Dywidenda za 2025 r. znana. Za bieżący rok pewnie będzie dużo wyższa. Obstawiam defensywnie 6,5 zł za 2026 r. Z tego wynika, że w okresie około roku akcjonariusze mogą liczyć na ok. 10 zł dywidendy. Do tego przed nami nowe produkty, tysiące nowych klientów i zmienność. Czego chcieć więcej. Nie sprzedawać ani jednej akcji Xtb. Cieszyć się z rozwoju Spółki i czerpać z tego profity. Gdy ktoś pyta dlaczego Xtb nie kosztuje trzy cyfry, odpowiadam, że to Spółka dywidendowa defensywna. Ale trzy cyfry przed nami niebawem. Pozdrawiam wszystkich.
Do Pita, Xtb to jest Spółka do inwestowania, a nie do spekulacji. Powiem nawet tak, to jest Spółka, jedna z nielicznych na GPW, która jest warta zaangażowania kapitału na wiele lat. Jestem tu od paru już lat i jak możesz się domyślić, portfel z Xtb wygląda imponująco. A z dywersyfikacją portfela mam podobnie jak Pan Omar, haha.
Nowe produkty lubią się spóźniać bo termin wdrożenia nie jest zależny od xtb tylko od knf , ważne że będą a czy teraz czy rok później to kwestia wtórna :)
Miałem na myśli ike i ikze które było parę razy przesuwane. Ale łby widać że "czujne". To też bardzo pokazuje jak wyczekujecie tych krypto. Może kiedyś wejdą :) ale czy beda gamechangerem?
Odpowiem że aktualnie spółka jest mega droga ponieważ rozpalone są wyobrażenia o zysku za 1q. Co prawda jest tu Dimmu3 który zgubił jajka i jako jedyny twierdzi że ponad 300 będzie super a 400 to już bajka ale jeden łeb nic nie zmieni. Coś czuje ze 2026 będzie konkretnym rokiem weryfikacji i urealnienia kursu. Dywidenda miernota.
Jak w przyszłym roku dywidenda będzie niższa to być może będziesz miał rację że kurs jest za wysoko, a jak będzie wyższa to co wtedy? Patrząc na to co się dzieje na rynku jak obstawiasz jaka ta dywidenda będzie?
Ja już tutaj przeżyłem Spułkę, Bolo, Kolarza to i Pita przeżyjemy. A kurs dziwnym trafem coraz wyżej - kto widzi coroczny międzynarodowy rozwój spółki ten się nie będzie zastanawiać czy w XTB zainwestować.
Łby, skoro jest tak super to czemu dajecie się tak latwo prowokować. Skoro jesteście tak zarobieni i życie jest piękne to po co w dajecie się w dyskusję z noł nejnami z bankiera? Co łby? A może wcale nie jest tak kolorowo jak to przedstawia cię
Dobrze ze jest taki pit, głupoty gada ale prawda jest taka, że bez niego to forum było by nudne :D No bo o czym mówić jak firma książkowo rozwija biznes i każdy wie że wystarczy czekać i nie oddawać akcji
Pit to taka osoba która pisze o spółce raz dobrze ,raz źle w zależności czy ma czy nie a akcji ,teraz ich nie ma bo sprzedał w okolicy 96 i wiadomo że teraz chce kupić im niżej tym lepiej po to żeby kolejne kółko jego mocodawca zrobił ,kolarz się produkuje ale ciężko będzie dobrać bo teraznikt już nie oddaje,czekamy na wyniki za 1Q i kibicujemy w dalszym globalnym rozwoju naszego czempiona XTB
Dnia 2026-03-27 o godz. 09:19 ~grx napisał(a): > Spokojnie do przodu. Czekam osobiście na opcje, chętnie się pobawię. > > Zmienność jest, dywidenda jest, rozwój jest. Dziękuję
Dzięki za krzepiące słowo Zdzisiu, sam czekam na te mityczne 3 cyfry, ale możemy jeszcze poczekać. Te niespełne 5 złotych dywidendy przy dzisiejszej cenie akcji to już nie to samo co dywidendy jakie tu płacili 3-4 lata temu. No ale może spółka "dojrzewa".
Spółka dojrzewa na pewno i to w tempie zawrotnym. Ale to co w 2025 najważniejsze, to że był to rok przejściowy. Zarząd to sygnalizował, można było też samemu dojść do tego analizując wypowiedzi odnośnie do kosztów i plany produktowe. Wiem, bo ja do tego doszedłem, co i tak nie sprawiło, że pozbyłem się akcji. Pewności na giełdzie nigdy nie ma, a ryzyko zostania bez takiego biznesu w portfelu jest za duże.
Ale teraz już mamy to za sobą.
Jeśli ktoś wierzy w ten zarząd to winien mieć akcje, bo 2026 to mają być średnioterminowe żniwa.
Może i poniosła mnie fantazja, ale myślę, że w tym kończącym się kwartale XTB zarobi więcej niż w całym 2025 roku. Oczywiście to wariant optymistyczny. Od kilku lat podziwiam zarząd za strategię i tempo rozwoju. Gdzie XTB było w 2006, 2016 a gdzie jest w 2026 roku to każdy chyba już dostrzega. Pozdrawiam cierpliwych inwestorów.
Może i pojechałem, ale jest kilka przesłanek, że to się może wydarzyć. Klienci szukają zmienności a tej w tym kwartale nie brakuje. Wielu nie przypomina sobie tak wysokiej zmienności na złocie, srebrze, ropie czy gazie ziemnym. Do tego pojawiły się ruchy na indeksach a całkiem niedawno na walutach. Jak tu nie być optymistą co do wyników. Obstawiam rekordowy kwartał.
Wyniki innych brokerów powiedzą nam trochę więcej informacji. Zawsze wcześniej raportują Plus500 oraz IBKR z tego co pamiętam. Jeśli tam będzie grubo to XTB rozbija bank