• Nie rozumiem Autor: ~Stanley [195.117.111.*]
    tych co piszą, że wyniki słabe czy średnie. Firma zarabia i rośnie co widać.
  • Re: Nie rozumiem Autor: ~Marco [80.53.108.*]
    Tylko ilość sesji spada.
  • Re: Nie rozumiem Autor: ~Zdzicho [93.159.35.*]

Czego tu nie rozumiec

Jakis frajer ktory kupil akcje nie za swoje tylko ludzi pieniadze postanowil wywalic

Inie rozumiec mozna dlaczego glowni akcjonariusze nie bronia kursu

albo to oni sprzedaja albo wypuszczac nowe akcje tylko dla siebie

i do tego potrzebna jest im najnizsza cena
  • Re: Nie rozumiem Autor: ~prawdaboli [46.205.202.*]
    spokojnie, moim zadaniem kupił czy sprzedał miał prawo, (może nawet własne akcje..)
    bardzo dobrze to rokuje, obym się nie myliła ale jest taka możliwość ze 27 to już przejdzie do historii
    pozdrawiam wszystkich normalnych a nie znerwicowanych
  • Re: Nie rozumiem Autor: ~mdg [212.87.3.*]
    Tak jak pisałem, boczniak z tendencją do spadków na 24 może 22. Potem jeśli coś się ruszy jest szansa na większe wzrosty
  • Re: Nie rozumiem Autor: ~majk [62.133.150.*]
    a co tu może się ruszyć. każde lepsze info i podbitka są wykorzystywane do wywalania, więc ludzie się nauczyli, że nie ma sensu przepłacać bo zawsze mogą kupić niżej.
  • Re: Nie rozumiem Autor: ~Stanley [195.117.111.*]
    czekamy zatem na jakieś gorsze infa, wtedy ruszy.
  • Re: Nie rozumiem Autor: ~Zdzicho [93.159.35.*]

Zarzad ktory nie dba o to aby cena spolki byla na scierzce wzrostowej

nie jest godny zaufania i nalezy go im szybciej tym lepiej

wywalic

I tyle w temacie
  • Re: Nie rozumiem Autor: ~Stanley [195.117.111.*]
    drugiego synektika obiecywali, a tu kibel bez dna.
  • Re: Nie rozumiem Autor: ~al [83.175.153.*]
    zaczeli wywalac to postawili 1900 na 26.60 bo zaraz by zbierali zęby
    W zasadzie dotknęliśmy linii trendu (wg mnie dokłądnie jest na 26.02). Albo to ostatnie wyciskanie i zaraz będzie up albo wodospad.
  • Re: Nie rozumiem Autor: ~TakaPrawda [31.183.154.*]

Zawsze i wszędzie to samo , zarobek jest trzeba sprzedać ,
    kupił nie rośnie trzeba uciekać na inną spółkę ,
    kupił spada trzeba ciąć straty ,
    kupił straty minus 10 % ucieczka po co się topić ,
    i tak bez końca to samo trwa.
  • Re: Nie rozumiem Autor: ~spek [84.40.156.*]
    Ta taktyka powoli się wyczerpuje zwłaszcza w odniesieniu do punktu pierwszego czyli kupił zarobił i sprzedał,- bo do gry coraz mocniej wchodzą PPK i one grają na długo a to oznacza, że gdy ktoś wypatrzy dobrą spółką i szybko zrealizuje zysk to coraz trudniej znaleźć kolejną dobrą (dynamiczną i z perspektywami)
  • Re: Nie rozumiem Autor: ~Marco1981 [31.0.84.*]
    Porównując do Heartflow tylko przychody, to powinno być na MDG min. 40 zł. A MDG ma zdrowszy bilans, bo ma dodadni EBIDTA i po konwersji zero długów. Czy kiedyś rynek to dostrzeże. Na pewno przykro jest patrzeć akcjonariuszom jak rosło w 2025, a teraz znowu każdy grosz, każda złotówka jest trudna do przekroczenia. Taka giełda, takie życie. Wyniki są spoko, ale obiecywali więcej.
    Na ten moment myślę, ze rynek jeszcze ma lęki czy czasem ktoś z big techu nie wprowadzi czegoś lepszego.
    Natomiast widać, że Medic tutaj buduje bazę i kooperuje czyli wykuwa fundament ścieżki i warstwa po warstwie to się podnosi, ale lęk będzie zawsze.
    Sama baza i kooperacja jest już dużą wartością i jej tak szybko nie da się rozburzyć nawet gdyby coś weszło a przychody powinny budować (finansować) technologię
    Właśnie problem że przychody są słabe a wielkich perspektyw nie ma. Owszem spółka wyszła na plus ale to już jest w kursie.
    Jeżeli o mnie chodzi to odbieram to tak, że spółka wyszła już z labolatorium- kontrakty są faktem a nie marzeniem.
    110 tys badań i 90 tys z ubiegłego roku to już nie akademickie doświadczenie to już baza na której można wsłuchiwać się w informacje zwrotne i ulepszać.
    W tym roku pewnie dojdzie kolejne 150 tys badań - już to ma sporą wartość i to są przewagi pierwszeństwa.
    Trochę brakuje tego amerykańskiego stylu skal w tym skali finansowania rozwoju, ale jedno jest pewne to już nie hosztaplerka i nie amatorka (pewnie jeszcze jest w tym sporo marketingu, ale są też fakty.baza na której można realizować).
    Na pewno będą na drodze przeszkody w tym na pewno konkurencja, ale widać, że Medi wyrył jakiś swój kanał.
    mądrego aż miło poczytać,
    ja jak pisałem ponownie dokupiłem i będzie po 24,90 też kupię ,
    a na razie dziękuje,to nie jest kryptowaluta
    Według mnie warto zostawić sobie zapas na ew. dofinansowanie spółki (nie jako coś pewnego, ale jako przestrzeń)
    Myślę, ze jeżeli będzie to tym razem z pp. do 50 mln co nie powinno mocno zaburzyć (przy czym to już czysto teoretycznie)
    HAHAHA ale śmieć 25,75. Serio to najgorsze gówno na gpw
    lubię takie dni jak dziś,
    potwierdzają wszystko czego można się było spodziewać
  • Re: Nie rozumiem Autor: ~Krystian [77.236.22.*]
    Hearthflow jest porówaniem dla VCAST, na którym mdg jeszcze nie zarabia i ilosc sesji jest śladowa.
    Ilość sesji spadla w odniesieniu do q4, bo jest sezonowość w biznesie EKG, sam prezes wspomina o największych od kilkudziesięciu lat mrozach w USA(wg claude od 37 lat), do tego ogółem w biznesie EKG jest sezonowość. Np porównując iRhythm, który też świadczy usługi pomiaru EKG przez ich produkt ZIO(opaska/nakładka, która zbiera dane i przesyła do IRythm) u nich tradycyjnie q1 jest najsłabszy(jednocyfrowy procentowy spadek Q1 vs Q4 rok tak było zarówno q4 2022 vs q1 2023 oraz q4 2023 vs q1 2024, oraz q4 2024 vs q1 2025, q1 za 2026 jeszcze nie zostalo opublikowane).
    MDg ma niby 20 umów jeszcze do integracji ze swoimi systemami, plus 3 podpisali w tym roku
    Tym wpisem spròbuję się zmierzyć z lękiem jaki dotyka rynek softwerowy.
    1. Spadek był w dniu ogłoszenia szacunkòw, ale też w tym samym dniu na światowych rynkach pojawiły się obawy odnośnie projektu przedstawionego przez Antropic. W związku z tym zakładam, że to miało też wpływ na Medi.
    2. Niewiele wiem o tym rynku na ktòeym działa Medi poza ogòlnikami stąd też łatwo wzbudzić we mnie lęk.
    3. Związku z tym, że nie znam rynku (konkurencji) wsparłem się chatemgpt
    4. Informacja zwrotna Medi ma ok. 3-7 lat przewagi nie że względu na technologię, ale że względu na publikację kliniczne i regulacje.
    5. Jednak takie projekty jak Anthropic mogą technologicznie skròciv czas nawet do pòł roku
    6. Po stronie Medi ,ostaje przewaga regulacyjna, ale tutaj podrsłane ryzyko to sytuacja gdy bigtech kupuje gotowy projekt i dodaje swoją technologię co przy takiej ścieżce jest sugestia, że przewaga wynosi tylko rok.
    7. I teraz pojawiło się info o wynikach za I kwartał, ktòre daje poczucie, że Medi stracił z tych 3-7 lat lub w wersji drugiej z jednego roku aż? czy tylko? 3 miesiące.

Moje pytanie do tych, ktòrym chcę się rozładować ten lęk rynkowy w tym mòj (szybkie zmiany technologiczne, ktòre powodują, że od strony software kiedyś trzeba było 3-4 lata a dziś od pôł roku do roku)?

Najbardziej moja obawę budzi to czy faktycznie, ktòrys z bigtechòw może kupić jakiś słabo rozwinięty projekt, ale już po ogarnięty regulacyjne i czy faktycznie w takim scenariuszu są wstanie w rok dogonić Media?
    I pytanie drugie czy trzy miesiące pierwszego kwartału można uznać za stratę czasową? tym samym kròtsza czasowo przewagę nad konkurencją?
    Pytanie ostatnie do osòb, ktòre znają ten segment czy dziś dużo firm rozpoczęło projekty na tym rynku (nie pytam o gotowe produkty a o start upy?)
    Sprecyzuje, bo mam odczucie, że mało zrozumiałe.

1. Czy Media od strony regulacyjnej i klinicznej faktycznie ma 3-7 lat przewagi?
    2. Czy od strony technologicznej projekty typu Anthropic faktycznie są wstanie skròcic czas stworzenia samego software do pòł roku?
    3. Czy dziś słychac gdziekolwiek, że ktoś z bigtechu chce kupić jakiś gotowy projekt i wejść w ten segment?
    4. Czy pierwszy kwartał roku 2026 można uznać jako stratę czasową gdy odniesieniem jest p3-7 lat przewagi rynkowej?

Dodam, że bardzo kibicuję temu projektowi, bo opròcz finansòw jest tutaj taka radosć, że realizują coś co pomaga ludziom, ale też wiadomo nikt nie chciałby zostać w poczuciu, że przy dzisiejszych możliwościach to nie jakaś gigateudnosć
  • Re: Nie rozumiem Autor: ~octopus66 [86.14.37.*]
    Odpowiem na to tak .W biznesie liczy sie nie tylko produkt ale przede wszystkim marka .Medical jest juz znany na rynku z juz sprawdzona i udokumentowana technologia , to dlaczego jakis nowy projekt dopiero pojawiajacy sie na rynku mialby stanowic duze zagrozenie ? Mowimy o zdrowiu i mocno regulawanym rynku , gdzie nie wszystko rozbija sie o cene , tu chodzi o marke i obecnosc na rynku z potwierdzonymi sukcesami .Medical ma to ,o co nowe firmy beda musialy zabiegac latami .Pomyslcie ile lat zajelo dobrym koreanskim samochodom na zaistnienie na rynkach europejskim i amerykanskim .Atu chodzi o zdrowie .
  • Re: Nie rozumiem Autor: ~Tom [85.221.155.*]
    Pewien gość wszedł kiedyś w Synektika za 17 zł - po kilku latach sprzedał połowę Synektika jaką posiadał za 233 zł - razem za 250 mln zł - i za 50 mln kupił sobie Medicala - po 33 zł - dziś kurs jest tam gdzie jest- mało ważne ! . Jak kupujesz na long to interesuje Cię jaki będzie za 2-3 a może 4 lata. Mam czas !
  • Re: Nie rozumiem Autor: ~mdg [79.184.25.*]
    Za jakie 50 mln? Max za 15 bo inaczej przekroczyłby próg.....
  • Re: Nie rozumiem Autor: ~spek [94.254.164.*]
    Dzięki za odpowiedź i naprowadzenie dzięki ktòremu poszperałem dalej.
    Podstawowa myśl jest taka, że w Medtech zachowanie segmentu jest inne niż Saas, cloud czy lekom. Uczymy się dopiero na GPW medtechu. Tutaj większe znaczenie ma jakość, walidacja kliniczna, regulacji i relacje.
[x]
MEDICALG 3,59% 31,75 2026-05-15 17:00:00
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.