• Dygresja - inne walory Autor: ~Krzysztof [83.27.253.*]
    Co was ostatnio zainteresowało oprócz Asbisu? Ja spoglądam na Asseco Business Solutions. Właśnie wychodzi z rocznej konsolidacji 80-90 zł. Zasięg: 120-130?

Asseco BS to spokojna, może nawet za spokojna spółka IT, długimi fragmentami nic się nie dzieje, ale jakościowa - stabilne zyski, przewidywalny biznes, regularna dywidenda, dużo gotówki i wieloletni trend wzrostowy. Nie wygląda na przewartościowaną. No i właśnie potwierdzone wybicie na wykresie. Mankament - z reguły niskie obroty, spółka trochę na uboczu.

Dywidenda. Rekomendacja: 3,75 zł/akcję. Proponowany dzień dywidendy: 8 czerwca 2026, dzień wypłaty: 16 czerwca 2026. To jeszcze wymaga zatwierdzenia przez Walne Zgromadzenie zaplanowane na 27 maja 2026.

Oczywiście Asbis trzymam dalej, nic nie redukuję. To najważniejsza u mnie pozycja w portfelu. Koń pociągowy.

Moja żona natomiast skubnęła spekulacyjnie Medinice. Potencjalna asymetria (duży upside vs ryzyko straty).
  • Re: Dygresja - inne walory Autor: ~Jan [83.26.11.*]
    Moim czarnym koniem jest Greenx Metals .Są powody dla których tak sądzę Wygrany arbitraż z Polską (kwota roszczenia ponad miliard odestki 200 tysięcy dziennie )ostateczny koniec tego arbitrażu (Polska się odwołała )jest przewidywany na jesień tego roku . I niemiecki projekt miedziowy . Mają jeszcze w swoim portfelu projekt na Grenlandii (antymon złoto i wolfram ) Więcej info na tym profilu Gość jest bardzo zorientowany w sprawach spólki https://x.com/MMichalek91
  • Re: Dygresja - inne walory Autor: ~Elczapo [109.231.2.*]
    Lubawa agresyw , Votum defens plus, XTB defens plus, Enter ale za miech jeśli q1 będzie git.
  • Re: Dygresja - inne walory Autor: ~Elczapo [109.231.2.*]
    Ale Asbis to Król na teraz i co najmniej 10 miechów.
  • Re: Dygresja - inne walory Autor: ~Jan [83.26.11.*]
    U mnie w portfelu Asbis rozpycha się coraz bardziej 75%
  • Re: Dygresja - inne walory Autor: ~amatorAT [46.205.206.*]
    No i pięknie. Niech się jeszcze bardziej rozpycha.xD U mnie od 2021 stanowi 100%. Bywało ciężko, ale Here we are. xD Żałuję tylko że nie dobiłem do 10k akcji.
  • Re: Dygresja - inne walory Autor: ~Nestor [31.61.188.*]
    Kilka paczek pampersów zużyłeś w exodusie na 8 i podczas manewrów pod kryptonimem 32,50/2 = 16,25 pod wodzą szefa sztabu CBoś .....jechało tak jak chcieliśmy.Kto wytrwał zuch.( a jeszcze jedno ,który to pisał o rycerzach piątej fali ,niech się przyzna bo jak nie...),siemka .
  • Re: Dygresja - inne walory Autor: ~Bob [95.160.156.*]
    Lpp wzrost przychodów w 1 kw +10%. Mnożnik c/z =26 !! Xdxd Asbis przy tym to za ćwierć darmo obecnie.
    Dino wzrost przychodów w 2025 o 15% c/z 19 (pomimo rekordowego spadku kursu) . Asbis forward P/E poniżej 7 przy cenie 68 złotych !!! Wzrost przychodów od 50%-70%!!!
  • Re: Dygresja - inne walory Autor: ~Miszcz [91.150.218.*]
    Nawozy wracają do centrum uwagi inwestorów. Wyniki Nutrien, Yary i CF Industries pokazują wyraźną poprawę sytuacji w branży, szczególnie w segmencie azotowym. Intrepid Potash także korzysta na ograniczonej podaży i poprawie cen. Historycznie drugi kwartał jest jednym z najlepszych okresów dla spółek nawozowych. Obecna sytuacja geopolityczna na Bliskim Wschodzie może dodatkowo pogłębiać problemy z dostępnością nawozów oraz gazu. Jeśli niedobory utrzymają się przez kolejne miesiące, marże producentów mogą dalej rosnąć. Coraz więcej wskazuje na to, że rynek nawozowy może wchodzić w nową fazę wzrostową.
  • Re: Dygresja - inne walory Autor: ~Krzysztof [83.27.253.*]
    Dobrze to pamiętam, trochę stresu było, ale kto wytrwał, nagrodzony został. Ja też zbierałem od 2021, a te dwa spore zjazdy wykorzystałem by dobrać. Ostatnie zakupy z tego co pamiętam miałem po 21.20, 19.50, 18.60 i 18,10.
  • Re: Dygresja - inne walory Autor: ~grx [77.65.161.*]
    Zobaczcie sobie Sevenet i rozwój.
    Torpol spadek przychód o 13%, zyski stoją w miejscu w 1 kw 2026. Wycena c/z =21 xdxd
  • Re: Dygresja - inne walory Autor: ~hmm [31.0.60.*]
    Asbis jest na podobnym pułapie cenowym co Torpol, zresztą podobnie co i PZU, jednak porównując skalę działalności to jednak pole do wzrostu i tu i tu jest potężny, ale jeśli absis jest niemal po 70 zł to PZU powinno latać po 500-600 zl, ale to jest GPW, tu nic nie jest racjonalne
  • Re: Dygresja - inne walory Autor: ~Olo [94.254.228.*]
    U mnie świeża inwestycja to Bowim o czym już pisałem, wczoraj jeszcze dokupiłem pakiet. Od dłuższego czasu Medinice. Asbis nadal z największym udziałem w portfelu. Z NC mam Promise też fajna spółka.
[x]
ASBIS -4,17% 67,85 2026-05-19 17:03:00
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.