Co się stanie z naszymi akcjami po zejściu z notowań? Wiadomo, że spółka zostanie uratowana i nie zostanie zlikwidowana. Więc cały czas będziemy udziałowcami. Czy może powtórnie być notowana?
Jak czytałem na forum po likwidacji spółki akcjonariusze zostają spłacanie na końcu. Co jeżeli spółka nie będzie zlikwidowana i będzie się rozwijać? Co wtedy z naszymi akcjami?
Polecam lekturze ustawę na którą powołął sie zarząd GPW, tam jest wyraźnie napisane, ze spółka trci status akcyjnej, więc zmian nazwy wchodzi np w grę z S.A. na Sp. z o.o..
Poza tym ustawa mówi że przestaja obowiazywać spółke zasady dla obrotu publicznego co nie oznacza, że spółka nie moze stosowac się do tych zasad dalej.
Akcej ulegaja dematerializacji, czyli depozyt papierów wartosciowych oddaje je w zamian za gotówkę włascicielowi czyli Krosno a krosno przekazuje gotówke która w oparciu o liste posiadaczy akcji jest pomiedzy nich dzielona. Oczywiscie i od tej zasady sa odstepstwa...
Tak naprawde to wszystko zalezy od tego czy będzie zamiana na upadłośc układową czy nie. Watk jest na tule obszerny ze nie będe tego wyjasniał tu na forum.
Scenariuszy jest wiele. osobiście uważam że milczenie moze doprowadzic do tego że wielu z nas pozbedzie sie papiera za bezcen i ktoś to pozbiera sobie do koszyczka a potem sie ujawni. Niemniej jednak przed 30.X powinna byc informacja o zmianie formy upadłosci poniewaz decyzja o likwidacyjnej staje sie z tym dniem ostateczna, a potem z kazdym dniem odwrót bedzie coraz cięższy. W ciagu 2-3 tygodni wierzyciele uzyskaja tytuły egzekucyjne i zacznie sie prawdziwa jazda czyli szarpanie tego co zostało z Krosna.
A ja mam jedno pytanie - tak z ciekawości. Nie jestem akcjonariuszem Krosna i nie zazdroszcze wszystkim posiadającym akcje nerwówki.
Po jakim kursie zostaja rozliczone akcje między Krosnem a KDPW?
no wlasnie czelsi chwalil sie niedawno ze przekroczyl 5% wiec powiedz jak jest naprawde? bedzie w piatek info o ukladzie? bo ja wciaz w to wierze! zaklad idzie pelna para, inwestor jest, wniosek w sadzie i na gpw podobno jest (bo bylo info) wiec jak jest naprawde?
dokladnie mam tak samo... i uwazam ze nikt przy zdrowych zmyslach nie wywalilby prawie 100k pln na akcje ktore sa nic nie warte...
Z reszta sadze ze najgorsze co mozna zrobic to wywalic dzis... do 30.X jest jeszce 3 dni takze mysle ze okazje do sprzedazy bedzie... i to moze po wyzszej cenie
przeciez od wiosny bylo wiadomo ze w pazdzierniku koniec wiec conajmniej od lata akcje powinny byc po 2gr a nie po 20gr na 3dni przed agonia to jest tak dziwne jak dziwna jest cala sytuacja z krosne, dzwonilem do syndyka ale jest na zebraniu produkcyjnym sekretarka umowila mnie z nim na popoludniu, zobaczymy !
Pisałem że jestem zadołowany na papierze i ironicznie sprowadzałem na ziemie tych którzy gloryfikują, że prezes kupił 70k papiera. Bo tak naprawdę to nie wiele przy obecnej cenie kupna....
Nie wiem co się dzieje w zakładzie, informacje o produkcji i zatrudnieniach czerpie tak samo jak wiekszość z forum albo wiadomości nowiny24. pl/krono (czy jakos tak). Moze to tylko propaganda i sie obudzimy z ręka w nocniku, wszyscy albo tylko ja.... i mój kumpel który tez ma tego papierka trochę...
Jak zwykle kieruje sie przeczuciem że moze własnie ktoś specjalnie nie podaje komunikatu zeby sie obłowić w papier po kilka groszy... jak ruszy lawina wystraszonych sprzedjacych. Na notowaniach ciągłych w mBanku ciagle sa zlecenia również kupna po 14, 15, 16, 17 gr . Więc albo ktos ustawil automat i wyjechal na wczasy albo jednak jest jakis ukryty plan.
Jednoczęnsie nie ufam tym spółkom z Cypru i innym ujawnionym powyżej 5%, dodatkowo nie ma co liczyc na pomoc Państwa bo oni maja inne problemy /ZNTK, Cegielski, etc/ kasy nie maja i sami produkuja papier....
Ludzie bez szkła się obejda, zwłaszcza artystycznego, więc koniunktura tez lipna przy załozeniu ze Krossglas - produkujacy maty szklane, cos co schodzi w przemyśle pójdzie najszybciej pod młotek.
Niewiem, naprawdę nie wiem, pewne jest to ze za 3 dni wyrok sie uprawomocni i dlej bede siedział w tym papierze bo przeciez nie oddam go za 10gr...
Niestety informacja z GPW jest niepodważalna. Bardzo bym chciał ale do końca tygodnia zejdzie z notowań bo nie zrobią układu w 3 dni. Żaden sąd w naszej cudownej Polsce nie wyda wyroku w takim terminie choć by dzisiaj został złożony wniosek do sądu o zmianę na układ.
no własnie skoro tak elegancko goscie skupuja ( i na pewno nie jest to automat tak jak ktos wczesniej zasugerowal) to moze dojsc do takiej sytiuacji ze pod koniec tyg akcje krosna beda deficytowe takze jeszce raz podkreslam ze w/g mnie wywalenie dzis za 16 gr jest bledem
niestety, jeszcze dziś na 2 fixie znowu ostro poleci, zobaczycie.
Część posiadaczy w tej chwili czeka, nie wie co robić, jak cena bedzie leciec to kolejni beda sie sypac, a cena dalej bedzie miala z czego spadac.
Przykro to mowic, ale nie jest dobrze i trudno zobaczyc cokolwiek optymistycznego:
ukladu nie ma, nie ma nawet zlozonego wniosku, wiec do piatku nic nie ma prawa sie wydarzyc, niestety. Ja wlasnie wyszedłem, byc moze odkupie troche na pamiatke jutro-pojutrze. Na szczescie nie wtopilem na krosnie, bo tanio kupowalem. A na GPW intuicją się nie kieruję.
jak nie ma zlozonego wniosku jak bylo oficjalne info ze poszedl wniosek do sadu i na gpw (prosba o niewycofywanie) wiec powinno byc conajwyzej zawieszone do czasu zmiany wyroku,i na to licze, napisze cos popoludniu po rozmowie z syndykiem na ktora jestem umowiony ja nie wywalam bo widze ze dzis wywalaja wystraszeni a jutro moze byc nawet 30gr (wcale bym sie nie zdziwil)
wiem, ze prezes mowił już jakis czas temu o wniosku do GPW, ale skoro wczoraj było info o wyrzuceniu KHS, to albo GPW odrzuciła ten wniosek, albo wcale taki wniosek nigdzie nie poszedł.
Miała zostac utworzona rada wierzycieli, miał pojsc wniosek o uklad, ale nie ma nic, kompletnie nic.
Gdzie jest oficjalny komunikat, ze został złożony wniosek o układ w sądzie? To prezes mowil o tym w mediach, nic wiecej.
Czy wy na prawdę jesteście tacy głupi ? O czym wy w ogóle mówicie ? Krosno zostaje wyrokiem sądu zlikwidowane., Wyrok uprawomocnił się 6 miesięcy temu czyli 30 kwietnia. Majątek upadłego Krosno S.A można teraz sprzedać za w miarę wysoka kwotę więc banki odzyskają choć część swoich pieniędzy.Majątek kupi inwestor który umożliwi dalsze funkcjonowanie oddłużonej firmy a ludzie tam pracujący będą mieli pracę. Tyle ,że nie będzie to już Krosno S.A którego akcje macie lecz zupełnie inna firma. Zrozumcie to. Tu nikt nie poszedł na żaden układ gdyż zadłużenie krosna jest gigantyczne więc dla banków jest lepiej w dobie kryzysy spisać pewne aktywa na straty niż by ciągnęły się one za nimi w nieskończoność. Krosna S.A już praktycznie nie ma - podobnie jak Tonsilu,Universalu,Toory i innych źle zarządzanych śmieci. Inna sprawa, że Sawicki za wprowadzenie na przełomie roku ludzi w błąd stwierdzeniem o opcjach które ma Krosno ,że są zero kosztowe, powinien nieźle beknąć....
zawsze jeszcze mozna sprzedać może spekuła pojedzie jeszcze ale kto to kupi po wyższej cenie?
decyzja GPW jest nieodwołalna zadzwońcie, a wszystko wam Pani wyjaśni
niestety znów nas wyru...ale taka jest giełda
A ja mam jedno pytanie odnośnie tego co pisał ~czelsi - tak z ciekawości. Nie jestem akcjonariuszem Krosna i nie zazdroszcze wszystkim posiadającym akcje nerwówki.
Po jakim kursie zostaja rozliczone akcje między Krosnem a KDPW?
Nie wiem po ile rozliczy papier KDPW!! Moze wogóle na to kasy nie byc bo przecież spółka w likwidacji a akcjonariusza na samym końcu, na marginesie ZUS i Skarbówka powinny byc na końcu... Dziady!!
No własnie kto kupuje papier....??
Chyba ze to jakas przpierka i robienie sobie strat ... sa na swicie tacy którym takie rzeczy potrzebne.
Niestety nie wygląda to kolorowo. Firma się utrzyma na rynku. Niestety akcjonariusze znowu zostali na szarym końcu jako dawcy kapitału. Nie byliśmy na bieżąco informowani co się dzieje w firmie,tylko 2 zdawkowe infa prezesa, że coś się robi, i 2 prośby aby z notowań nie zeszły. Kilka fixów i do widzenia. A miało być tak pięknie. Ech...........
kupili akcje bo mieli nadzieje że prezes doprowadzi do układu - a teraz to on sam pewnie kupi KROSNO / może to bedzie jakaś karta przetargowa do pierwokupu /
ale KROSNo schodzi z GPW, a ludzie pracować beda nadal tylko że np w firmie KROSNO "Sardynia" ;):)
xxx , matołku jakkolwiek będzie się ta firma nazywać, nie będzie to już Krosno którego akcje posiadasz, bo tamto jest likwidowane. Rozumiesz tłuku ??? Twoje akcje są nic nie warte ponieważ kapitał na nie przypadający jest ujemny.
czemu wyzywasz innych? skąd wiesz, że kapitan przypadający na jedną akcje jest ujemny? Znasz najswieższy raport? ujemny był w chwili złożenia wniosku o upadłość a teraz? nie podejzewam, ze masz dostęp do takich informacji...
Ha, no i miałem sprzedać za złotówkę, ale chyba jednak nawet nie przybiję ich na ścianę, skoro ulegają dematerializacji...
nie sprzedaję, ciekawi mnie, co będzie dalej --nigdy jeszcze nie zostałem na tonącym okręcie do końca. Głupio jedynie będzie, jak okręt popłynie dalej, a ja utonę.
Z gieldy wyleciala. 3 sprzedaz sie nie pwoiodla i co dalej.Czy ktos ma jakies inf.ja dalej ten papierm mam bo nie oddalem jak smiecia...Tylko nie piszcie ze teraz mam smiecia bo cos takiego mnie malo interesuje.