moze to dziwnie zabrzmi ale najwyzszy czas by Jupek byl tak postrzegany .Pojawilo sie wiele artykulow w prasie o tym ze deweloperka wychodzi na prosta ,ze ceny stanely juz nie spadaja ,ze czas budowac by miec na lata 2011 co sprzedawac ,ze Krakow i okolice najmniej odczuly skutki kryzysu a tu na Jupku cisza .Ale generalnie nie o tym gdyby nie link pod spodem o stronie Jupka to bym nawet nie sprawdzal a tak patrze a my tam mamy 72%KCI Krowodrza pytanie kiedy to Jupek pozyskal ??? bo ostatnie info jest z 16.03.2009 informujace o 60,32% udzialow w KCI Krowodrza .
Jesli chodzi o wycene Jupitera to w zaleznosci jakby ja liczyc wychodzi:
Majątkowe
Wartość księgowa 5,64
Wartość skorygowanych aktywów netto 5,64
Wartość likwidacyjna wg J.Wilcoxa 3,91
Dochodowe i mieszane
Wartość premii wieczystej 6,37
Wartość zysków dodatkowych 5,89
Wartość metodą berlińską 6,00
Wartość metodą szwajcarską 6,12
Mnożnikowe na bazie średnich wskaźników sektora
Ceny do wartości księgowej 17,25
Ceny do zysku operacyjnego 6,73
Ceny do przychodów 7,41
Wskaźnika EV/EBIT 6,80
Wskaźnika EV/Przychody 5,49
Wartość jednej akcji spółki mieści się w przedziale od 5,08 zł do 8,47 zł. Aktualna cena jednej akcji wynosząca 2,14 zł wskazuje na niedowartościowanie.
Wskaźniki wskaźnikami ale nie zapominajmy że wskaźniki są dla firm,a to fundusz i nie odzwierciedlają jego kondycji. Co z tego że np. fundusz może mieć zerowe zadłużenie, skoro w portfelu ma bardzo zadłużone spółki? Ocena funduszu powinna być więc oparta na wskaźniki firm które posiada - co nie jest niestety łatwe gdy w portfelu znajdują się spółki nie mające obowiązku publikowania swych danych.
PS Mam Jupitera za 2,50 za 100% swojego portfela
Nadchodzą lepsze czasy dla developerów?
04.11. Warszawa (PAP) - Dom Development spodziewa się istotnego spadku kosztów budowy metra kwadratowego mieszkania i w związku z tym widzi mozliwość wzrostu marży na rozpoczynanych projektach - poinformowali na konferencji prasowej przedstawiciele spółki.
"Kontrakty na budowę projektów potwierdzają, że w najbliższym czasie można się spodziewać bardzo istotnego spadku kosztów budowy metra kwadratowego mieszkania, może to mieć istotny wpływ na uzyskiwane marże" - powiedział Janusz Zalewski, wiceprezes i dyrektor finansowy Dom Development.
"Szacuję, że koszty budowy spadną o nie mniej niż 15 proc." - dodał.
Kurs się osuwa bo nie ma żadnych inf niestety. Ale były wcześniej zapowiadane różne pozytywne zmiany - jakieś info się mam nadzieję niedługo pojawi>>>>>>>>>>>>
mam tego papiera ponad sto tysiecy a powiem wam ze mmakupla ktoru ma jeszzce wiecej ale po sredniej ponad 6 zl .....jak myslicie czemu jeszcze tego nie wywalil.....ponoc pamieta czasy kiedy zarobil na tym na dom w ktorym teraz mieszka ale czy to jakaswykladnia...hmmmm sami wiecie ze to co kiedys to dx
zis niewiele znaczy....ale ja trzymam szlag mnie trafia lae trzymam ...poztyam jak mylse o tym ze by to sprzeddac...to po ile?
mamponad 150 tysiecy sztuk.....kurs by wyszedl chyba na 1,50 hihi
pozdrawiam
czekajcie
warto]