Dnia 2026-03-26 o godz. 22:53 ~841109 napisał(a): > Dnia 2026-03-26 o godz. 22:08 ~corobic napisał(a): > > dziś dobrałem po 0,80 mam średnią 2,5 > > jutro chyba po 0,5-0,6 będę dalej zbierał > > ryzyko spore > > ================ > > jutro już zbierać będą ostro. > > ok 65000 akcji to 5%---> czyli kwota rzędu 50 tys zł. Będzie ostra jazda do góry.
mam 30k akcji ale rzeczywiście nie wziąłem pod uwagę progów - przy tej kapitalizacji trzeba uważać na progi, oj jest tanio - no ale może skończyć się 100% stratą
I dobre jest uzasadnienie konieczności złożenia wniosku o upadłość - przedłużające się rozmowy o połączeniu. Tak jakby połączenie to był szybki strzał. Tymczasem o rozmowach o połączeniu informowali zaledwie miesiąc wcześniej... Zabawne.
No właśnie jest ryzyko. Narazie zostawię i nie dokupię zobaczymy co będzie. Tu juz nie chodzi nawet o zysk tylko jak wyjść z tego na 0 ewentualnie z jak najmniejsza stratą.
Wszystko sprowadza się do tego, jak duże długi są w spółce i czy IP w Cherry jest wartościowe i warto je ratować. Jeśli ma to sens, to będzie dokapitalizowanie spółki albo połączenie (i dokapitalizowanie). Ale zawsze nad takimi spółkami krążą sępy, które chcą tanio wyjąć wisienki, zostawiając truchło, więc decydentom może się bardziej opłacać scenariusz upadłości i np. odkupienia przez inny podmiot przedsiębiorstwa spółki (już bez długów) lub samych wisienek (IP do gier itp.). Także tu każdy scenariusz wchodzi w grę i wcale nie jestem przekonany, że połączenie jest najbardziej prawdopodobne. Może być, że akcjonariusze zostaną z niczym, a śmietankę spije kto inny.
Obecnie widzę dwa rozwiązania:
1. Polaczenie spólki z innym podmiotem w ramach prowadzonych już rozmów. 2. Przejęcie spólki przez inny podmiot i zmiana dzialalnosci.
W mojej ocenie drugi wariant jest bardziej prawdopodobny:
a) niski próg wejścia,
b) bardzo mala ilość akcji,
c) znikoma kapitalizacja d) możliwy nawet 800% wzrost kursu