Po ogłoszeniu dzisiaj przez Orlen stanu posiadania zrobiłem wyliczenia i wychodzi mi, że conajmniej 27% pozostałych akcjonariuszy musiałoby nie objąć swoich praw żeby Orlen wyszedł na swoje (znaczy się nie został rozwodniony). Z kolei aż 57% musi nie objąć aby Orlen przekroczył 95%. Tak więc mi się wydaje, że nie wiadomo co będzie. Jak te spekulanty-milionery obejmą swoje udziały to żadnego 95% Orlen nie osiągnie. Może to nie o to chodzi?
Bądźmy poważni. Orlen ogłosił na jesieni że chce mieć 100% akcji. Teraz jest nawet nie krok a kroczek od tego więc chyba niegospodarnością było by z tego nie skorzystać!!!! Nie słyszałem aby z tego się wycofał chyba że jesteś Darkiem który słyszy różne głosy wokół siebie których inni nie słysza. pytanie tylko po jakiej cenie bedzie to chciał zrobić?
„ w ramach Transakcji Orlen zapewni środki w wysokości 1,183 mld PLN na zakup wszystkich akcji od pozostałych akcjonariuszy Spółki Stowarzyszonej, wykonanie prawomocnie zatwierdzonego układu częściowego w ramach postępowania o zatwierdzenie układu, w wersji stanowiącej załącznik do Umowy Restrukturyzacyjne..”
Ponadto ORLEN udostępni pożyczkę ratunkową na sfinansowanie bieżącej działalności Spółki Stowarzyszonej i utrzymanie jej płynności do czasu zamknięcia Transakcji. Emitent i spółki z jego grupy kapitałowej nie będą kontynuować finansowania działalności Spółki Stowarzyszonej„….
Czy to jest normalne??
Zarząd Orlenu nie chce bądź nie znam innego powodu wydać 700 mln ma wykup resztowek, a polityczna decyzja wydaje lekko ponad 1 mld za spółkę będąca „kula u nogi” innej spolki
Zapłaci tyle ile wyjdzie z wyceny, to państwowa spółka. Jak im wyszło 18,87 to tyle zapłacą, a jak im nikt nie sprzeda to nie kupią. Pół zarządu Orlenu ma ponad 60 lat i na pewno nie będzie ryzykować płaceniem powyżej wyceny która dostali
Zapłaci tyle ile wyjdzie z wyceny, to państwowa spółka. Jak im wyszło 18,87 to tyle zapłacą -skąd wniosek,że 18,87 zł to jakakolwiek wycena,18,87 zł tojedynie punkt odniesienia,urynkowienie notowań Energi względem pozostalych energetyków,ponieważ Energa to spólka niepłynna,wykreslona z indeksów znacznie jeszcze rok temu odbiegala notowaniami od konkurencji,18,87 zł nie ma nic wspólnego z wyceną wartości majątku Energi,cena emisji to nie to samo co cena ewentualnego wykupu,ludzie,ogarnijcie się
Widać że nie masz zielonego pojęcia jak działają spółki państwowe. One zamawiają wyceny z rekomendacjami i potem się ich sztywno trzymają. Wyszło 18,87 i tyle dali. Powinni zaokrąglić w grosz w górę lub dół żeby się z krokiem zgadzało, ale pewnie żaden orlenowski decydent nie miał odwagi tego zrobić. Teraz też kupują po 18,86 pakiety i ani grosza więcej, bo przecież wycena nie wzrosła. Tu nie ma przestrzeni na żadne negocjacje. Jak chcesz więcej to przyjdzie czekać
Dnia 2026-04-01 o godz. 16:55 ~xxx napisał(a): > Widać że nie masz zielonego pojęcia jak działają spółki państwowe. One zamawiają wyceny z rekomendacjami i potem się ich sztywno trzymają. Wyszło 18,87 i tyle dali. Powinni zaokrąglić w grosz w górę lub dół żeby się z krokiem zgadzało, ale pewnie żaden orlenowski decydent nie miał odwagi tego zrobić. Teraz też kupują po 18,86 pakiety i ani grosza więcej, bo przecież wycena nie wzrosła. Tu nie ma przestrzeni na żadne negocjacje. Jak chcesz więcej to przyjdzie czekać
więc skoro Ty masz pojęcie jak działają spółki państwowe na co liczysz skoro 18,87 zł to sztywna cena a Orlen w pakietówkach płaci nawet teraz 18,86 zł,o ten jeden grosz różnicy ci codzi?
Według mnie najlepszy scenariusz jest taki, że trzeba poczekać aż będą notowania praw poboru. Orlen będzie musiał dokupić z rynku PP, bo im może braknąć. Ja im chętnie sprzedam, a potem dam się wycisnąć. Efektywnie wyjdzie pewnie jakieś 19,70 za cenę wykupu oraz sprzedaż PP. No trudno, nie sprzedałem powyżej 21
nie ma szans na żaden ewentualny wykup przymusowy(jeżeli będzie) taniej niż wk grupy,nawet wk po emisji to jakieś 25-26 zł,dlaczego?bo to nikomu się nie opłaca,a ten co kupuje te akcje teraz i w czasie zaproszenia filatropem nie jest i w ciemno tego nie robi
Żadna spółka energetyczna w tym kraju, nawet Perła Pomorza nie jest notowana na poziomie wartości księgowej. Wynika to wprost z rosnących potrzeb kapitałowych tych spółek przy jednoczesnej stagnacji przychodów. Możesz sobie liczyć na wk, ale to jest oderwane od realiów rynkowych. Wycena Orlenu z pewnością to uwzględnia
pożyjemy zobaczymy,jestem prawie pewien,że Energa perła pomorza będzie notowana powyżej wk,jak już nawet SII zainteresowało się tematem Energi,to znaczy,że czują kasę;-)
Dnia 2026-04-02 o godz. 06:43 ~Dziadek napisał(a): > Adam wydanie 1,2 mld na zakup i 1,3mld na dokończenie inwestycji (2,5 razem) wartej 7 mld to interes po zyydowwsku czyli supers ekstra
Taki sam zakup jak obajtkowy Ruch sa ,w cenie złomu kupili bo to jest złom ,który nigdy się nie spłaci tak jak olefiny
Dnia 2026-03-31 o godz. 20:24 ~xxx napisał(a): > Po ogłoszeniu dzisiaj przez Orlen stanu posiadania zrobiłem wyliczenia i wychodzi mi, że conajmniej 27% pozostałych akcjonariuszy musiałoby nie objąć swoich praw żeby Orlen wyszedł na swoje (znaczy się nie został rozwodniony). Z kolei aż 57% musi nie objąć aby Orlen przekroczył 95%. Tak więc mi się wydaje, że nie wiadomo co będzie. Jak te spekulanty-milionery obejmą swoje udziały to żadnego 95% Orlen nie osiągnie. Może to nie o to chodzi?
-jak można rozwodnić Orlen,czy zakładasz,że nie obejmie on swoich PP? sytuacja po wczorajszym zwiększeniu stanu posiadania przez Orlen w/g mnie wygląda tak 95-94,283=0,717%,na dzisiaj Orlen potrzebuje 0,717%x559=ok 4 mln akcji by przekroczyć 95% głosów,po emisji bedzie poprzebował ok.6 mln akcji by przekroczyć 95% glosów,przez ponad miesiąc do rozpoczęcia zapisów na nowe akcje jeszcze wiele może się zmienić
Orlen posiada akcje uprzywilejowane, które dają mu proporcjonalnie więcej głosów na walnym. Nowe akcje są wyłącznie zwykle. Konkretna wyliczanka jest taka: dzisiaj Orlen ma 92.28% akcji i 94,28% głosów. Jeśli wszyscy obejmą swoje akcje to Orlen będzie mieć dalej 92.28% akcji, ale już tylko 93,62% głosów. Conajmniej 27% z nas musiałoby nie obejmować, ale Orlen wyszedł na zero z głosami
Po emisji napewno przekroczą próg 95% pytanie co zrobią później gdyby jednak mieli zaproponować jakąś uczciwą ofertę przy wykupie po co było by to zamieszanie z emisją
Ciekawe czy dojdzie do posiedzenia trybunału w sprawie orzeczenia przepisów o przymusowym wykupie czy może i na to Wpłyną
Dnia 2026-04-01 o godz. 09:44 ~Openerem napisał(a): > Po emisji napewno przekroczą próg 95% pytanie co zrobią później gdyby jednak mieli zaproponować jakąś uczciwą ofertę przy wykupie po co było by to zamieszanie z emisją > > Ciekawe czy dojdzie do posiedzenia trybunału w sprawie orzeczenia przepisów o przymusowym wykupie czy może i na to Wpłyną
jak zechcą to przekroczą,jak nie zechcą,to pomocnik zbierze PP z rynku,jak Orlen przekroczy 95% glosów to udowodni,że drobnym w zdecydowanej większość nie chodzi o zadną emisje,o dokapitalizowanie 5,1 mld zł o rozwój Energi tylko o marne 2-4 zł więcej by sprzedać i zapomnieć,dlatego szanse na zablokowanie tej emisji są zerowe
ok,masz rację, teraz Orlenowi brakuje ok.4 mln akcji by przekroczyć 95% glosów po emisji,gdy obejmie tylko wlasne pp bedziemu brakowało ponad 12 mln akcji,czyli ok.19 mln naszych PP
skoro kupują akcje na rynku to i wolne PP skupią bezpośrednio bez żadnego pomocnika - okres obejmowania nowych akcji jest na dyle długi że jeszcze przed objęciem nowych akcji będą wiedzieli ile mają i czy im brakuje - czy mają wystarczająco dużo - zwłaszcza przedłużając o miesiąc realizację emisji liczą na dodatkowe akcje skupione od wymęczonych bo innego uzasadnienia przeciągania tego nie widzę ponadto jak złodziej chce cię oszukać to otwarcie mówi że cię oszukuje- okrada czy jednak obiecuje co chcesz abyś dobrowolnie oddał to czego potrzebuje
zobaczymy kto jutro będzie reprezentował zaborcę na walnym czy będzie to ta sama pani mecenas od wciskania przycisków czy może ktoś z władz np prezes od energetyki się pojawi aby porozmawiać z akcjonariuszami - w końcu Staszak mógłby się pofatygować na takie wydarzenie
Dnia 2026-04-01 o godz. 10:40 ~openerem napisał(a): > zobaczymy kto jutro będzie reprezentował zaborcę na walnym czy będzie to ta sama pani mecenas od wciskania przycisków czy może ktoś z władz np prezes od energetyki się pojawi aby porozmawiać z akcjonariuszami - w końcu Staszak mógłby się pofatygować na takie wydarzenie
a ty na jego miejscu byś się pokazał ?
nie przyślą nikogo z jajami, więc będzie to z pewnością kobieta :-)
Dnia 2026-04-02 o godz. 20:18 ~xxx napisał(a): > Orlen ponoć z końcem marca przestał realizować transakcje pakietowe
jeżeli nawet,to co z tego?ostania transakcja pakietowa do Orlenu miała miejsce 30.III, więc przez kolejne 12 miesiecy w/g ksh cena z tej transakcji staje się ceną minimalną ewentualnego wezwania lub wykupu przymusowego.Kilka postów wyżejna pisałeś Według mnie najlepszy scenariusz jest taki, że trzeba poczekać aż będą notowania praw poboru. Orlen będzie musiał dokupić z rynku PP, bo im może braknąć. Ja im chętnie sprzedam, a potem dam się wycisnąć. Efektywnie wyjdzie pewnie jakieś 19,70 za cenę wykupu oraz sprzedaż PP. No trudno, nie sprzedałem powyżej 21 -idąc tym tokiem myślenia,zakładasz cenę PP=1,2 zł,pp w tej cenie oznacza,że na gpw cena powinna wynosić 21,5 zł,więc nijak nie spina się to o czym piszesz wyżej/trudno,nie sprzedałem po 21/
Źle liczysz. Ja mówię, że przestali robić transakcje pakietowe po 18,86, ale gdyby doszło do wykupu przymusowego to będą musieli zapłacić więcej, bo ze średnich wychodzi dzisiaj 19,40. PP będą natomiast warte ok 30 groszy, bo to jest różnica pomiędzy 18,86 a 18,50. Czyli łącznie na dzisiaj według mnie będzie można uzyskać ok 19,70. Ale to i tak scenariuszu że do wykupu dojdzie, bo ja sąd uzna pozew z zabezpieczeniem, to nic się nie wydarzy
od 2.IV jest 30 dni na złozenie pozwu,w uzyskanie sadowego zabezpieczenia nie wierzę,ale czysto hipotetycznie należy je uzyskać jeszcze w kwietniu,więc przed dniem pp,przed rozpoczęciem zapisów na nowe akcje itd,to dobrze,bo wszystko będzie jasne,jak sąd ocenia argumenty powodów w takim pozwie.Ja sensu w kolejnym przedłuzaniu sporu z Orlenem nie widzę,ale prawem kazdego kto głosowal przeciwko uchwale,nie zgadza z warunkami emisji jest pójście do sądu
Dnia 2026-04-03 o godz. 11:32 ~xxx napisał(a): > Orlen zgłosił emisję, dostanie PP i może je sprzedać w transakcji pakietowej nowemu inwestorowi. To by była dopiero heca.
Trolle by się zapluły,gdyby Orlen jedynie część swoich pp sprzedał,paranoja i histeria strachu roziewana na forum w związku z emisją przbiła wszelkie poziomy racjonalności,spółka pozyskuje 5 mld dokapitalizowania a tutaj wycie jakby ulicę po złotówce wykupowali
Dnia 2026-04-03 o godz. 12:49 ~darek napisał(a): > Dnia 2026-04-03 o godz. 11:32 ~xxx napisał(a): > > Orlen zgłosił emisję, dostanie PP i może je sprzedać w transakcji pakietowej nowemu inwestorowi. To by była dopiero heca. > > Trolle by się zapluły,gdyby Orlen jedynie część swoich pp sprzedał,paranoja i histeria strachu roziewana na forum w związku z emisją przbiła wszelkie poziomy racjonalności,spółka pozyskuje 5 mld dokapitalizowania a tutaj wycie jakby ulicę po złotówce wykupowali
Czyli o co walczyli Ci na walnym, co krzyczeli o skandalu . Może czempionikowi znowu nosa utrą . Spółka ma zyski i nie potrzebuje dokapitalizowania, nie długo nowe gazówki itp. będą przynosić zyski. Sędzie też człowiek i zrozumie, o co chodzi hunom .