Ty, kolego, dobrze liczysz...mi też tak wychodzi. A jakiś młodzian kupował coś w granicach siedemdziesiątki i martwił się czy coś zarobi, a ja mu mówię, że jest szansa na stówkę do końca czerwca . No i ja się teraz martwię, że tak go okłamałem no cholera tak go okłamałem, przecież ta setka może być do końca kwietnia...eh
Przeciez ta informacja wczoraj nie byla jakas spektakularna, moze dac napewno troche paliwa wiec na plus ale nikt nie spodziewal sie ze bedzie plus 20. Wszystko powoli idzie caly czas w dobra strone. Czekamy
Bo to dobra informacja dla takich,co trzymają akcje latami. Sytuacja trochę jak na synektiku przy podobnych poziomach cenowych. Narzekań bylo sporo, że stoi w miejscu.a snt sobie powoli szedł w górę...
a tu? wiele zależy od rodzaju umowy jaka będzie
zacznijmy od najbardziej pesymistycznych do optymistycznych:
a) zerowa (brak umowy) - spadek cen bardzo głęboko do jesieni
b) sprzedaż za kiepskie pieniądze - spadek niewielki, ale spadek
c) sprzedaż za porządne pieniądze - patrz SCP co się działo - pik w górę i koniec
d) sprzedaż za porządne i kupno nowego projektu - mały pik (bo dywi mniejsza niż chcą niektórzy) albo i mały spadek- i powolny wzrost jeśli nowy projekt urośnie
e) sprzedaż jednego projektu, jakaś dywidenda, jakiś nowy kupiony, ,co rok coś dojrzeje i będzie sprzedane - huśtawka cen, ale po 5 latach wyraźnie powyżej dzisiaj .(nie licząc dywidend) f)
g) sprzedaż z prawami do jakiegoś zysku w przyszłości, kupno nowego projektu, dowiezienie aktualnych i kupionego, nowe zakupy, sprzedaż zawsze z prawem do odsypu od przyszłych zysków....Przy każdym kupnie lekki spadek, przy każdej sprzedaży mocny pik z powrotem do nieco powyżej bazy i po 20-30 % wzrostu po każdej transakcji. A po kilku latach odsypy ze starych projektów spowodują podobny efekt jak w SNT i podział na ICE i ICEINNOWACJE
Osobiście bardzo wątpię w wariant a)
Ryzyka wariantów b i c są wyraźne, ale szanse wariantu g) pozwalają na podjęcie takowego ryzyka.
Wariant d) rzekłbym jest w cenie, ani zysków ani strat nie będzie.( w porównaniu do cen dzisiejszych)
Jeśli wypali g).... to co prawda nie będzie to aż drugie LPP ale drugie SNT może być
Jeszcze raz powtórzę:
szału nie ma na razie :)
ale jak się czytało wczorajsze wieczorne wpisy i dziś z rana ... to minimum 100zl na otwarciu
tak że tego ...