"Tak, wyszło bardzo dobrze, przynajmniej na razie i skończyło się wzrostem kursu. Już przy przekładaniu raportu pisałem, że raporty przekłada się, gdy ktoś jeszcze się nie obłowił akcjami (w tym być może i sam prezes chciałby z powrotem swoje akcje), no i rzeczywiście nie obłowił się fundusz (a więc jednak nie prezes)."
To lepsze niż kabaret, kombinowałeś, że prezes chce dokupić akcje na giełdzie. Dawno się tak nie ubawiłem. Prezes to i owszem chętnie akcje dokupi w programie motywacyjnym po 10 groszy.
"Bzdura. Fundy zawsze głosują razem z prezesem."
Nie obserwujesz co się dzieje na giełdzie. W tym roku kłania się konflikt w spółce Mex Polska - poczytaj.
"Głównie nie chodzi o większą cenę, tylko o szybkość ruchów gigantów, żeby się wreszcie ogarnęli. I o poważne traktowanie, czyli odpowiadanie w ciągu tygodnia, a nie miesiąca, jak mówił prezes."
Według prezesa było 3 dużych graczy zainteresowanych zakupem urządzenia CoolCryo. Licytowali się między sobą kwotą i warunkami (np. wysokość upfrontu). W grze został 1 kupujący - zakładam, że zaproponował najlepszą cenę - i prezes nie może poczekać miesiąca na finalną decyzję. Zamiast tego ogłasza emisję a kasa spłynie do spółki dopiero po NWZ czyli za ponad miesiąc czasu. O ile ktoś nie zaskarży uchwał. Jakaś pokrętna logika.
"Bezpośrednich konkurentów nie ma z mojego wywiadu, ale pośredni są (tzn. urządzenia do ablacji cewnikowej). Nie są oni poważną konkurencją, ale po co zwlekać?"
Dobrze jest podać szczegóły: Approval FDA styczeń 2026 – nowy cewnik PFA Farapoint PFA (Boston Scientific) Zastosowanie: leczenie utrwalonego migotania przedsionków (persistent AF) Typ: pulsacyjna ablacja elektryczna (PFA) Funkcja: tworzenie linii ablacyjnych i zmian ogniskowych jednym cewnikiem
FDA approval 2026 – nowy typ cewnika ablacyjnego (nie PFA) MAGiC ablation catheter (Stereotaxis) Zastosowanie: arytmie nadkomorowe (SVT), także u pacjentów z wadami wrodzonymi Pierwszy taki cewnik dla trudnych przypadków anatomicznych
Na poziomie rynku ablacji jest to konkurencja bo oba rozwiązania leczą arytmie serca, walczą o ten sam budżet szpitali i celują w skrócenie czasu zabiegu i lepszą skuteczność.
"Ty to nic nie kupujesz, jak trzeba. Akcji Medi też nie. Śmiesznie. Teraz nagle Ortex z tymi danymi to wyrocznia. Ortex tylko pokazuje, że shorciarze siedli na spółkę. Pożyczonych akcji jest dużo dużo więcej. Ortex ujawnia tylko dane od tych biur, z którymi ma umowę na przekazywanie danych. A zdecydowana większość danych nie ujawnia."
Oliwia podaje źródło a nie spekulacje. Bazuj na faktach a nie przypuszczeniach. Równie dobrze mogłeś napisać, że pożyczonych akcji jest milion (a co się ograniczać), papier wszystko przyjmie.
Siedzę na słonku, popijam drinka i śmieję się z ssss, który liczył na zakupy prezesa na giełdzie. Aż mnie czkawka złapała. Zapodałem to znajomym, jeden aż popuścił ze śmiechu.
Dnia 2026-04-18 o godz. 16:33 ~mistrzu napisał(a): > Siedzę na słonku, popijam drinka i śmieję się z ssss, który liczył na zakupy prezesa na giełdzie. > Aż mnie czkawka złapała. Zapodałem to znajomym, jeden aż popuścił ze śmiechu. > > ssss - od dzisiaj masz ksywkę "kabaret"
...Fantazja ...Fantazja...Bo fantazja jest od tego....Zeby bawic.sie...zeby bawic sie ...zeby bawic sie na calego....??...
Ten słonik....to "Instrument"...twojego znajomego...... ktory tak radosnie popuszcza??......HEHEHHEHEEEE....
A powiedzieles mu ze TY pusciles ICe..po 13 PLN...wczenisj go kitrajac przez LATA...Po kilku miesiacach od tego wydarzenia Ice jest po 60 PLN....a Prezes Kupuje Akcje Nowej Emisji po 50 PLN...ZAOPATRUJAC SPOLKE W DODATKOWE 58 M PLN??.......
Kto tu jest Cwaniakiem a kto FRA...jerem...??.....acha jeszce jedno czy wspomnieles ze po spzredazy ICE....wpakowales sie w NNG...bo uwierzyles z Zmysl Menagerki prezesa NNG........kolejnego CFANIAKA...ktory spzredawal akcje ICE..165 K sztuk..po sredniej 8.95 PLN za sztuke.....
Jeden aż popuścił.... doborowe towarzystwo Mistrzu z pieczeniem i kumpel z luźnymi zwieraczami Nawet nie chcę wiedzieć skąd u was takie dolegliwości, nie chcę !!
Niepojęte, człowiek sprzedał akcje i pisze telenowele żeby innym udowodnić, ze zrobił to słusznie. Wystarczy spojrzec na kurs, było 8 i 13 jest 60, z tego nie masz ubawu?
Hahahaha no padlem...GB nie lezy w europie..no i przecie wyszli z UE..:))))) a gdzie lezy?a tak..w Brytani :)))))))) i ten gosc ktory zakala takiego nicka..ktory sprzedal po 13ziko..ma swiad rowka i nawet nie wie gdzie lezy GB to najmundrzejszy czlowiek i opoka do dawania rad i pouczania inych w tym ssss ktory tu mega robote ogarnia hahahahaha..zapytalem mojej 7 letniej corki dzis ma urodziny jest impreza..Ona wie gdzie lezy GB..a nie chodzi do podstawowki jeszcze :))))
Wafelek, takie pytanie - a co w tej korespondencji robię ją? W 2024? W nawiązaniu do forum Pure na którym nigdy nie byłem? Chodzi mi o ten fragment na samym końcu?
Elaboraty godne pracy licencjackiej. Przyjmij do wiadomości, ze ktos instytucjonalny wyłożył (bo już kupił) 58 mln pln bo zna temat. To nie kieszonkowe leszcza ala rozważna INWESTYCJA we wzrost wartości ICE.
> To lepsze niż kabaret, kombinowałeś, że prezes chce dokupić akcje na giełdzie. Dawno się tak nie ubawiłem. > Prezes to i owszem chętnie akcje dokupi w programie motywacyjnym po 10 groszy. Nie zrozumiałeś. Zwracałem tylko uwagę, że raporty przekłada się bardzo często po to, żeby ktoś się obkupił. Często jest to prezes lub ktoś z zarządu. Gdyby kupił prezes, to byłby to mega byczy sygnał - i ja się na tym skoncentrowałem. I co? Nie jest tak, że ktoś chciał się obkupić? Jest tak, bo OFE chciało. I co? Jest to mega byczy sygnał? Jest. Jeszcze większy niż zakupy przez prezesa, bo dokładnie 129 razy większy. Szczegóły są nieważne, ważny jest efekt, a efekt jest nokautujący.
> "Bzdura. Fundy zawsze głosują razem z prezesem." > Nie obserwujesz co się dzieje na giełdzie. W tym roku kłania się konflikt w spółce Mex Polska - poczytaj.
Jedna spółka na 100 spółek ma jakieś problemy i co z tego? W reszcie spółek jest zgoda i spokój, a fundy głosują z prezesem. Wiadomo, troll musi wyciągnąć ten jeden wyjątek, który potwierdza regułę...
Uważasz, że wejście funduszu to jest problem? Nie inwestuj w takie spółki, nie ma problemu. Tylko ci się bardzo, ale to bardzo zawęzi pole do inwestowania. Normalnie wejście funduszu to sygnał wejścia. Ty sprzedałeś i po wejściu PZU (na sygnał wejścia) nie weszłeś ponownie. Trudno. Ale twoja nieufność powoduje, że masz wielką wtopę, a inni się cieszą dzięki akcjom odkupionym od ciebie. Pewnie i ja od ciebie odkupowałem...
> Dobrze jest podać szczegóły: > Approval FDA styczeń 2026 – nowy cewnik PFA Farapoint PFA (Boston Scientific) > Zastosowanie: leczenie utrwalonego migotania przedsionków (persistent AF) > Typ: pulsacyjna ablacja elektryczna (PFA) > Na poziomie rynku ablacji jest to konkurencja bo oba rozwiązania leczą arytmie serca, walczą o ten sam budżet szpitali i celują w skrócenie czasu zabiegu i lepszą skuteczność.
Właśnie, dobrze podać szczegóły, ale do końca. Tamte urządzenia konkurują między sobą, a nie z CoolCryo. Tamte urządzenia są do ablacji cewnikowej, CoolCryo do chirurgicznej. CoolCryo sprowadza parametry czasowe i efektywność zabiegu do wyższej od tej, którą oferuje PFA, więc będzie wybierane jako pierwsze do zabiegu, jeśli jest taka możliwość (np. pacjent ma przejść jakąś operację serca oprócz ablacji). CoolCryo nie ma i nie będzie mieć konkurencji, ponieważ PFA nie nadaje się do zabiegów chirurgicznych, chociaż próbują to zrobić, ale to jest w fazie badań i testów. A więc projekt PFA chirurgicznego raczej po prostu zostanie zamknięty.
Na pewno po wejściu CoolCryo tworzenie urządzenia do chirurgicznej ablacji PFA będzie mijać się z celem. Dlatego napisałem konkurencja jest pośrednia i daleko daleko za CoolCryo, a ty próbujesz wmówić, że bezpośrednia.
Bo oni w Atricure, który próbuje zrobić PFA chirurgiczne, po prostu nie pomyśleli, że można te najlepsze parametry czasowe i efektywność osiągnąć za pomocą krioablacji, tylko na siłę próbowali to osiągnąć za pomocą PFA. Tylko, że PFA kosztuje 3 razy więcej w użytkowaniu i Affera została kupiona też za 3 razy większą kwotę niż krioablacja. I samo to determinuje wysokość transakcji - 300 mln to jest względnie tanio za takie same parametry lub wyższe jak PFA, a w dodatku dużo taniej niż PFA. Jest względnie tanio w porównaniu do PFA, które ustaliło nowy standard cenowy transakcji komercjalizacji.
Dlatego cieszmy się, że PFA pojawiło się na rynku. Ono nam nagoniło klientów/pacjentów na ablację, którzy jej potrzebują, a ich nie stać. Ono nam nagoniło klientów, u których operacja się nie udała (przypominam: w badaniu klinicznym, które tu kiedyś zamieszczałem, długoterminowy success rate ablacji wyniósł dla PFA 70%, dla RF wynosi 60%, dla krioablacji wynosi 90% - czyli jest to znowu nokaut), a takich zawsze jest kilkanaście procent i oni muszą być procesowani ponownie za pomocą krioablacji. No i cieszmy się, że PFA ustaliło tak wysoką poprzeczkę cenową. Już taka najprostsza wycena porównawcza pokazuje, że CoolCryo powinien pójść za dobrą cenę i żadne marudzenie tego nie zmieni.
> > Oliwia podaje źródło a nie spekulacje. > Bazuj na faktach a nie przypuszczeniach. Równie dobrze mogłeś napisać, że pożyczonych akcji jest milion (a co się ograniczać), papier wszystko przyjmie.
Czego nie rozumiesz w stwierdzeniu, że większość biur maklerskich nie jest powiązana z Ortexem (na pewno nie polskich), a raportują tylko wielcy z USA, czyli konkretnie np. Morgan Stanley, który właśnie trudni się pożyczaniem akcji. To nie są przypuszczenia, to statystyka i zdrowy rozsądek.
Bo statystycznie raportuje tylko 10% biur. A zdroworozsądkowo nikt by nie pożyczał 42 tys. akcji, bo by nic tym nie zdziałał (tzn. nie uwalił kursu), więc jeśli już jest pożyczone, to na pewno więcej.
Zresztą chodziło znowu o co innego. Nawet gdyby to było tylko 42 tys. akcji, to przy squeeze oucie, który w piątek został wymuszony, nawet taka ilość akcji musiała spowodować wzrosty. I ja pisałem o tym, że będą wzrosty, chociaż może w innym wątku.
Chciałem spuentować krótko mistrza, bo już mi szkoda czasu, ale skoro ssss to zrobił to ja tylko uzupełnie o jedno małe ale, na które nie została zwrócona uwaga.
Otóż mistrzu pisze:
"Według prezesa było 3 dużych graczy zainteresowanych zakupem urządzenia CoolCryo. Licytowali się między sobą kwotą i warunkami (np. wysokość upfrontu). W grze został 1 kupujący - zakładam, że zaproponował najlepszą cenę - i prezes nie może poczekać miesiąca na finalną decyzję. Zamiast tego ogłasza emisję a kasa spłynie do spółki dopiero po NWZ czyli za ponad miesiąc czasu"
Mistrzu musi mieć już takie ciśnienie że nawet nie rozumie co czyta i zaczyna gubić tą swoją sławetną drobiazgowość. Otóż ten 1 kupiec wymieniony był w kontekście PacePress a nie CoolCryo. Przy CoolCryo nadal Mowa o 3kupcach. A przy PP mowa o globalnym podmiocie, czyli chyba jednak nie o dystrybutorze drobnego asortymentu medycznego. To wydaje się bardzo ważne stwierdzenie. Sam fakt, że został jeden podmiot to też nie jest zła wiadomość, tylko wprost przeciwnie - na polu walki został jeden podmiot, a więc i rozmowy muszą być bardzo zaawansowane (to jest ten etap na którym dogrywa się finanse, dlatego ten drugi podmiot musiał odpaść bo nie podołał oczekiwaniom, a mowa była o podmiocie europejskim, więc i dziwne to nie jest). Kto wie czy konferencja w Paryżu nie przyniosła oczekiwanych i ostatecznych danych potwierdzających zainteresowanie produktem ze strony rynku. Czy Prezes mógłby zaczekać na kwotę z transakcji? Nie wiem ile to jeszcze potrwa ale pewnie by mógł, z tymże zapas gotówki napewno przyspiesza rozmowy i pozwala na uzyskanie lepszej kwoty. Kto wie, może faktycznie jest jakaś super okazja do przejęcia na rynku. Ale bardziej chodzi chyba o to że nowy duży fundusz daje stabilizację. Wyobraźmy sobie czysto teoretyczną sytuację że Spółka dokonuje pierwszej transakcji, która już sama w sobie bedzie miała charakter spektakularnej bo w kardiochirurgii. Kurs wystrzeliwuje w "kosmos" i ulica od razu zaczyna sprzedawać przy pierwszych wzrostach i zaczyna się lawina. Prezes poważnej Spółki, a takie są ambicje naszego Prezesa, napewno marzy o takim scenariuszu. Dwóch dużych inwestorów daje taki bezpiecznik, że w razie potrzeby zbiorą wszystko od ulicy, już po sprzedaży, tak to czytam. Tym bardziej że po sprzedaży cena i 100zl będzie dla nich atrakcyjna, i tym bardziej że obecnie PZU i nowy fundusz mają bufor procentowego udziału akcji Medinice (będą mieli po ok.12% i mogą uzupełniać portfel spokojnie do 15% już z rynku). Bo prawdziwe i stabilne wzrosty się tu zaczną dopiero jak niestabilna ulica wyjdzie z akcji. Tak uważam