podoba mi się regularna komunikacja na linkedin, np. CFO.
tutaj ostatni wpis:
"Wielu czeka na idealny moment, na sygnał od eksperta lub na wydarzenie, które magicznie pomnoży ich oszczędności.Takie podejście rzadko przynosi oczekiwane rezultaty.Wyniki na rynku kapitałowym są pochodną zaangażowania. Trudno oczekiwać sukcesu w dziedzinie, której poświęca się kilka minut w miesiącu, licząc na łut szczęścia. W takim modelu lepiej postawić na długofalowe uśrednianie ceny i zakupy o najmniejszym ryzyku.Zmienność rynkowa premiuje tych, którzy trzymają rękę na pulsie.Jeżeli inwestycje na giełdzie stanowią istotny element Twojej strategii finansowej, to bycie na bieżąco nie powinno być traktowane jako przykry obowiązek, tylko potencjalnie największa przewaga konkurencyjna.Jeżeli śledzisz trendy i jednocześnie masz wiedzę, która sprawia, że rozumiesz mechanizmy, to wtedy decyzje podejmujesz na bazie faktów, a nie emocji.Kupujesz i sprzedajesz zanim komunikat pójdzie do mas.Właśnie tak buduje się portfel, który wytrzymuje próbę czasu i rynkowych zawirowań, korzystając z różnych okazji."
Firmy:
"Pierwsze oznaki rynkowego ożywienia już się pojawiły - Q2 i Q3 to szczyt pracy dla naszej branży.Widzimy rosnący popyt w sektorze napojowym, co pozwala nam z pełnym przekonaniem wrzucić wyższy bieg.Dla naszej organizacji to przejście w tryb maksymalnej wydajności.Zbliżający się drugi i trzeci kwartał to najważniejszy czas w roku. Ten sezonowy pik wymaga od nas gotowości w zakresie produkcji i logistyki.Meldujemy, że po zażegnaniu awarii wszystko jest w porządku!"
wcześniejsze:
"Niedawno przydarzyła nam się poważna awaria i nasz zakład produkcyjny stał przez tydzień.W branży produkcyjnej to po prostu dramat.My nie operujemy na niczym wirtualnym, ale na fizycznym towarze, surowcach i maszynach, które muszą się spinać co do grosza. Wszystko, co wcześniej starannie policzyliśmy, trzeba było zaplanować i przeliczyć od nowa.Dla każdego pracownika w firmie taka sytuacja jest oczywiście problematyczna. Z mojej perspektywy - finansowej - takie zdarzenie to ogromne wyzwanie pod kątem tego, aby wszystkiego dopilnować.Jako CFO muszę zaopiekować każdą zmienną, zrewidować liczby i upewnić się, że o niczym nie zapomnieliśmy.Jaką wyciągam z tego lekcję i czym mogę się podzielić?Na takie podbramkowe sytuacje najważniejszy jest porządek w dokumentach i bieżące dane.Tam, gdzie kończy się zrozumienie i analiza, a zaczyna nadzieja, tam i tak skomplikowane kryzysowe zarządzanie zamienia się w zgadywanie i chaos.Bez rzetelnych i aktualnych danych nie byłbym w stanie odnaleźć się w tym kryzysie."
Może i było trochę słabiej , ale tylko po to by teraz było znacznie lepiej choć koncentraty na pewno poprawiły sprzedaż a ta może w innych produktach trochę mogła zwolnić więc niebawem zobaczymy bo raporcik tuż , tuż .
Dokładnie . Ktoś gasi jakąkolwiek chęć zakupową i nawet nieduży wzrost kursu co wskazuje na dwa scenariusze zarówno skup akcji jak i wychodzenie z akcji przy jakimkolwiek większym popycie choć jak analizuję zachowanie kursu to pierwszy wariant przemawia do mnie bardziej ale zobaczymy bo automaty teraz często działają tak że trudno wyczuć ich finalne intencje.
Jest to moja opinia i proszę się nią nie sugerować przy podejmowaniu decyzji inwestycyjnych.
Raport zapewne wpadnie po sesji, więc na reakcję rynku poczekamy do poniedziałku. Ale nie nastawiam się, że będzie dobrze niestety. Ostatni raport pokazał, że może kurs zanurkować o 10gr bez powodu.
tylko ze excellence daje raporty przed sesjami, widac ze jestescie nowymi akcjonariuszami.
c/z niecale 7 dla przypomnienia maspex, nowy zaklad w 2027, brak podatku w Lodzkiej strefie ekonomicznej i kaucje na butelki wspomagajace sprzedaz koncentratow.
Dobrze wiedzieć. Ja nawet nie pamietam kiedy dają raporty, ale fakt, że moglem sprawdzić godzinę ostatniego. Po prostu przyjąłem, że piątek to pewnie późno. Ja wierzę, że będzie dobrze za jakis czas, ale nie rozumiem natomiast tego co sie odwala na giełdzie w akcjami tej spółki. To sie wymyka logice. Podobna jazda jest na Mfood. Tam też zbijanie kursu jak tutaj a wyniki turbo dobre...