Analizując wyniki finansowe, w 2025 roku ASBIS osiągnął przychody w wysokości 3,9 mld USD (wzrost o 28% w porównaniu z 2024 rokiem). Marża zysku brutto osiągnęła 7,22% w 2025 roku. Zysk operacyjny (EBIT) wyniósł 111 mln USD (wzrost o 18% w porównaniu z 2024 rokiem). Zysk netto po opodatkowaniu wyniósł 60,2 mln USD w porównaniu z 54,2 mln USD w 2024 roku. Na dzień 31 grudnia 2025 roku ASBIS posiadał 257,6 mln USD w gotówce i ekwiwalentach w swoim bilansie, w porównaniu ze 155,0 mln USD na koniec 2024
Popatrzmy na przyszłość, bo to już wszystko znamy.
Po zaskakujących mnie prognozach przychodów za luty śmiem podciągnąć moją prognozę zysku netto za 2026 rok na widełki 80-100 mln $.
Porzucając C/Z z dyskontem jakie wcześniej było z okolic 5-7 na godziwsze 8-10 wychodzi nam kurs: 42-66 zł - z 54 zł pośrodku.
Optymistyczni mogą widzieć C/Z równe 12 i kurs 80 zł, pesymistyczni nawet jak uwzględnią problemy przez ceny ropy i konflikt, to nie powinni widzieć niżej niż 32 zł. Musiałyby się zacząć jakieś kłopoty lub mega ruch spekulacyjny.
Miliard kasy w firmie...zysk roczny prawie 240 mln złotych
Bajka nie firma a perspektywy jeszcze lepsze.
Tutaj bum dopiero się zacznie w tym i następnym roku.
Dla uzmysłowienia co znaczy 1 mld złotych w firmie
Zaokrąglając dla przejrzystości to na jedną akcję mają prawie 20 złotych gotówki czyli 45-50% wartości akcji pokrywa się w samej kasie spółki a jak wiadomo kasą każdego roku rośnie więc gdyby kurs nie rósł to za 2-3 lata sama kasa byłaby równowartością spółki.
Od wielu lat ja i inni mówili że Asbis wkracza do światowej ligii potęg, do Amazona czy Microsoftu wiele brakuje oczywiście, ale kierunek jest słuszny i należy nim podążac, nie zatracając wartości, ale jak widać kręgosłup firma i jej pracownicy mają wzorowy, też myślę że te 80-90 są w stanie osiągnąć na dobrej marzy, dywidenda i zaliczka będzie jak co roku rekordowa, ale tym razem przeskok może być naprawdę konkretny (samej zaliczki w grudniu nie zdziwię się jak będzie 0,30-0,40), jednak w obliczu zagrozen dla stabilności rynków nie sądzę że dostaniemy prognozę na 2026, choć chciałbym się mylić, ona by wiele pokazała jakie tam naprawdę wyliczenia mają, choć wiemy że zawsze dają konserwatywne prognozy z dużym niedoszacowaniem
C/Z = 12 nie jest niskie dla tego segmentu. Nie ma takiej spółki jak Asbis, ale ARGUS biorąc spółki podobne i uśredniając ich C/Z dawał właśnie okolice 12 jako uczciwe. Nie uwzględniali za to dyskont i w sumie to dobrze robili. Teraz C/Z = 12 (na przyszłe zyski 95 mln $) jest moim zdaniem optymistyczne, bo ciągle są małe ryzyka, również przygaszenie boomu AI za kilka lat.
Patrząc za to na zysk z tego roku i C/Z to tak, może być i chwilowo większe, bo obecnie masz 1.1$ zysku na akcje. Przy kursie 60 zł to C/Z do tego roku wynosiłoby 15.
Tyle że prezes na czacie wspominał że nie ma co ciągle liczyć na takie wzrosty jak na początku roku, ale powinny wyznaczać kierunek (ciągła duża poprawa). Weź to pod uwagę, mniejsze marże przez serwery ważące więcej w przychodach i nagle 100 zł na kursie wydaje się trudne do osiągnięcia. Szczególnie na bananie.
Jeszcze tylko marzec miał niska bazę, od kwietnia będzie trudno o tak znaczące wzrosty r/r. Bez 150 mln $ zysku netto nie widzę tu 100 zł na kursie.
E no Zenonie doskonale wiem co było na czacie- padło stwierdzenie po 78% upie za styczeń że nie ma co liczyć że taka poprawa wyników utrzyma się do końca roku i ja nie piszę o 100 ziko że taka poprawa ma być do końca roku. Trudno liczyć żeby z 4 mlrd zrobili 7 mlrd che che - choś tysz możliwe w końcu to Asbis (ale wtedy liczyłbym na 300 ziko). Kolego sam zakładałeś że 80-100 mln usd to z 5 mlrd mogą wyciągnąć a jeśli tak to przy odhaczeniu 1,2 mlrd za q1 co się chyba zgodzimy zostanie do zrobienia 3,8 mlrd ok 1,20 mlrd na kwartał czyli okolice wzrosru przychodu o 30% r/r q2-q4.
XD dalej minusujecie mimo że się korekci. Kuleje ukiejetnisc czytania ze zrozumieniem. Nie napisałem, że spolka jest be itd (sam mam akcje) natomiast opisałem co uważam. Jak widać rynek miał podobne zdanie. Pozdrawiam myślących