• 14 baniek Autor: ~Klima [91.222.124.*]
    Kto to łyknął na raz??
  • Re: 14 baniek Autor: allil [88.220.147.*]
    USA
  • Re: 14 baniek Autor: ~KumKum [5.173.222.*]
    Raczej, kto sprzedał tuż przed podziałem, pokazując rynkowi, że wyżej nie pójdzie. Co oznacza, że Ci, którzy kupują teraz ryzykują znacznie więcej niż jeszcze przed tym pakietem. Pozdrawiam kumatych
    ~KumKum widać że nie masz zielonego pojęcia o giełdzie,
    pozdrawiasz kumatych a sam do nich chyba nie należysz.
    Tranzakcja była umówiona, a data nieprzypadkowa, bo
    chyba nie sądzisz, że ktoś ustawił kupno na 14 baniek
    i czekał aż mu wpadnie do koszyczka.

• Re: 14 baniek Autor: ~Kris [83.20.11.*]
    Ten inwestor zyska tylko dziś więcej niż ty przez cały rok
  • Re: 14 baniek Autor: ~Zbig [31.0.70.*]
    Fundy się wymieniają. MWig jest w grze od tygodnia.
    Wyliczmy to przykładowo:

Po sesji 2 kwietnia warto mieć świadomość, co się wydarzy technicznie. Jeśli kurs zamknie dzień na 730 zł, to na kolejnej sesji kurs odniesienia wyniesie 657 zł, bo zostanie pomniejszony o ok. 73 zł wartości wydzielanego Quantum.
    Do 17 kwietnia akcje Creotech Quantum nie będą jeszcze notowane, więc wiele osób załadowanych po 658-730 może zobaczyć na rachunku sam CRI po odcięciu i uznać to za stratę.

Moim zdaniem do czasu pojawienia się Quantum na rachunkach kurs może się jeszcze osuwać, właśnie przez brak zrozumienia tego mechanizmu i możliwą presję sprzedażową.

Przypomnę się w poniedziałek. Ja sprzedałem dziś po 722 i dlatego dziele się przemyśleniami, bo to FORUM. Niedoceniacie niewiedzy zwykłego Kowalskiego i reakcji tłumu.
  • Re: 14 baniek Autor: ~Misiu31 [31.0.89.*]
    W poniedziałek to nie będzie sesji...
  • Re: 14 baniek Autor: ~mk [31.61.240.*]
    Zdaje się, że wszyscy zapominamy o tym, ze Quantum to 1/16 Creotechu czyli wcale nie 73 tylko 117 PLN na obecną chwilę. Będzie ruszać z ceny odniesienia bardzo długo.
    16,8% creotechu to quantum według planu podziału
    Quantum nadrobi, a potem razem z Creotech ruszą w gwiezdną podróż :-)
  • Re: 14 baniek Autor: ~Sowa [31.0.34.*]
    Tylko KumKum nie mówisz tego że te 73 zł zainwestowane w drugą spółkę za chwilę będą chodzić po 900 zł i więcej...a to jakbyś zamiast X akcji miał ich X razy 2.
    Dlatego dziele się przemyśleniami, bo to FORUM. Niedoceniacie niewiedzy zwykłego Kowalskiego i reakcji tłumu-:)
    A jutro ostatni dzień zostania milionerem -:)
    I jeszcze jedno zakup za 14,6 mln był na wzroście i po 730 zł. dlatego potem podskoczyło do 735....a o tym nie piszesz...czekaj dalej...z zakupem.
    Debiut Quantum to nie jest żadne IPO, gdzie przy deficycie akcji kurs potrafi się nie otwierać przez kilka sesji. Tu działa zupełnie inny mechanizm. Akcje każdy możne brać w dowolnej ilości przez zakup już dziś. Dlatego opowieści o wzroście kursu o setki procent na starcie zostawcie dzieciom.

To obrzydliwe naganianie zaczyna być po prostu męczące. Realnie? Może 20-30% wzrostu w dniu debiutu. Ja swoje już zarobiłem, zresztą pisałem o tym wyżej.

A czy wrócę? Na pewno, wszedłem na trochę po wejściu pierwszego funduszu, potem wszedłem na jakiś czas po wtopie z eagleeye, a ostatnio wszedłem ponownie po sprzedaży akcji przez prezesa i dziś po 722 wyszedłem.

A co do chronologii, to spójrz raz jeszcze w arkusz, bo mijasz się z prawdą. 735 było przed.
  • Re: 14 baniek Autor: ~Konfabulant [91.94.15.*]
    Jeśli piszesz o „wtopie” Eagleeye to ciężko o szacunek ludzi ulicy. Wielokrotnie było tłumaczone, że podobnie jak misja Piast to są testy systemów. Eagleeye pokazał co działa, a co nie i można było poprawić błędy. Ta „wtopa” zaowocowała kontraktem na microglob i Camille. A niebawem pewnie kolejne zlecenia. Firma dopiero zaczyna komercjalizowac swoje produkty/uslugi. Quantum jest jeszcze 2 lata za CRI, wiec liczę,ze bedzie podobnie. To nie jest naganianie, to sie nazywa logiczne myślenie.
    Słowo "wtopa", użyłem bardziej w znaczeniu tego, jak rynek odebrał tamten start, a nie jako przekreślenie sensu całego projektu.

Rynek nie ocenia intencji, tylko efekt i komunikację wokół niego. A te zostały wtedy zweryfikowane dość brutalnie.
  • Re: 14 baniek Autor: ~Frezer [37.31.54.*]
    Zastanawiam sie jaka może być cena Quantum na otwarciu 17.04. Zapewne nie niższa jak 73zł....
  • Re: 14 baniek Autor: ~Misiu31 [78.30.72.*]
    Ja nie wiem, ale czuję w kościach, że jeszcze w kwietniu możemy zobaczyć wartości trzycyfrowe.
  • Re: 14 baniek Autor: ~Lena [91.150.223.*]
    a jutro „na finiszu” Waszym zdaniem pójdzie jeszcze z 5-8% do góry, czy już nie ma siły?
  • Re: 14 baniek Autor: ~Misiu31 [78.30.72.*]
    Dzisiaj przebiło ATH, ale na koniec sesji minimalnie spadło. Moim zdaniem będzie walka popytu i podażu: popyt będą generować ci, którzy wiedzą, że Quantum to perła, a podaż ci którzy mają dość i chcą wyjść / nie chcą odcinki kursu / są strachliwi i nie chcą trzymać akcji przez święta.
  • Re: 14 baniek Autor: ~Konfabulant [91.94.15.*]
    Ja nie chcę Cię cisnąć, ale znowu nie dajesz szans. Ja po tej wtopie kupowałem po 180-181zl później poleciało nawet na 130-125 ale już nie miałem siana. Mój zysk dziś to 300% (nadal mam, nic nie sprzedałem) bo nie zachowałem się jak rynek wtedy. Jeżeli Ty chcesz podążać za rynkiem to ok zarobisz jakiś % ale to nie będzie gamechanger. Dla mnie wtedy to była bomba jak czytałem rekomendacje Pekao z masa błędów i nietrafionych założeń i że przez kilka tygodni , może 2 mies. taka była percepcja. Później przyszedł microglob i ruszyło. Czekam żeby było podobne rozczarowanie na quantum. Chętnie znowu pójdę pod prąd.
  • Re: 14 baniek Autor: ~Zirael [217.216.70.*]
    No, ta rekomendacja analityka z pko obnizajaca rekomendacje na kilka dni przed podpisaniem microgloba to było kuriozum.
  • Re: 14 baniek Autor: ~Sowa [31.0.38.*]
    A czy ktoś x Was zastbanawiał się jak wypadnie debiut Quntum 17 kwietnia?
    Czy tak jak dzisiaj na rynku zadebiutował Kombinat Konopny, który stał się symbolem sukcesu polskiego crowdfundingu przed jego zapaścią. Handel jednak przez cały dzień nie ruszył z uwagi na ogromną przewagę zleceń kupna po każdej cenie (PKC). Teoretyczny kurs otwarcia wynosił momentami 1,45 zł, co oznaczało potencjalny wzrost o 1350 proc.
    Gdyby o tyle nastąpił wzrost (chociaż Konopny i tak sinie otworzył) yo mielibyśmy cenę Quntum około 985 zł...a jak się otworzy??? To faktycznie jak LPP.....20000 zł
  • Re: 14 baniek Autor: allil [188.33.6.*]
    Tylko że Kombinat Konopny zadebiutował na NewConnect
    i jest 20 mln akcji (będzie zabawa), a Quantum to będzie 2,8 mln akcji
    z mocnym akcjonariatem, moim zdaniem na starcie też się nie otworzy
  • Re: 14 baniek Autor: ~Tyle [79.184.41.*]
    Rynek bardzo szybko weryfikuje przesadzone oczekiwania, a im większa euforia na forach, tym częściej kończy się to zderzeniem z rzeczywistością. Dlatego zamiast budować fantazje na ekstremalnym przykładzie Kombinatu, lepiej patrzeć chłodno na wycenę i skalę oczekiwań, bo to one ostatecznie decydują, czy jest jeszcze miejsce na wzrost, czy raczej na rozczarowanie. Lepiej się miło zaskoczyć, prawda?
  • Re: 14 baniek Autor: ~Jóras [31.61.245.*]
    Niezupełnie każdy może brać w dowolnej ilości, bo barierą jest cena wynikająca z części satelitarnej...
  • Re: 14 baniek Autor: allil [188.33.6.*]
    ~~KumKum - jak nastroje po dzisiejszej sesji?

• Re: 14 baniek Autor: ~KumKum [5.173.172.*]
    W porządku. Sprzedałem zgodnie z planem, a nie zgodnie z potrzebą imponowania forum po czasie.

Pisałem wyżej, że kupiłem w lutym po sprzedaży prezesa, a sprzedałem za 722. Nadal uważam, że 38% zysku w niecałe dwa miesiące to świetny wynik.
  • Re: 14 baniek Autor: ~Sowa [31.0.42.*]
    KumKum a akcje Quantum posiadasz??? A jak myślisz jaki wynik my będziemy mieli po wejściu spółki Muska na giełdę w czerwcu??? Jak będą wielkie wzrosty na spółkach satelitarnych jak w pandemii na spółkach które tylko troszeczkę miały wspólnego z pandemią!!!!!
    Moim zdaniem wzrosty ceny rzędu 38% jaką miał KumKum to nic w porównaniu np. z 380% czy 3800% -:)
    Kto się pozbędzie akcji do czerwca to KumKuma!!!!
  • Re: 14 baniek Autor: ~KumKum [5.173.172.*]
    Ty liczysz 3800% w wyobraźni, ja liczę zrealizowane 38% na koncie.
    Każdy inwestuje na swoim poziomie: jedni kapitałem, drudzy bajkami.

Jak urośnie - gratuluję trzymającym. Nie chce mi się więcej odpowiadać na zaczepki. Przypomnę się w tym temacie za jakiś czas.
    No właśnie dokładnie KumKum chodzi o konto ale nie takie jakie masz dzisiaj czy w przyszłym tygodniu ale tylko to jakie będzie 17 kwietnia i 30 czerwca...I wtedy dopiero możemy merytorycznie pogadać...kapujesz???
  • Re: 14 baniek Autor: ~Nostradamus [185.60.245.*]
    Powiedział "guru" KumKum, że "już dalej nie pójdzie", Chłopie, a niby dlaczego??? Bo Ty tak chcesz? Rozwala mnie na łopatki takie pryncypialne gadanie laika. Cytując Klasyka: "Zobaczymy, czas pokaże"
    Zaprawdę powiadam Wam, kto sprzedał, przegrał życie...
    „Pycha kroczy przed upadkiem” - i trudno o lepszy przykład niż Twój sposób wypowiedzi. Ten pogardliwy ton mówi więcej o Tobie niż o temacie.
  • Re: 14 baniek Autor: ~Nowy [91.150.202.*]
    Jak myślicie, czekas nas korekta w 1szym tygodniu po podziale? Pytam bo aż tak sie nie znam, gdyz jestem tu od niedawna, a kupilem niedawno za 640. I drugie pytanie, chciałbym dokupić quantum, czy próbować od razu za cenę w 1szych dniach czy tez moze lepiej poczekać 1-2 tyg?
    Naprawdę myślisz, że ktoś odpowie i tak będzie ? Nie znamy nawet ceny po jakiej ruszą notowania...
  • Re: 14 baniek Autor: ~Misiu31 [31.0.90.*]
    Żebyś mógł kupić Quantum, to najpierw muszą się otworzyć notowania. A to wcale nie jest takie oczywiste, przynajmniej pierwszego dnia. Tu nikt nie wie, co dokładnie nas czeka.
    Pytanie tylko do ciebie Nowy a kto Tobie sprzeda w ogóle Quantum??? Bo KumKum raczej nie a ja też nie..no może jak będzie chodził Quantum po 30K za akcję....
  • Re: 14 baniek Autor: ~Nowy [91.150.202.*]
    No liczę ze ktoś tu jest dla zarobku i jak tylko dostanie za darmo to od razu wystawi i ja kupię do przyslowiowej skarpety :) przynajmniej będę probowal
  • Re: 14 baniek Autor: ~Maciucha [5.173.166.*]
    Od razu 1 dnia czyli 17 tylko może się że dwa dni równoważyć jak na kombinat konopny 1400% teoret.kurs otwarcia 0.10 gr a jest 1.40 zl
  • Re: 14 baniek Autor: ~xxx [93.159.55.*]
    to w niedziele sa notowania
    Jaka korekta tko.we wtorek będzie 623 zł a może się otworzyć 700 lub więcej po prostu odcięcie 16.6% od 743 zł ale rynek zadecyduje czy to będzie 16.6% czy tylko np.5% lub 1% wszystko może się zdarzyć jak ktoś tutaj kupuje za 14.5 mln złotych taka transakcja była 1 kwietnia i to nie pryma aprilis
    Transakcja była na 14,6 tak oczywiście to potwierdzam ale nie zgadzam się z twoim wyliczeniem bo jak wystawisz PCK to może i 800 zł już będzie a jak wystawisz poniżej 670 zł to nie kupisz bo odejmujemy wartość 73 zł a nie więcej.. Moim zdaniem kurs i tak może na koniec sesji być bliski 800 zł bo rynek oczekuje na dobre informacje które np. po sesji mogą tak wpłynąć na wycenę Creotech że kolejnego dnia może się nie otworzyć....8 kwietnia dzień referencyjny, pamiętajcie o tym...
    Napisane jest 16.6% zabierają z ostatniego notowania 743sie skończyło i to będzie kwota odniesienia debiutu quantum i te 123 podejmą od 743 już we wtorek czyli 620zl zobaczymy kto ma rację oczywiście że wola twoja wersja 73zl ale zobaczymy?
  • Re: 14 baniek Autor: ~Tomasz [188.146.130.*]
    A ja mysle że skoro rynek wycenił na ( 123zł )czyli wiecej niz powiedziano pierwotnie 72.99 zl to znaczy że rynek bardziej docenił quantum niż sam zarząd i dał premie, oznacza to że pewnie fundusze juz czychaja na akcje . Wesołych Świąt
    Jaka premia tutaj odjęli quantum dodali po 16.6 % lepiej by było 73 bo by mniej odjęli a z 73 lada chwila się zrobi 123
  • Re: 14 baniek Autor: ~Avexe [46.112.228.*]
    I już odjęli 123 zł np. w bossa
    Wesołych Świąt
  • Re: 14 baniek Autor: ~Ciekawy [178.43.252.*]
    .8 kwietnia dzień referencyjny, pamiętajcie o tym...

A co to oznacza ? Nie mogę robić ruchów ? Czy ocb ?
    Pozdrawiam
    Wesołych
  • Re: 14 baniek Autor: ~Zenada [176.103.44.*]
    Z taką wiedzą, czy bardziej jej brakiem, nawet mi nie szkoda tych, którzy nie będą wiedzieć czemu spada od wtorku...

Od wtorku już nie trzeba trzymać akcji Creotech, żeby mieć Quantum. Ci, którzy kupowali Creo od 350zl, zainkasują zysk i spokojnie będą czekać na start notowań Quantum 17 kwietnia. A dzień referencyjny to dzień w którym KDPW sprawdzi, kto miał akcje do 2 kwietnia i komu się należą akcje Quantum.
    Od środy nie wprowadzaj ludzi w błąd
  • Re: 14 baniek Autor: ~Maciu [5.173.192.*]
    O ile ten @zenada to jakiś trol spadkowy, o tyle ma rację w tym, że akcje trzeba było posiadać do 2 kwietnia, żeby nabyć prawa do quantum, to wynika z komunikatów spółki. Dlatego też już we wtorek będzie odcięcie wartości quantum na kursie. Temat wałkowany od kilku dni.
  • Re: 14 baniek Autor: ~Sowa [31.0.47.*]
    Wtorek i środa to będą dni dobrania skcji przez fundy po promocji i nie wiadomo, czy nie dojdzie do 800 zł bo 17 kwietnia tuż tuż i obie spółki będą siebie gonić jak Tauron i PGE łeb w łeb. Tylko nie wiem, czy są jacyś odważni co chcieliby żyły złota zamienić na kopalnię kamienia??? Jak byś chciał sprzedać to co lepszego i bardziej zyskownego niż spółkę kosmiczną czy kwantową kupisz??? Ja nic lepszego nie widzę, a Creotech dopiero jest na rozbiegu a finiszu nie widać...wszydtko wskazuje na ciągłą podróż na północ..
[x]
CREOTECH 0,45% 665,00 2026-04-14 17:01:00
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.