Jakim cudem ten bank znowu rośnie najmocniej ze wszystkich. Przy braku dywidendy, przy najwyższej wycenie chyba wśród banków, to jest jakiś fenomen. Kiedy reszta z sektora ledwo wraca pod swoje szczyty to my tu już mamy ATH Xd
Dotknęło 1150 i założyłem kontrakt na spadki - bo tak sobie obiecałem :) zobaczymy jak na tym wyjdę. Mam nadzieję, że dzisiejsze wzrosty to taki prima-aprilisowy żart.
Ja na 1100 wziąlem krótkie. Także życzę nam sukcesów kolego od shorta. Jak jutro podbiją to dokladam.
Święta, 4 dni bez handlu i zamieszanie Trumpa a ten walor na ATH, wszystko do czasu tak myślę
Kurs na ATH, podczas gdy reszta sektora wciąż daleko poniżej szczytów — wygląda to jak sztuczne podciąganie wyceny, żeby Commerzbank mógł pokazać „ładniejsze” aktywa przed ewentualnym przejęciem.Zero reakcji na raport NBP, który pokazał spadek zysków banków o 25% r/r za pierwsze dwa miesiące 2026, co samo w sobie powinno ostudzić entuzjazm. Q1 będzie testem — jeśli mBank pokaże podobny spadek jak cały sektor, to utrzymywanie ceny powyżej 1100 może się szybko skończyć.
Sam wziąłem shorta ze średnią ok 1120. Oby to był dobry moment.
Widzicie co tu się dzieje? Xd Ja czegoś takiego dawno nie pamiętam na tych akcjach ostatnio takie ruchy gdzieś w okolicach dołków a nie przy ATH... Coś tu śmierdzi
Euforia, którą ciężko wytłumaczyć. Ale rośnie nie tylko mbank ale cały sektor w Europie. Ciekawy przypadek. Zanim ktokolwiek myślał o wojnie wycena była w granicach 1050. Teraz mamy dalej wojnę, (tylko zawieszenie broni) i psychopatę w Białym Domu, który może z dnia na dzień zmienić decyzję. I kurs urósł w tydzień o 20% bo jest "mniej źle".
Natomiast fundamentalnie nic sie nie zmieniło. C/Z zbliża sie do 15 co jest jednym z najwyższych wyników w Polsce i Europie. Cenę do sprzedaży i cenę do wartości księgowej mbank ma blisko swoich historycznych szczytów a przed nami spadek zysków całego sektora o ponad 20%. (niższe stopy niż rok temu i wyższy podatek). Ciekawe jak kurs to wytrzyma.
Nawet jeśli jeszcze urośnie kilka procent to w dłuższym terminie spokojnie można brac shorta.
Ja nadal trzymam. Naprawdę nie wiem pod co to rośnie. C/Z na poziomie 15 brak dywidendy. Mam nadzieję że jak pokażą wyniki za q1 to tak brzydko mówiąc wróci to na poziomy 900-1000 PLN
Ja też wzięłam dużą pozycję na tym płaskowyżu (teraz już na nizinie xdddd). Coś mnie ruszyło żeby zmniejszyć tę pozycję o połowę po pierwszej podbitce i korekcie na 1100 pln. Ale to wciąż spora pozycja jak na płynność tego zwalonego fmbk.
Pięknie podciągają. Wiadomo dlaczego. Na mbank są zawsze jedne z najniższych obrotów i można tanim kosztem podbijać indeks.