• kompromitacja Autor: ~dr [83.8.251.*]
    dla papieru że cwaniaki trzymają kurs na uwięzi . Inna sprawa że nie ma zainteresowania i nikt im nie skupi papieru . Przecież oni będą mielili ile im się zapragnie . A mamy jeszcze wyniki i dywidendę - to nie będą dobre wieści . Ja już trzymam tylko aby im nie dać satysfakcji że wyleszczą przed wzrostem . Jak będzie ten wzrost ?
  • Re: kompromitacja Autor: ~Kum [5.253.206.*]
    Rozumiem że to taki skrót myślowy o kompromitacji papieru? Kompromitacja raczej spółki, przecież zapowiedzianego portfela brak? Sektor kolejowy jak na ten czas chyba słabieńko? Polityka dywidendowa cóż, nie sposób przynajmniej się zastanowić po co było kuszenie 10-50% z zysku skoro zawsze bliżej minimum? Uczciwiej by było zapisać nie więcej niż np. 10%, ale wtedy nie wiadomo czy przy emisji fundy by były zainteresowanie? Pewnie można by wymienić wiele jeszcze, jak mawia mój mentor :) ot polska powiatowa :P
  • Re: kompromitacja Autor: ~dr [83.8.251.*]
    Dokładnie tak ! i te hasła narodowościowe - im się to należy . Jestem przekonany że w ich przekonaniu nie warto optymalizować kosztów i się dzielić bo czemu ktoś ma z ulicy brać udział w zyskach wypracowanych łopatą :))) Jestem z Pomorskiego i tu niestety Mirek nie jest postrzegany jako solidny wykonawca - ostatnia realizacja - można poczytać
  • Re: kompromitacja Autor: ~Tui [37.47.212.*]
    No niestety , fundusze się rozpruły i sypią . A my mamy nie sprzedawać na tym poziomie . Ciekawe na jakim będziemy musieli . Oby nie mityczne 4 . No ale prezes zapewniał .
  • Re: kompromitacja Autor: ~Szerszen [37.209.131.*]
    Ja z zasady jestem optymistą ale teraz na mirbudzie kurs zaczyna mi przypominać dno i trzy metry mułu i robić się bardzo nieprzyjemnie
  • Re: kompromitacja Autor: ~szkoda [37.248.160.*]
    Nie wiem kto się rozpruł ale fakt jest faktem że jedna z gorszych portfelowo spółek z wigu 40? Może ktoś to spróbuje podsumować na przeciągu ostatnich dwóch lat bo przynajmniej jestem w szoku że przy takiej giełdzie w szczytach zieleninie tu się dzieje kuriozum. Ale z drugiej strony to przefutował raz przefutruje i drugi?
  • Re: kompromitacja Autor: ~Opl [79.184.12.*]
    A z czego spółki mają finansować rozwój i zwiększanie skali działalności? Emisje akcji? Kredyty? Każda opcja ma swoje plusy i minusy.

Mam czasem wrażenie, że część rynku bardziej skupia się na krótkoterminowej dywidendzie niż potencjalnym wzroście wartości spółki w dłuższym terminie.

Ja akurat jestem w Mirbudzie od okolic 1 zł, później dokupowałem również w rejonie 2,5 zł. Dziś zwiększyłem pozycję poniżej 11 zł, bo nadal widzę potencjał w dłuższym horyzoncie. To oczywiście tylko moje prywatne podejście, nie rekomendacja inwestycyjna.
    To albo kłamiesz że jesteś od dawna inwestorem albo nie bardzo znasz się na giełdzie? Właśnie dywidenda jest sporym wynagrodzeniem dla longów
  • Re: kompromitacja Autor: ~Opl [79.184.12.*]
    Napisz mi proszę jak się kurs zmieniał w ostatnich 5 latach.

Do tego w sumie ok. 50 groszy. No nie ma fajerwerków bo nawet poniżej 2% na rok wychodzi ale! Ale! Kurs x 1000% dla innych x 500% dla innych 350%

A wszyscy wiemy jaki potencjał w kursie spółki drzemie i wszyscy jesteśmy zirytowani kiedy to wystrzeli! Izera za 1,5 mld! Cpk za grube miliardy, 4,5 mld z kolei.

Też chętnie sprzedałbym już przy 50 zł i kupił sobie jakiś jacht cik albo przynajmniej apartament nad morzem śród ziemnym ale bez problemu mogę czekać i kolejne tyle ile czekam nawet nie dla 50 tylko dla 25 zł.

A jeżeli jesteście tacy dobrzy i potraficie wychować i zarabiać po 100% trzy 200 na sezon bo do tej pory tyle Mirbud dawał no to sprzedawajcie i przenosi się na inne spółki co tu dużo gadać:)
    Cały ten twój wywód dochodzi że nie jesteś longiem. Dywidendy właśnie mają znaczenie dla tych którzy nie sprzedają akcji to jest ich dodatkowy profit i to jest core inwestowania na giełdzie funduszowy szczególnie.
    To prawda dywidenda jest bardzo ważna tu akurat akcjonariusze mogli się przyzwyczaić że firma ciągle ma wymówkę że się rozwija czy coś przejmuje i jeszcze rok jeszcze dwa .............. gorzej jak spółka ( nie mówię teraz konkretnie o mirku ) zaczyna kreatywną księgowość - premie -podwyżki - zakupy- sponsoring itd aby nie wykazać zysku . Bieżączka jest dla takich firm priorytetem a akcjonariusze potencjalnymi frajerami . Nie jestem pewny czy nie poszło na ostro z funduszami po obiecankach prezesa - 2 lata i strata no słabo . Akurat w tym temacie Mirbud ewidentnie dał ciała . Ja trzymam do końca roku albo do przypału .....
  • Re: kompromitacja Autor: ~Szerszen [213.108.159.*]
    Zależy dr co uważasz za przypał bo tu kurs juz pachnie przypałem jest w okolicy min52 tygodniowego
  • Re: kompromitacja Autor: ~Socho [83.6.59.*]
    Tu sie zrobil przypal jak zaczelo spadac z 14.. a pozniej juz tylko gorzej .. nie mniej jednak moze jeszcze cos pociagnie kurs do gory ...
    Ja jestem krótko i papier nie jest istotny w portfelu . Potrzeba mi trochę odbicia i będę na swoim . Wszedłem tu bo wydawało mi się że budowlanka ma dużą perspektywę na 2026 ale nie przewidziałem że mirek jest poza tym indeksem - mam nawet przemyślenia czy tam wszystko jest ok i my się o czymś nie dowiemy :)) Bo o co chodzi ??? Prezes ? opcja polityczna ? dziadostwo w zarządzaniu o którym wiedzą tylko wtajemniczeni ?? Czy gra na krótko a działalność nie ma nic na rzeczy ? Szkoda gadać :)))
  • Re: kompromitacja Autor: ~Kum [5.253.206.*]
    No zapewne pociągnie, może kolejna emisja jak zleci na 8 a emisja po 9? Daj spokój kto się jeszcze raz nabierze na tą gadkę? Już z rok temu byli tacy co nawet pisali "niż życzę sobie dywidendy, kurs za rok będzie 25zł powiększą skalę" he he he i co praktycznie -30% od ATH w rok? Od emisji niemal 2 lata i fundy w plecy? Właśnie tak wygląda dla mnie "powiatowość" akcjonariusz to dla nich dawca kapitału. Nie wątpię że są tacy co zarobili ale to kolejna nauczka że trzeba inwestować tam gdzie to fundy mają większość? Oby nie zaczął krążyć mem wzorem "Janusza Handlarza" tylko "Mirek Budowlany"? Już lepiej było kasę na Polimex np. przeznaczyć? Nie wspominając o BDX?
  • Re: kompromitacja Autor: ~xxx [91.150.208.*]
    co jest bardziej prawdopodobne - Mirbud za 22 zł czy Budimex za 1350 zł?
    Idź lepiej na Budimex
  • Re: kompromitacja Autor: ~szkoda [31.0.83.*]
    Dla mnie pytanie jest czy prędzej Mirek wyjdzie z trendu spadkowego czy Budimex dojdzie do tysiaka na przykład? Bo póki co to wygląda jakby szczury opuszczały pokład no a wiadomo że kapitan zostaje na mostku do końca?
    Kapitan podobno przekazuje stery synowi , może mu robi bazę pod wzrosty . Młody wyciągnie z 5 na 10 i to będzie sukces .
    Zawsze myślałem że tam nie ma sukcesora płci męskiej a tylko sukcesorka? Ale jeśli faktycznie tak jak mówisz to w normalnych firmach wydawałoby się to impulsem wzrostowym a nie spadkowym?
  • Re: kompromitacja Autor: ~socho [83.6.59.*]
    Dnia 2026-05-12 o godz. 10:05 ~szkoda napisał(a):
    > Zawsze myślałem że tam nie ma sukcesora płci męskiej a tylko sukcesorka? Ale jeśli faktycznie tak jak mówisz to w normalnych firmach wydawałoby się to impulsem wzrostowym a nie spadkowym?

dzis chyba ogolnie sa spadki ... geopolityka nie sprzyja... mirbud jak zostal wykluczony z przetargu to spadl na 13... a ponizej 11 dopiero po wybuchu wojny z iranem... na ten moment nawet swietne informacje , umowy , wygrane przetargi nie spowoduja jakiegos spektakularnego wzrostu kursu dopóki na bliskim wschodzie bedzie napiecie ... tak mi sie wydaje... zwlaszcza, ze budowlanka jest cykliczna ...
    Nie chce mi się teraz sprawdzać ale rozmawiałem kiedyś o spółce i coś zakodowałem o synu - może plotki sieje - śmieszki sobie teraz robię , dzisiaj to sprawdzę .
    Śmieszki to teraz ze wszystkiego można robić, np. jeśli porównamy wskaźniki c/wk bdx i mrb nazywając wskaźnikiem zaufania to lepszy kabaret mamy. Ale reasumując przyjmując za godziny poziom dywidendy przynajmniej dla mnie trzy cztery procent od kursu to cena za sztukę powinna oscylować trzy cztery złote?
[x]
MIRBUD -2,39% 10,62 2026-05-12 17:00:00
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.