nie potrafią obsłużyć, bo tu wycena się broni i polecam sprawdzać kto ma racje na dystansie. A dystans z wyceną to może zająć kilka miesięcy, pogadamy jak będziemy się zbliżać do premiery Starrupture.
  • Re: Same fakty bez ściemy Autor: ~stockpicker [161.178.132.*]
    Przychody z GH były chyba znacznie wyższe przy podanej sprzedaży w Q1.
  • Re: Same fakty bez ściemy Autor: ~Fazekasz [83.28.135.*]
    Jeżeli chodzi o przelicznik to sprawa wygląda tak: jeżeli dla pierwszych 500 k kopii było to 88 to dla pozostałych sprzedanych do końca pierwszego kwartału przelicznik wynosił 56. Z tego wynika, że na info o 1,0 mln kopii trzeba będzie poczekać do Q3.
  • Re: Same fakty bez ściemy Autor: ~adam [195.85.209.*]
    ja bym poczekał z tymi szacunkami. Pisałem Ci kiedyś, że stosujesz za wysoki 88 dla nowej sprzedaży, ale z kolei z tym wyhamowaną sprzedażą znowu przesadzasz.

W sensie masz racje, bo to widać gołym okiem, tylko tutaj nie mamy zależności liniowej. Oni podali że dostępnych danych mają obecnie 860k, ale czy dane nie były dostępne jedynie na 30.04? W real time tego nie mają, a raportu też dzisiaj nie robili. Więc może to nie uwzględnia w ogóle maja. Tak samo dane ze sprzedaży bundla z Satisfactory moga przyjśc później.

No i najważniejsze - gdyby prognozowanie na podstawie historycznych wyników było takie proste tu nikt tu by się nie mylił. W ciągu następnych 30 dni myślę, że powinny wpaść jeszcze ze 2 hotfixy i jeden QOL i sprzedaż będzie wyglądać lepiej, więc poczekajmy z tymi szacunkami, bo tu będzie lepiej. Myślę, że pół roku (do końca czerwca) na milion kopii to i tak świetny wynik, a dodatkowe 500 tys może wpaść po major updates.

• Re: Same fakty bez ściemy Autor: ~Obłok [93.175.161.*]
    Zawsze przeliczniki na początku są zawyżone bo recenzje są wystawiane z opóźnieniem - oczywista oczywistość a było to kontestowanie na forum przez hurraoptymistów. SR miał początkowo trochę wyższy przelicznik niż Green Hell po starcie coopa (88 vs 85) i teraz dalej jest podobnie (72 vs 67). Wycenę giełdową 400 mln przy 100 mln cashu i pewnie dobrze ponad 40 mln zysku netto w tym i kolejnych 2 latach pozostawię bez komentarza. Kurs nie chce rosnąć więc trzeba potraktować CRJ jako inwestycję dywidendową.
  • Re: Same fakty bez ściemy Autor: ~stockpicker [161.178.140.*]
    Zamierzam wyczekać uruchomioną panikę i sporo dokupić, może jeszcze nawet dzisiaj.
  • Re: Same fakty bez ściemy Autor: ~adam [195.85.209.*]
    to trzymam kciuki, może złapiesz coś jeszcze niżej, ja właśnie wziąłem średniej wielkości pakiet bo to już jest absurd. Wygląda na celową zwałę i później świecę do góry.
  • Re: Same fakty bez ściemy Autor: ~Maradona [188.117.162.*]
    Jak widać, co poniektórym kompletnie odjęło rozum po tym raporcie. Nie wiem, na co liczyli malkontenci – na 50 mln netto w pierwszym kwartale? Moje założenia były minimalnie wyższe, ale wynik i tak jest rewelacyjny. Wielu zapomina, że to dopiero początek Early Access, a przed nami kilka kwartałów szlifowania gry i pełna premiera w 2027 roku.
    Czy C/Z na poziomie 10 to naprawdę za dużo przed przyszłorocznym debiutem? Przypominam, że inne spółki z sektora potrafiły być wyceniane przy wskaźnikach rzędu 100. Wygląda na to, że Creepy Jar wciąż musi udowadniać całemu światu, że potrafi dowozić świetne gry i realnie na nich zarabiać. Jeśli dywidenda 42 zł na akcję to dla kogoś za mało, to gratuluję braku kontaktu z rzeczywistością
[x]
CREEPYJAR -0,76% 520,00 2026-05-18 17:00:00
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.