• Proszę o POMOC Autor: ~Mario333 [83.4.80.*]
    29.10.2009 akcje spółki PLAST-BOX SA (PLX) będą notowane pierwszy dzień bez prawa poboru. W związku z tym kurs odniesienia dla akcji powyższej spółki na sesję w tym dniu wyniesie 16,68 pln.
    Skąd to się bierze. Akcje kupiłem po 29zł Co w tej sytuacji powinieniem zrobić?

• Re: Proszę o POMOC Autor: ~plast [77.255.154.*]
    decyzja należy do ciebie jak kupowałeś to nie pytałeś
  • Re: Proszę o POMOC Autor: ~solidarny [89.171.105.*]
    co za chamska i lakoniczna odpowiedź. Obyś zgredzie zbankrutował.
  • Re: Proszę o POMOC Autor: ~michal [85.89.184.*]
    Prosze odpowiedzcie , ile PP przysługuje za jedna akcje itp,? napiszcie cos wiecej. Dzieki
  • Re: Proszę o POMOC Autor: ~Mario333 [83.4.73.*]
    wszyscy sa tutaj bardzo tajemniczy. 1pp to jedna akcja. Radze sie zapisac na nowa emisje. ja tak zrobie.
  • Re: Proszę o POMOC Autor: ~mcihal [85.89.184.*]
    wiesz dzieki ale powiedz mi ile dostaniesz PP za jedna stara akcje? bo skoro kurs byl 29 a poszybował po odcieciu kursu n a17 zloty to ile masz PP za jedna stara akcje? nie moge do tego dojsc? i czy jak bym dzisiaj sprzedał część starych akcji z przeznaczeniem na nowe to tez bede posiadaczem PP od 2 listopada. Bo 2 listopada PP beda notowane . Jesli ktos wie to niech odpowie, Pozdrawiam
  • Re: Proszę o POMOC Autor: ~kk [80.50.47.*]
    Jeden papier to jedno pp.Jedno pp upowaznia do zakupu 1 akcji.Matematycznie rzecz uj mujac w stosunku do dnia wczorajszego posiadacze plastusia sa ok 15 procent do przodu. Kurs obecny 19.20 plus drugie tyle nowa aksja,minus koszt jej oplacenia,czyli ok.33.zl.Ktos biegly niech to sprawdzi .Plastus nagradza cierpliwych dlugoterminowcow i to sowicie.
  • Re: Proszę o POMOC Autor: ~zxc [10.6.1.*]
    od kiedy beda notowane pp ??
    i po ile beda w 1 dniu notowan ??
    Nie wiem jak Ty to policzyles, ale z moich obliczen wynika ze jesli akcja spadnie ponizej 17 zloty to jestesmy w plecy. a co najlepsze ze trzeba zainwestowac kaske, wiec pewno spadna te akcje.
    2 listopada z tego co widze , a zdaje mi sie ze kolo 5 zloty beda notowane. Ale moze sie myle.
    niech ktos zrobi porządne obliczenia bo ja sie zagubiłem.
  • Re: Proszę o POMOC Autor: ~garuu [94.254.179.*]
    ludzie przeciez kurs pp bedzie zalezal od kursu plasta w dniu poprzedzajacym poczatek notowan pp. wiec w tej chwili nie wiadomo jaka bedzie jego cena. a poza tym tko a to po ile bedzie handlowane pp to tez 2 rozne sprawy.odjeli 11,80. i tyle powinien wynosic tko pp
  • Re: Proszę o POMOC Autor: ~garuu [94.254.179.*]
    w ciagu kilku dni pokaza sie na koncie pp., notowane beda gdzies za 2-3 tygodnie.
    cena tko 11,57, oczywiscie pewnie sie zmieni.
  • Re: Do Mario33 Autor: ~Lutek [89.78.205.*]
    witam,

postaram Ci sie w skrócie wyjaśnić zaistniałą sytułację :

w dniu dzisiejszym akcje spółki PLASTBOXU będą notowane pierwszy dzień bez prawa poboru. W związku z tym kurs odniesienia dla akcji powyższej spółki na sesję w tym dniu wyniesie 16,68 pln. / dzisiaj nastąpiło odcięcie prawa poboru (40,96%)./

tzn. że stan posiadanych akcji przez Ciebie nie ulega zmianie ale jak zauwazyłeś ich wartość zmalała,

dnia 2 listopada jako dotychczasowy akcjonariusz posiadający jedną akcję spółki nabywasz prawo do zapisu na jedną akcję nowej emisji, oczywiście proporcjonalnie do posiadanej przez Ciebie ilości, cena nowej akcji emisyjnej będzie wynosić 5,10,

teraz sam możesz obliczyć przy obecnym kursie jaki zysk osiągniesz po objęciu akcji emisyjnych, myślę że wszystko jest zrozumiałe,

głębsza analiza :

http://gpwinfostrefa.pl/palio/html.run?_Instance=cms_gpw.pap.pl&_PageID=6&_EspiID=206749&_DocID=396955&_Site=ESPI&_CheckSum=1100949544
  • Re: Do Mario33 Autor: ~ZXC [10.6.1.*]
    widze najsensowniejsza odpowiedz od dluzszego czasu na tym forum, dlatego pozwole sobie zapytac

na podstawie czego obliczana jest wartosc akcji pp??
    kiedy i jak dlugo pp beda notowane ??
    czy musze sie zpisywac na pp czy dostane je "z urzedu" jezli wczoraj mialem akcje ??
    dzieki za odpowiedz ??

masz jakies swoje przemyslenia co do kursu ??
    ZXC wszystko jest zawarte w podanym przeze mnie linku,
    nie idz na łatwizne poczytaj uważnie jest tam wiele ciekawych informacji o spółce,

przesyłam Ci kolejny link w kyórym bardziej czytelnie i szczegółowo jest przedstawiony temat emisji z prawem poboru :

http://www.stockwatch.pl/artykuly/post/2008/09/06/Nieoczekiwane-zmiany-kursu-Emisje-z-prawem-poboru.aspx

pozdrawiam i życzę miłej lekyury :-)
  • Re: Do Mario33 Autor: ~plast [193.189.73.*]
    Wystarczy sięgnąć do historii poprzedniej emisji plastboxa to był prawdziwy dramat, Te zyski które teraz liczycie są tylko wirtualne ponieważ w chwili obecnej możecie jedynie sprzedać posiadane akcje na PP będziecie musieli długo poczekać. Do tego czasu kurs może się wahać dość sporo bo to ulubione momenty dla spekuły (zobacz dzisiejsza sesja) W momencie gdy PP będą notowane kurs spadnie na pysk i z waszych zysków nic nie zostanie. Przypomnę że w poprzedniej emisji posiadacze PP mogli kupić 2 akcje Plastka po 10 zł za sztukę. Kurs przed odcięciem PP około 50-60 zł po odcięciu ok 20 zł przed notowaniem PP około 12 zł gdy PP było notowane cena za 1 PP spadła do 0,01 gr Gdy wreszcie pojawiły się akcje z nowej emisji kurs spadł do około 8 zł a dalej to już wiecie jak coś pokręciłem to proszę o sprostowanie bo pisałem to z głowy a pamięć bywa zawodna. Dopiero niedawno sprzedałem akcje z zyskiem
  • Re: Do Mario33 Autor: ~zxc [10.6.1.*]
    zapomniales kolego dodac ze
    w trakcie poprzedniej emisji
    po pierwsze inny byl przelicznik
    po drugie nie po 5 a po 10
    po trzecie kto inny rzadzil
    po czwarte dalej nie podano kto wzial ten duzy pakiet od pana Waldemara
    po piate nadejszla dosc spora korekta na calym rynku potocznie zwana krachem lub bessa

przyznasz ze troche racji mam ...

Oczywiście że masz racje jednak wchodzący w PP to dawcy kapitału dla spółki a na zyski trzeba będzie długo poczekać
    zgadza się na ewentualne zyski trzeba bedzie nieco poczekać i nie traktowac jako inwestycji krótkoterminowej, aczkolwiek mozna sprzedac prawa poboru i nie wykupywac akcji,
    w tym okresie o którym piszesz wszystko spadało,
    mamy przed soba dużo lepsza perspektywe i myślę że bedzie można zarobić i to nie tylko na PLX
    pozdrawiam.
    obyś miał racje ale z tą przyszłością nie musi być wcale tak różowo a hossa nie musi być wcale kontynuowana ja na pewno poczekam na tanie akcyjki z nowej emisji obstawiam że kurs będzie po rozwodnieniu około 6-9 zł
    dosc duzo "powaznych" ludzi jest w to zapakowanych
    wiec miejmy nadzieje ze nie bedzie zle
    jeszcze jedno przychodzi mi do glowy
    nie jest to emisja typu 1/5 czy 1/10
    tylko 1 do 1
    wiec kurs nie powinien tak mocno spasc
    jak myslicie ??
    to nie ma nic do rzeczy generalnie żeby wykupić PP musisz mieć gotówkę więc inwestorzy szczególnie Fundy będą chciały pozbyć się akcji albo PP i wtedy kursik będzie spadał
    wszystko zalezy od tego
    po ile zebrali wczesniej
    ile maja wiecej akcji ponad ogloszone progi
    i
    ile potrzebuja kasy na nowa emisje

ktos tu juz jakis czas temu przebakiwal
    w momencie jak oglosili nowa emisje
    ze kurs bedzie lecial
    a tu sie okazalo ze spadl bardzo niewiele
    i wydaje mi sie ze akcje do konca (do wczoraj)
    byly zbierane a nie dystrybuowane
    wiec ktos bral miedzy 27 a 28

ale to tylko moje mierne pomysly
    nieobiektywne bo przeciez mam akcje
    plast dlaczego uważasz że fundy beda sie chciały pozbyć akcji ? nie ma żadnych podstaw ku temu, gdyby fundy chciały zmienić miejce swoich lokat to zrobiłyby to przed wprowadzeniem praw poboru i nie pozwoliłyby sobie na trwanie w tej skomplikowanej sytulacji, tak samo nie widze podstaw dla których kurs miałby sie osłabić - spojrz na dzisiejsze notowania, myśle ze bedzie wiekszy popyt na pp niż podaż.
    popieram Cie Lutek
    ja tez jestem optymista
    i mam nadzieje na wzrost

3 miesiace z rzedu byla dobra sprzedaz i w Polsce i na Ukrainie
    podpisane nowe kontrakty na dostawy
    maja kilka hekatarow ziemi w slupsku (chyba)
    nowi akcjonariusze
    przebyta restrukturyzacja
    dofinansowanie z uni

suma - sumarum nie powinno byc zle
  • Re: Do Mario33 Autor: ~Piotr P [87.96.50.*]
    o co w tym wszystkim chodzi z kursami to wiem ale nie rozumiem jednego.
    - wszystkie źródła podają że 2 listopada PP
    - dziś przeliczeniu kursu bez PP

a więc która data jest datą właściwą (tzn kiedy trzeba być posiadaczem akcji aby dostać PP???).
    wczoraj, dziś czy 2 listopada?
    akcje trzebabylo miec wczoraj ...
    jestes pewien czy zgadujesz?
    a jak się do tego ma informacja że dzień ustalenia prawa poboru to 2 listopada???
    wszystko sie zgadza
    ale jest zasada D+3
    poczytaj
    poczekamy zobaczymy, możecie sobie prześledzić inne emisje np. Hawe, Sanwila Optimusa Polnej i wielu innych spółek
    owszem masz racje
    ale
    ...

zobaczymy
[x]
PLASTBOX 0,00% 0,00 1970-01-01 01:00:00
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.