• Czy to dobre info? Autor: ~Edi [37.31.38.*]
    Cieszy rozwój i długofalowe działanie, ale dywidenda nie bedzie taka jak miałem nadzieję. Jakie Wasze opinie?
  • Re: Czy to dobre info? Autor: ~Nieznany [91.150.181.*]
    Może to być oznaka, że sprzedaż CC lub PP nastąpi szybciej niż Nam się wydaje a o dywidendę bym się nie martwił. Prezes wie co robi :)
  • Re: Czy to dobre info? Autor: ice_goru [109.243.215.*]
    Moja opinia jest taka: hahahahahahahahahaha! xD
  • Re: Czy to dobre info? Autor: ~Edi [37.31.38.*]
    Ale poważnie pytam. Dywidendy miały byc kosmiczne a tu najpierw rozwodnienie a teraz przejęcie. Dla spolki to pewnie dobrze długofalowo. Mnie najbardziej interesowała dywidenda. Skoro to znany podmiot przypuśćmy z Niemiec to kwota przejęcia może byc spora. Dla tych co chcą trzymać na lata to pewnie dobre info, dla chcących wyskoczyć po dywidendzie raczej kiepskie
  • Re: Czy to dobre info? Autor: nanako [89.151.44.*]
    Przecież nie wiesz za ile przejmą tą spółkę - dostali 58 baniek od NN, a przy sprzedaży za 250 mln $ minimum mają na koncie powyżej 200 mln złotych.... to zupełnie wystarczy na przejmowanie podmiotów. ;-) Przestań mieszać dywidendę ... Wy chyba naprawdę nie rozumiecie jakie środki pozyska spółka ze sprzedaży.
  • Re: Czy to dobre info? Autor: ~Sygnalista [46.112.4.*]
    Rozwodnienie i przejęcie to oczywiście mniej kasy na dywidendę, z tym się nie dyskutuje
  • Re: Czy to dobre info? Autor: ~TakaPrawda [83.22.139.*]
    Rozwodnienie masz mózgu na razie
  • Re: Czy to dobre info? Autor: kri_s [91.94.29.*]
    No to peszek !!!
  • Re: Czy to dobre info? Autor: ~ssss [79.162.27.*]
    Na ostatnim webinarze prezes obiecał wypłacić dywidendę zgodnie z polityką, a pieniądze na te nowe przedsięwzięcia znaleźć w inny sposób. Zresztą trochę tych pieniędzy ze sprzedaży CC będzie (plus obecne 58 mln zł).

Za to jest to wejście do najwyższej ligi i potencjał na 500 mln dolarów. Affera była sprzedana za ponad 900. Jeśli ta technologia będzie lepsza (jak mówiono na webinarze), to są szanse na deal w takiej wysokości.
  • Re: Czy to dobre info? Autor: ~Sygnalista [46.112.4.*]
    Zaraz zaraz 500 mln usd to ma być za CC, gracz tak wyliczał
  • Re: Czy to dobre info? Autor: ~ssss [79.162.27.*]
    Nie śledzę wszystkich wyliczeń gracza, ale możemy założyć, że Medinice jako kolejny gracz (trzeci, czwarty?) na rynku z PFA dostanie kwotę transakcji niższą niż liderzy. Stąd 500 mln. Ponadto ma to być nowy rodzaj PFA, niepowodujący różnych skutków ubocznych - to akurat podnosi kwotę transakcji (jak przedstawiono na webinarze).

Jeszcze taka moja uwaga, dlaczego jest dobrze, wbrew pozorom.

Niemiecka firma chce się sprzedać polskiej firmie? Dlaczego?
    Bo trafili na ścianę z kliniką, nie potrafią tego robić, a nawet jeśli potrafią, to w Niemczech jest to bardzo bardzo drogie.
    A wszystko to przez nowe przepisy MDR, które powodują, że jeśli nie potrafiłeś robić do tej pory kliniki, to się już nie naumisz.
    A jeśli zlecisz, to koszt wyższy 5-10 razy niż w Warszawie.

Do tego trzeba mieć bardzo duży kapitał. Dlatego musi to być robione przez jakiś inny kraj.
    Jeśli nie zrobią badań klinicznych -> plajta i jeśli się nie sprzedadzą -> plajta.

I oni dobrze o tym wiedzą, dlatego chcą się sprzedać polskiej firmie.
    A jeśli mają nóż na gardle i o tym wiedzą, to... może się sprzedadzą nie tak drogo, w zamian za jakąś część udziału w zyskach?

Na pewno prezes i nowa pani Aneta w radzie nadzorczej będą grać tą kartą. Mam nadzieję, że ona wynegocjuje model: "Dajemy wam mało kasy teraz za wasze udziały, ale robimy badania w Polsce i wy za to nic nie płacicie, a dostaniecie procent od sprzedaży do partnera". Przy czym mało, to też trochę będzie.
    Bo w zasadzie inny model nie ma sensu. Więc albo uda się taki numer, albo z transakcji nici i te 58 mln zł będzie czekać na lepszą okazję. Szkoda, że prezes nie może napisać w Espi, że znalazł spółkę, którą można "docisnąć", no ale na logikę: tylko taki deal ma sens, więc to musi być to. W końcu Medinice to spółka na dorobku, nie stać jej na płacenie po w pełni rynkowych cenach. I to jeszcze niemieckich rynkowych cenach.

Ostatecznie zależy wszystko od tego, czy pojawi się jakiś konkurent w licytacji. Ale czy wyobrażacie firmę, która by to chciała kupić? Giganci - za duzi i mają swoje rozwiązania, chcą kupować projekty już bez ryzyka (chociaż drogo). Chcą gotowce. Małe spółki - nie mają pieniędzy. I tylko Medi zostaje się na placu boju...
  • Re: Czy to dobre info? Autor: ~Glina [31.175.42.*]
    Medinice ma wyłączność w zakresie prowadzenia rozmów o nabycie udziałów.
  • Re: Czy to dobre info? Autor: ~SZYPOSZYNSKI [37.47.125.*]
    Czy to pewna informacja ?
  • Re: Czy to dobre info? Autor: ~Glina [31.175.22.*]
    Jest to napisane w dzisiejszym ESPI
  • Re: Czy to dobre info? Autor: ~Edi [37.31.38.*]
    Czyli jednak rynek odebrał, że było to złe info. Kurde nie wyrzuciłem a miałem taka myśl na otwarciu echh
  • Re: Czy to dobre info? Autor: ~Antynagon [46.205.195.*]
    Nie wyrzuciłem i nie wyrzucę:). I przedłużenie LOI. Ale gdyby udało się spółdzielni zejść niżej, to pewnie bym się nie powstrzymał i chociaż troszeczkę im odebrał:)
  • Re: Czy to dobre info? Autor: ~Sonia [2.57.10.*]
    Komu najbardziej zależy na dywidendzie spośród akcjonariuszy?Zgadujcie. Zamykamy temat. =)
  • Re: Czy to dobre info? Autor: ~Joker [37.30.8.*]
    Long, long, long, a dywidendy będą sowite przez najbliższe lata. To dlatego tu jest PZU i NN z duzyyyymiiiii udziałami.
  • Re: Czy to dobre info? Autor: ~gracz [45.134.212.*]
    Dnia 2026-04-27 o godz. 17:49 ~Edi napisał(a):
    > Cieszy rozwój i długofalowe działanie, ale dywidenda nie bedzie taka jak miałem nadzieję. Jakie Wasze opinie?

zalezY ....w jakim terminie....NBo jak myslisz Dlaczego chca przejac ta spOlke??...no zeby na niej mocno zarobic.....

Byc...moze zaplaca..teraz sporo hajsu....i faktycznie z CC nie bedzie takiej potencjalnej Dywidendy jakiej mozna by sie bylo spodziewac....bez tego przejecia.....ALE....oni mysla o przyszlosci....

I teraz cena REFERENCYJNA dla PFA...jest ponad 1 MLD $.....a nie " nie mniej niz 250 M $ "''jak jest za CoolCryo.....Oczywiscie ryzyko jest ....ale skoro chca ja przejac...to oceniaja ze SZANSE SA DUZE.....NA TYLE DUZE ze sa gotowi zaryzykowac...HAJS zeby przjeac ta spolke.....

HEJ.....
  • Re: Czy to dobre info? Autor: ~Qbq [89.151.23.*]
    duży bierze ICE, czyli chce przejąć stery
    czy to dobrze? czy niedobrze?

1. dywidenda mu niepotrzebna (bo jest mocny), nawet lepiej jak kasa zostanie w spółce
    2. czy to przedłuzenie listu z dziś to ten sam duży - na 100% tak
    3. należy mieć nadzieję, że prezes ICE nie wypnie sie na małych akcjonariuszy
    4. co z dużego przejecia będzie dla akcjonariuszy? bo jak duży przejmie większość to on będzie rządził ...

dobrze, czy niedobrze?
    dziś rynek powiedział, że niedobrze ... ale czy ma rację?
    tłum jest jak stado owiec ... ma wiele głów, ale zero rozumu

więc jak?

Ps. osobiście uważam, że bedzie odwrotnie niż dziś wypowiedział się rynek, ale to moje osobiste zdanie
  • Re: Czy to dobre info? Autor: ~gracz [45.134.212.*]
    ale o czym ty piszesz....TO medinice chce przejac ...PAkiet wiekszosciowy...tej Tajemniczej SPOLKI......a nie na odwrot....
  • Re: Czy to dobre info? Autor: ~Qbq [89.151.23.*]
    masz rację nie doczytałem niuansów

tym bardziej zatem jest super, bo ICE rozszerza swój "folwark"

dlaczego zatem ludziska "zajechali" dziś kurs?
    No chyba że top fundy lub jakieś zespoły ludzkich troli grających na zniżkę wobec czerwieni na szerokim

czyli list się przedłuża - duży chce wejść

dla mnie same plusy dodatnie w takim razie
    czyli i tak tłum ma wiele głów ale zero rozumu ;)
    czemu dziś ten kurs taki zdołowany - nie pojmuję
  • Re: Czy to dobre info? Autor: ~Aurus [217.119.73.*]
    Po prostu korekta
  • Re: Czy to dobre info? Autor: ~FANCYGANA [31.61.243.*]
    Kupowanie tej spółki to poprostu mogłoby być wyprowadzenie pieniędzy z ICE, nieraz tak spółki robiły, że kupowały cypryjskie spółki i miliony wyprowadzały z własnej kasy...Ale tu tak być nie powinno, bo jest PZU i NN a one są strażnikiem przed czymś takim...
  • Re: Czy to dobre info? Autor: ~Antynagon [46.205.195.*]
    Korekta lub próba wystraszenia ostatnich niepewnych, żeby odebrać akcje. Było mówione, że będzie bujać.
[x]
MEDINICE 0,43% 70,20 2026-05-08 17:00:00
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.