29.10.2009 akcje spółki PLAST-BOX SA (PLX) będą notowane pierwszy dzień bez prawa poboru. W związku z tym kurs odniesienia dla akcji powyższej spółki na sesję w tym dniu wyniesie 16,68 pln.
Skąd to się bierze. Akcje kupiłem po 29zł Co w tej sytuacji powinieniem zrobić?
wiesz dzieki ale powiedz mi ile dostaniesz PP za jedna stara akcje? bo skoro kurs byl 29 a poszybował po odcieciu kursu n a17 zloty to ile masz PP za jedna stara akcje? nie moge do tego dojsc? i czy jak bym dzisiaj sprzedał część starych akcji z przeznaczeniem na nowe to tez bede posiadaczem PP od 2 listopada. Bo 2 listopada PP beda notowane . Jesli ktos wie to niech odpowie, Pozdrawiam
Jeden papier to jedno pp.Jedno pp upowaznia do zakupu 1 akcji.Matematycznie rzecz uj mujac w stosunku do dnia wczorajszego posiadacze plastusia sa ok 15 procent do przodu. Kurs obecny 19.20 plus drugie tyle nowa aksja,minus koszt jej oplacenia,czyli ok.33.zl.Ktos biegly niech to sprawdzi .Plastus nagradza cierpliwych dlugoterminowcow i to sowicie.
Nie wiem jak Ty to policzyles, ale z moich obliczen wynika ze jesli akcja spadnie ponizej 17 zloty to jestesmy w plecy. a co najlepsze ze trzeba zainwestowac kaske, wiec pewno spadna te akcje.
ludzie przeciez kurs pp bedzie zalezal od kursu plasta w dniu poprzedzajacym poczatek notowan pp. wiec w tej chwili nie wiadomo jaka bedzie jego cena. a poza tym tko a to po ile bedzie handlowane pp to tez 2 rozne sprawy.odjeli 11,80. i tyle powinien wynosic tko pp
postaram Ci sie w skrócie wyjaśnić zaistniałą sytułację :
w dniu dzisiejszym akcje spółki PLASTBOXU będą notowane pierwszy dzień bez prawa poboru. W związku z tym kurs odniesienia dla akcji powyższej spółki na sesję w tym dniu wyniesie 16,68 pln. / dzisiaj nastąpiło odcięcie prawa poboru (40,96%)./
tzn. że stan posiadanych akcji przez Ciebie nie ulega zmianie ale jak zauwazyłeś ich wartość zmalała,
dnia 2 listopada jako dotychczasowy akcjonariusz posiadający jedną akcję spółki nabywasz prawo do zapisu na jedną akcję nowej emisji, oczywiście proporcjonalnie do posiadanej przez Ciebie ilości, cena nowej akcji emisyjnej będzie wynosić 5,10,
teraz sam możesz obliczyć przy obecnym kursie jaki zysk osiągniesz po objęciu akcji emisyjnych, myślę że wszystko jest zrozumiałe,
widze najsensowniejsza odpowiedz od dluzszego czasu na tym forum, dlatego pozwole sobie zapytac
na podstawie czego obliczana jest wartosc akcji pp??
kiedy i jak dlugo pp beda notowane ??
czy musze sie zpisywac na pp czy dostane je "z urzedu" jezli wczoraj mialem akcje ??
dzieki za odpowiedz ??
Wystarczy sięgnąć do historii poprzedniej emisji plastboxa to był prawdziwy dramat, Te zyski które teraz liczycie są tylko wirtualne ponieważ w chwili obecnej możecie jedynie sprzedać posiadane akcje na PP będziecie musieli długo poczekać. Do tego czasu kurs może się wahać dość sporo bo to ulubione momenty dla spekuły (zobacz dzisiejsza sesja) W momencie gdy PP będą notowane kurs spadnie na pysk i z waszych zysków nic nie zostanie. Przypomnę że w poprzedniej emisji posiadacze PP mogli kupić 2 akcje Plastka po 10 zł za sztukę. Kurs przed odcięciem PP około 50-60 zł po odcięciu ok 20 zł przed notowaniem PP około 12 zł gdy PP było notowane cena za 1 PP spadła do 0,01 gr Gdy wreszcie pojawiły się akcje z nowej emisji kurs spadł do około 8 zł a dalej to już wiecie jak coś pokręciłem to proszę o sprostowanie bo pisałem to z głowy a pamięć bywa zawodna. Dopiero niedawno sprzedałem akcje z zyskiem
zapomniales kolego dodac ze
w trakcie poprzedniej emisji
po pierwsze inny byl przelicznik
po drugie nie po 5 a po 10
po trzecie kto inny rzadzil
po czwarte dalej nie podano kto wzial ten duzy pakiet od pana Waldemara
po piate nadejszla dosc spora korekta na calym rynku potocznie zwana krachem lub bessa
zgadza się na ewentualne zyski trzeba bedzie nieco poczekać i nie traktowac jako inwestycji krótkoterminowej, aczkolwiek mozna sprzedac prawa poboru i nie wykupywac akcji,
w tym okresie o którym piszesz wszystko spadało,
mamy przed soba dużo lepsza perspektywe i myślę że bedzie można zarobić i to nie tylko na PLX
pozdrawiam.
obyś miał racje ale z tą przyszłością nie musi być wcale tak różowo a hossa nie musi być wcale kontynuowana ja na pewno poczekam na tanie akcyjki z nowej emisji obstawiam że kurs będzie po rozwodnieniu około 6-9 zł
to nie ma nic do rzeczy generalnie żeby wykupić PP musisz mieć gotówkę więc inwestorzy szczególnie Fundy będą chciały pozbyć się akcji albo PP i wtedy kursik będzie spadał
wszystko zalezy od tego
po ile zebrali wczesniej
ile maja wiecej akcji ponad ogloszone progi
i
ile potrzebuja kasy na nowa emisje
ktos tu juz jakis czas temu przebakiwal
w momencie jak oglosili nowa emisje
ze kurs bedzie lecial
a tu sie okazalo ze spadl bardzo niewiele
i wydaje mi sie ze akcje do konca (do wczoraj)
byly zbierane a nie dystrybuowane
wiec ktos bral miedzy 27 a 28
ale to tylko moje mierne pomysly
nieobiektywne bo przeciez mam akcje
plast dlaczego uważasz że fundy beda sie chciały pozbyć akcji ? nie ma żadnych podstaw ku temu, gdyby fundy chciały zmienić miejce swoich lokat to zrobiłyby to przed wprowadzeniem praw poboru i nie pozwoliłyby sobie na trwanie w tej skomplikowanej sytulacji, tak samo nie widze podstaw dla których kurs miałby sie osłabić - spojrz na dzisiejsze notowania, myśle ze bedzie wiekszy popyt na pp niż podaż.
popieram Cie Lutek
ja tez jestem optymista
i mam nadzieje na wzrost
3 miesiace z rzedu byla dobra sprzedaz i w Polsce i na Ukrainie
podpisane nowe kontrakty na dostawy
maja kilka hekatarow ziemi w slupsku (chyba)
nowi akcjonariusze
przebyta restrukturyzacja
dofinansowanie z uni