w styczniu 2026 roku PlayWay S.A. sprzedał wszystkie posiadane akcje Atomic Jelly, wychodząc z tej spółki zależnej. Transakcja obejmowała 35,79% kapitału zakładowego, a sprzedaż odbyła się po kursie 1,3 zł za akcję, co wyceniało transakcję na ok. 0,85 mln zł.
Finalizacja wyjścia: PlayWay zbył 35,79% akcji Atomic Jelly.
Data transakcji: Komunikat ESPI o zbyciu akcji przez PlayWay SA datowany jest na 28 stycznia 2026.
Cena: Akcje sprzedano po 1,3 zł za sztukę, co stanowiło znaczące dyskonto względem wcześniejszych wycen.
Po tej transakcji Atomic Jelly przestała być częścią grupy kapitałowej PlayWay.
Fajnie, napisać można sobie wszystko ale ten artykuł mówi zupełnie co innego: Pod koniec stycznia PlayWay sprzedał walory Iron Wolf Studia stanowiące ok. 44,95 proc. kapitału zakładowego. Cena wyniosła 1,3 zł za akcję, a wartość transakcji ok. 0,85 mln zł. Nieco wcześniej zbył akcje Atomic Jelly stanowiące 35,79 proc. kapitału zakładowego." Nigdzie nie ma mowy o cenie 1,3 zł za akcję Atomic jelly więc nie wiem po co tak manipulować. Transakcja playway-nowak była na zasadzie umowy cywilnoprawnej i nigdzie nie podano ceny.
Po co te nerwy. Wrzuciłem dane w zakresie ceny z AI w zakresie sprzedaży. Ale jakie to ma znaczenie w tym momencie? Konkretne ruchy na NWZA i zmiana strategii. Identycznie miałem na PGM. A tutaj od początku pisałem, że Nowak to tylko figurant w całej tej układance.
Tu nic się nie zmienia. To najtańsza spółka na giełdzie, idealna na przejęcie i wejście poprzez nią nowego podmiotu na giełdę.
Jakbym wracał do stycznia/lutego zeszłego roku na PGM. Drobnica nie patrzyła na to co się dzieje faktycznie, tylko teoretyzowali tracą czas i uciekającą cenę PGM.
Więc podkreślę to kolejny raz.
Spółka najtańsza na giełdzie, bez problemów, bez ujemnych kapitałów. Sprzeda część "grową" a nowy inwestor wejdzie szybko na giełdę bocznymi drzwiami.
W uchwałach NWZA jak i w komunikatach o nowej strategii macie wszystko. Jeśli wam to nie odpowiada, to nie kupujcie akcji ATOMIC i po problemie.
Jak dla mnie będzie ta sama historia co z PGM, dlatego tutaj jestem.
Nowak miał zjechac pewnie niżej jeszcze, bo tam ktoś czekał z dużymi zleceniami K, ale pojawili się chętni zaczęli kupować w przedziale 70-80 groszy. A czas ich goni.
Czy nowa akcjonariuszka z ponad 10% pakietem jest częścią przejęcia? Być może, ale prócz niej ktoś inny i wkrótce się o tym dowiemy.
No chyba ma olbrzymie znaczenie, bo jak kupił po 0,4 zł to sprzedał ze 100% zyskiem i obecne ruchy mogą być jedynie tonącym okrętem. Podałeś link do artykułu jako Twoje źródło z wielką pewnością siebie, wręcz kpiąc z innego forumowicza, tylko, że te dane mowią zupełnie o czym innym. W takiej sytuacji Twoje dalsze rozważania jak dla mnie pozostają zupełnie bez pokrycia. Mam nadzieję oczywiście, że masz rację bo sam mam trochę akcji.
Jedno co nie ulega wątpliwości, to że ktoś skupił cn. 10% akcji bezpośrednio z rynku i kto wie czy dziś nie ma ich jeszcze więcej. Raczej nikt by tak nie ryzykował, po co brać z rynku, zamiast dogadać się ze spółką i mieć z kilkudziesięcioprocentowym dyskontem? To mnie bardziej zastanawia, ktoś wyraźnie chce mieć już notowane akcje, czyli liczy na duże wzrosty szybko, a nie za rok lub później, kiedy akcje z ewentualnej nowej emisji byłyby notowane. To daje do myślenia.
Też tak sądzę. Podpowiem, że ktoś jeszcze kupował prawie 800 tyś akcji pod koniec stycznia ze średnią sesyjną ok. 1,7 zł. Jak dla mnie podprogowo czeka kilka osób/podmiotów.