Jeśli zastanawiasz się co może się wydarzyć w niedalekiej przyszłości (1-2 lata) na spółkach energetycznych to rzuć okiem na miesięczny wykres świeczkowy indeksu Wig-Energetyka. Patrząc na niego w całej okazałości (od początku jego istnienia) widzimy bardzo przejrzyście rozrysowaną rozległą formację odwróconej głowy z ramionami rozciągającej się w zakresie 1000-5000 punktów gdzie na poziomie 1000 punktów zlokalizowano szczyt tzw odwróconej głowy (dolny cień świecy z marca 2020), szczyty ramion na poziomach 2000-2200 pkt oraz korpus ramion na poziomie ok 5000 pkt. Aktualnie walczymy na poziomie owych 5000 pkt. Jeśli wyraźnie wyłamiemy te 5000 punktów w górę to wybicie z tej całej formacji powinno mieć zasięg całej jej wysokości czyli ok 4000 pkt w górę co daje nam docelową wartość indeksu na poziomie ok 9000 pkt. Wybicia z takich formacji są zazwyczaj bardzo szybkie i dynamiczne dlatego zakładam, że jeśli dojdzie do wybicia to 9000 pkt indeks może osiągnąć w zaledwie 1 rok od momentu wybicia. Nie mam pojęcia co będzie katalizatorem tego przyspieszenia w górę. Może będzie to zakończenie wojny w Iranie, może również w Ukrainie, może ETS a może zwyczajne dowartościowanie przez rynek spółek energetycznych, które na tle rynku mocno odstają swoją wyceną in minus od ogólnego rynku. Czy Tauron weźmie udział w tym rajdzie i dołoży swoją cegiełkę do wyniesienia Wig-Energetyka na 9000 pkt... Zobaczymy... Nie wyobrażam sobie aby stał z boku. Zatem ręce pod tyłek i patrzymy. Udanego weekendu.
Trudno mi powiedzieć jak by się miały wzrosty rozłożyć na poszczególne spółki. Zakładając, że linia szyi Wig-Energetyki z której miałoby nastąpić wybicie przebiega w okolicach 5000 pkt a obecnie jesteśmy na poziomie ok 4200 to dorównując do lini szyi musimy odrobić 20% czyli powrót Tauronu w okolice 11 zł. Od tego poziomu licząc dopiero proporcjonalne +80% (wzrost z 5000 na 9000 pkt = 80%) to Tauron mógłby zahaczyć nawet o 20 zł wybijając z 11 zł przy założeniu, że udział wszystkich spółek energetycznych w tym wzroście byłby proporcjonalny.
Wig20 wygląda bardzo dobrze i nie daje sygnałów zakończenia wzrostów, jest wręcz na odwrót, oscylatory pokazują kontynuację po korekcie. Być może to właśnie spółki energetyczne pociągną ten indeks wyżej bo patrząc na ich wyceny w stosunku do pozostałych są jak kopciuszek wśród arystokracji.
Tak patrząc po wskaznikach w koronie to horror mozna kręcic. Jak to sie mówi potrzebna swieza krew ktora napedza organizm. Oczywiscie za klasykiem Dywidenda musi nadejsc bo dlaczego nie ? Liczy sie teraz a potem Rynek oceni i zapamieta. Tylko nieprzygotowani narzekaja i placza . Wedug mnie dla Polski otwiera sie okno i trzeba tam wskoczyc Oze mocne. Sam nie wiem ale zrobic male elekryczne auto do podjazdów na zakupy to takie wyzwanie w Polsce/? Fiat 126 byl moim pierwszym i bym kupil TANIO elektryka tak na krótkie zasiegi . Nie wiem co sie dzieje ale czekac na paczke z Chin 3 tygodnie bo nikomu nic sie nie chce albo drogo a panstwo wali palka po firmach z podatkami to przepis na katastrofe . Made in EU gdzie jest ? a podobno walcza o klimat tak ze wszystko naplywa z zewnatrz. Paradox ekologów kanapkowych
Usunięty wpis nosił treść "Za mało czerwonych łap szorciarze. Macie dzisiaj ciężką sobotę. Poproszę o więcej :) Kontrargumentów z waszej strony się nie spodziewam. :)"
Hej łoren... Dawaj jeszcze więcej tych czerwonych łap. Nabiłeś dopiero 13 i symetrycznie dzielisz wszystkie poniższe posty :) Czyścisz te cookies'y w komórce wytrwale i klikasz z uporem maniaka. Dasz radę do północy dobić do 30'tu tak przynajmniej? :)
Twoje wsparcie 9,71 złotych również zostało przełamane. Lecimy na linie szyi RGR 8,50 złotych. Jej przełamanie otworzy drogę w rejon 4-5 złotych za akcję.
Nic z tych rzeczy. Dzisiaj bawimy się na ważniejszym wsparciu. Na temat Twojego wyimaginowanego RGRa wypowiedziałem się w innym wątku i nie zamierzam się tutaj rozwodzić. W najbliżsxych miesiącach Tauron wybije nowy szczyt naganiaczu.
Myślę, że to nowy nick Dealera, który wcześniej używał nick'a Waren_Buffet zanim ukradł mi "dealera". Tylko on jest tutaj tak mocno zdesperowany, że mógł wpaść na tak durny pomysł aby żalić się, że z mojego powodu stracił kasę. Zabawny koleś.
Ale fatalnie się zestarzał post eldelearosa. Widać ile warte są twoje analizy. Spadki jeszcze się nie rozpoczęły bo mamy trend boczny. Jestem ciekaw co napiszesz jak WIG energia przebije 4000 i poleci w dół.