• Short logika Autor: ~Ronnie [5.173.158.*]
    Mają zysk ( byc moze juz nawet nie )..tylko na papierze, ale widmo odkupu co najmniej 3 mln akcji wisi jak wyrok w zawieszeniu. Im dłużej to trwa , tym dla nich gorzej. Pozwalają teraz na tych wciaz niskich zakresach wchodzić nowym inwestorom, starzy , którzy tankowali w ubieglym roku od nich papier po 20+ nie sprzedadzą tymbardziej , bo największe i najgorsze ryzyka za nami. Co mają finalnie shorty ? Radość z tego ze kurs jsw jest na 33zl. Byc moze taka jest srednia ogółem sprzedanego przez nich papieru, wiec póki co na rachunkach nie muszą wykazywać olbrzymich strat ktore sie pojawia, gdy pojdzie odkup. A pojdzie skokowo w gore tym mocniej, ze wciaz pozwalają kupować Od siebie jsw w promocyjnych cenach. Mieleniem akcji tak jak dzisiaj ich w cudowny sposób nie rozmnożą. Miło sie to obserwuje , nie powiem
  • Re: Short logika Autor: ~kołtun [31.61.187.*]
    to jest twoja logika i mały rozumek ale pamiętaj że potężne szorty nigdy nie tracą, mają cały sztab analityków i nieograniczone środki na zbijanie kursu
  • Re: Short logika Autor: ~Jaś [83.26.196.*]
    Nie przejmujcie się nimi niech tracą. Ich pieniądze , ich inwestycja , ich strata.
  • Re: Short logika Autor: ~Mario [5.173.19.*]
    Melvin Capital może? słyszałeś :)
  • Re: Short logika Autor: ~Jaś [83.26.196.*]
    Tak samo upadnie ten fundusz
  • Re: Short logika Autor: ~Jar [5.184.222.*]
    Tu powinno być ponad 100zl za akcję to minimum, tylko wał goni przekręt, skąd na CCC wzięło się 240zl zl?????
  • Re: Short logika Autor: ~Telefon [83.20.205.*]
    Gdzie głupota rządzi logika nie ma przebicia. Kto normalny w taką pogodę chadzał by w krótkich spodenkach ( patrz Bogdanka )? Tylko szort, a jest ich tu podprogowo od liku. Zapakowani pod korek w pożyczki robią wszystko by nie utonąç. Wszyscy Instytucjonalni grają na spadek a drobnica jest za cienka by dźwignąć kurs na poziom odpowiedni realnej wartości.
    Nie upadnie
    Volkswagen
    Rheinmetall
    Siemens Energy
    Deutsche Bank

Poszukaj i poczytaj kto probowal w 2024 -ignorowanie sentymentu zawsze przynosi podobny rezultat
  • Re: Short logika Autor: ~wewete [165.225.95.*]
    >... ignorowanie sentymentu zawsze przynosi podobny rezultat

Nie wiem, czy możesz to tak napisać. Musiałbyś uwzględnić przypadki, albo ich brak, gdy szorty ignorowały sentyment i nic im się nie stało i wyszły zarobione, więcej lub mniej. A tym o tym nic nie napisałeś, raczej wybrałeś przypadki, gdy szorty się przeliczyły albo zagapiły. Może to są wyjątki? W twojej krótkiej analizie nic o tym nie ma.
    Ja widzę następującą logikę masz spółki: cykliczne (Budimex, KGHM), konsumenckie wrażliwe na popyt (CCC/MODIVO) i
    finansowe (Kruk) jest zależne od kosztu kapitału i jakości portfela no i tu gramy na spowolnienie w Europie z którym trudno się nie zgodzić.

CDR tu nie ma o czym gadać
    nieregularne cash flow no i oczekiwania względem historycznej wyceny idealny dla quanta

No i teraz dlaczego JSW tu według mnie nie pasuje:

gra na węgiel koksowy (steel cycle- napompowany rosyjski budżet wymusi rewizję ETS-ow i popyt na stal w Europie wzrosnie)

Masz wyraźny już potencjalny nowy cykl surowcowy

Według mnie model jeszcze nie „widzi” cyklu (lag w danych?!) albo toshort jako hedge do longów w commodities // indeksu.

Kiedyś jsw było idealne pod granie na spadek obecnie jakkolwiek zabawnie by to nie zabrzmiało to może być bezpieczna przystań. Ten "bankrut" ma cyklicznie niewiarygodna dźwignie operacyjna.

Na koniec Bogdanka i JSW lubią chodzić "za rękę" sam mam obie i jak tam będzie trzeba schłodzić rsi to jak myślisz gdzie przepłynie kapitał?
    Pozdr
  • Re: Short logika Autor: ~Jok [31.60.65.*]
    Nie zmyślaj. Podaj fakty.
  • Re: Short logika Autor: ~Jok [31.60.65.*]
    Hehehehehehe. Misiek te wasz" gadki" były dobre 3,4,5 lat temu. Teraz to ludzie z tego ch waszych wpisów tylne łacha drą. Tu już nie jest "głupia" ulica. Teraz ulica dyma szorciaży mimo miliardów na ich koncie. Co po miliardach jak nie ma się akcji do oddania? Jajco. I tu wy jesteście m a l u t c y.
  • Re: Short logika Autor: ~ted [159.255.187.*]
    moim zdaniem obecnie shorty starają się stabilizować kurs jak najniżej i nie dopuścić do wzrostu , zbierają z rynku co się da a niestety bez znaczącego wzrostu kursu nie ma podaży także są na dzisiaj w kropce
  • Re: Short logika Autor: ~Telefon [83.20.205.*]
    Do czasu, puki Longin nie zaczną im przeważać. Wtedy sami short sgueez wywołają by na górce ponownie w krótkie szorty wskoczyć...
  • Re: Short logika Autor: ~szot [83.31.40.*]
    Wiecie żal mi czorta, nie uczy się na błędach brnie w zaparte, trole tylko zmieniają tekst a karawana idzie dalej. Pozdro dla Z.U.
[x]
JSW -1,07% 27,72 2026-06-01 17:00:00
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.