Skad tu takie wzrosty byly w ostatnich miesiacach? Czytam zachwyty i troche nie rozumiem. Wyniki finansowe zdaja sie polegac na pojedynczych kontraktach z rzadem lub ESA, sprzedazy B2B nie widac, chociaz o tych konstelacjach juz tu czytam od lat.
Nie rozumiem hasel o wyjatkowosci technologii CRI, wlasciwie w kazdym europejskim kraju obecnie jest jedna taka firma, z ktorych wiele zdaje sie miec sporo przewag: Gomspace z Danii ma wieksze portfolio produktow, wiecej sukcesow i obecnosc miedzynarodowa (notowany publicznie STO:GOMX, ok 70% kapitalizacji CRI) Nanoavionics z Litwy ma wieksze portfolio produktow, duzo wiecej sprzedazy i silna obecnosc w USA (prywatny, przejety w 2022 za 65 M€) Endurosat z Bulgarii tak samo - chociaz prywatny i tutaj wycena zgaduj zgadula
Do tego mlode firmy sie pojawiaja i zdaja sie blyskawicznie gonic CRI - Space Inventor, Reflex Aerospace.
Co ciekawe, niektore nawet publicznie pokazuja przedzial cenowy swoich satelitow. Space Inventor sprzedaje od1.5 M€ za sztuke, Endurosat ma wprost 1.5M€ za sztuke. Takie same satelity, w przedziale 50-100 kg,
Rozumiem ze byla tutaj teza niezaleznosci technologicznej Polski i rosnacej skladki do ESA, ale teraz silne wejscie ICEYE do Polski mozne CRI zepsuc nawet ten rynek.
Emisja akurat moim zdaniem bardzo sensowna, bo prawie wszystkie powyzsze firmy zebraly ostatnio sporo kasy. CRI bez dobrego pomyslu i kasy na R&D zostanie w tyle. Mam nadzieje, ze ich kolejne plany nie ograniczaja sie do zrobienia wiekszych satelitow, bo tutaj powyzsi konkurencji juz sprzedaja produkty.
Wysilek rzecz wzgledna, nie byla to dla mnie trudna "analiza", a czytajac tutaj dzisiejszy skowyt ze spolka deep tech zbiera finansowanie zamiast wyplacac dywidendy czy skupowac akcje (sic!) zaczelo mnie skrecac i zainspirowalo do czegos bardziej opartego na faktach
Właśnie przyjacielu. Zadałeś sobie wiele trudu. Jest tylko jedna zasadnicza różnica: nie każda z tych spółek ma takiego prezesa. Dla mnie osobiście Pan Brona jest fenomenem, który łącznie unikatowe kompetencje i doświadczenie. Może to jest właśnie ten argument, o który pytasz.
To ma sens jako uzasadnienie tej wyceny - rynek wierzy w zarzad, Brona polskim Muskiem. W zasadzie tym bardziej powinna byc radosc z rundy, duzo dobrego z takim kapitalem moga wymyslic. Szczegolnie ze CRI zdaje sie miec mniej ustalone produkty niz konkurencja, ale robia duzo projektow w wielu kierunkach pewnie pod zamowienie - to pewnie znaczy ze po prostu sa mocni w R&D. A jak jest solidny zespol pod R&D to 100M EUR moze dac w perspektywie czasu duzo wiecej niz te male satelity ktore do tej pory robi Creo.
Ja sobie policzyłem: konwersja lejka sprzedażowego na poziomie 25%, w perspektywie 4 lat. Przyjąłem wskaźnik P/S = 12, co nie jest niczym szczególnym dla branży. Uwzględniłem emisję. I wyszedł mi upside na poziomie około 200%. Nie wiem, czy to realne, bo cena faktycznie byłaby wtedy w okolicach 2000 zł, a może i jakiś split by się trafił po drodze. Ale na to po cichu liczę.
Nie wiem prawde mowiac jak to modelowac - dlatego probuje porownawczo. DCF tu nie dziala ewidentnie. Jak patrze na Polske to organiczny wzrost na fundamentach widze chyba najbardziej w SCANWAY, a tam tez troche tej wyceny nie rozumiem. Porownawczo wskazniki sa all over the place, ale to tez dlatego ze trzeba porownywac z zagranica bo na polskich gieldach CRI przeciera szlak w tej branzy.
Troche zawsze jak slysze spolki chwalace sie wielkoscia lejka w deep techu to mi sie czerwona lampka zapala. W tych branzach jednak pomiedzy zapytaniem a podpisaniem umowy, a tym bardziej faktura, jest do przebiegniecia maraton. Rozumiem ze dlatego tez trzeba sie tym lejkiem chwalic, bo czesto nie ma czym innym, ale nie otwieraj jeszcze szampana.
A propos SCANWAY - patrz jak te dwa kursy ida razem. To w zasadzie swiadczy ze moze rynek nie tyle wierzy w zarzad CRI, co we wzrost tego przemyslu w kraju. Lub po prostu niesie nas hype