Ja na giełdzie od 2 miesięcy, cały czas się uczę. I nie rozumiem . Kto to sprzedaje ? Skoro kurs był ponad 20 to tam ktoś też kupował. Ale kto sprzedaje za 15.50 ??? Czemu nie puszczał po 19 i 20 ? Od tego czasu wiarygodność firmy i szanse na wzrost coraz większe. A kurs w dół ?
Rosło na espikach, to ludzie kupowali. Spekulant wykorzystał płynność i albo część papiera upchnął w rynek albo skupił papier, trudno powiedzieć. W pewnym momencie rynek się nasycił i popyt siadł, duża winę w tym ponosi także wojna z Iranem, bo oznacza ogólną niepewność rynku.
Kto zrzuca obecnie papier? Spekulant. Ale nie zrzuca go w rynek, tylko na swoje inne konta maklerskie, więc zrzuca kurs bez utraty akcji. Szybki zrzut o 50 groszy przez PKC i zbieranie boczniakiem do końca dnia. I tak codziennie. Ludzie widzą że kurs się osuwa, więc panicznie sprzedają na stracie. Gruby wszystko zbiera z rynku i nadal spuszcza kurs. Będzie tak długo zbierał, dopóki będzie to opłacalne - nikt już nie będzie oddawał, a w dodatku ulica będzie podbierać jego papier. Może w poniedziałek się odbije, może dopiero na 13 zeta ulica będzie zasysać akcje, trudno powiedzieć.
Czy mamy teraz dystrybucję papiera? Nie, bo po pierwsze uwalanie kursu nie miałoby sensu. Po drugie spróbuj wystawić pakiet na sprzedaż po bieżącej cenie. Od razu ktoś go wchłonie, a będziesz miał problem z odkupem.
Czy kurs pójdzie kiedyś w górę? Tak, bo spekulant co teraz kupuje będzie chciał sprzedać papier drożej. Poza tym 120 mln akcji jest na lockupie, jak z niego zejdą to będą chcieli wywindować kurs wyżej. Kurs pójdzie w górę może na najbliższym espi, może za miesiąc a może za pół roku jak ruszy produkcja.
To ja dodam coś od siebie, żeby dopełnić ten obraz. Ulica jako ulica posiada niewiele akcji. Z całego free float (czyli udziału akcji inwestorów mniejszościowych jak Ty i ja oprócz Zeusa bo on sprzedał po 13,20) które wynosi gdzieś koło 13% tak na prawdę ulica ma jeszcze mniej. To oznacza, że kurs może być z łatwością projektowany przez tzw spekulanta. To nie ulica wyciąga kurs do góry, to on sam aby wzbudzić zainteresowanie i złapać naiwnych w pułapkę kupna na górce i sprzedaży w panice. To samo robili od mają do końca roku. Zostawili inwestorów którzy kupili wysoko i nie dali im zarobić regularnie niemalże logarytmicznie (to ważne słowo) osuwali kurs. Na chwilę go stabilizowali pozwalając wierzyć, że to już dno. Ludzie uśredniali i oni dalej w dół, klasyczna pułapka. Niestety to jest NewConnect i takie szmaciane zagrania są na porządku dziennym. Spółka będzie poważna w przyszłości, teraz to spekulowany śmieć chociaż ma fundament i dlatego tutaj jesteśmy bo wierzymy, że to się może zmienić. Natomiast aby to się stało to nie ma nic za darmo. Rynek musi przejść dużo akcji. Free float minimum plus +15% żeby mówić o stabilizacji i braku tak namolnych spekulacji. Jeśli zrzuci to Fidera, pół biedy. Jeśli nie, dodrukują (rozwodnią). Jeśli nic nie zrobią to też źle bo będzie jak jest. Espi wydawane są papierowe i służą tylko jako koń pociągowy aby ubrać kolejnych naiwnych.
Nie jestem trollem, mam pakiet papierów a i jak spuszcza pod 13 to sam dorzucę jeszcze bo:
1. Jest fundament, kadra, know how.
2. Otoczenie makroekonomiczne sprzyja
3. Jest produkt i technologia
Po prostu trzeba to kupić z planem na long term. Kupić, odinstalować XTB i sprawdzić za rok od teraz, ewentualnie na święta Bożego Narodzenia 2026.
Zgadzam sie z przedmowca. Ze swoich dodam, ze przy takich zmianach, to mozna sie bawic w zakup/sprzedaz raczej drobnicy, jak wrzucisz 1tys akcji i chcesz sobie w 2 miechy zarobic na 1,1k akcji. Inaczej to trzymac trzeba i byc cierpliwym. By the way, dobra wzmianka o Zeusie:)
od siebie dodam że jesli sie uprzesz to kupisz dowolna ilość akcji bo dzienny obrót na poziomie 100 tysięcy papiera to umożliwia - niestety nie wszystek papier jest widoczny w arkuszu zleceń niemniej sa sprytne sposoby aby w pewnym przedziale który uważasz za atrakcyjny ustawić się z koszykiem i pozbierac dowolna ilość nawet w ciagu dnia...
Co zas do stanu posiadania papiera to na czas spadków nie udzielam sie bo skoro spada a ja wiem gdzie dołek to po co bzdecić a co mam to nie powiem ;) ...