Juz jutro wyniki. Beda bardzo dobre moim zdaniem mozemy zobaczyc nawet 30-40% r/r dynamiki dzieki taniemu dolarowi.
Wazna tez bedzie konferencja z update trading oraz tegi jak bardzo wzrost stawek za fracht moze wplymac na marze w sezonie AW 2026/27 bo to oprocz jakiegos spektularnego umocneinia dolara jedyne zagrozenia dla lpp - szykujemy sie na naprawde mocne liczby zobaczycie!
Wyniki za 2025 rok będą z całą pewnością bardzo dobre. Myślę, że zapowiedź możliwego podwyższenia dywidendy wzięła się właśnie z wyniku netto lepszego od oczekiwań. Problemem będzie jednak Q1.Konsumpcja w lutym w tym segmencie była słabiutka, tylko +0,8% rdr. Ale to dane dotyczące tylko Polski. Mocniejszy dolar wpłynie negatywnie na wynik w Q1, ale z drugiej strony, w marcu jest osłabienie PLN nie tylko względem dolara ale również wobec innych walut. Co poprawi marżę LPP. A więc wyniki Q1 będzie ciężko przewidzieć. Za to po jutrzejszych wynikach bardzo się zdziwię, jeśli kurs nie pójdzie powyżej 21 000 w przyszłym tygodniu. Oczywiście oprócz wyników istotna będzie konferencja. A zarząd LPP jest zwykle ostrożny i oszczędny w prezentowaniu świetlanej przyszłości. Nie to co Miłek gadający o najlepszym modelu biznesowym na świecie... Ja powoli przestaję już obracać akcjami i zaczynam skłaniać się do wybierania stabilnych i dobrych dywidendowo spółek. Myślę, że dywidenda dosyć szybko osiągnie 2000 zł za akcję. Intensywna ekspansja Sinsaya wkrótce przyhamuje, będzie mniejsze potrzeby capexowe, co pozwoli przeznaczyć na dywidendę większą część zysku. A sam zysk pięknie rośnie i przyśpiesza. Oczywiście obecna sytuacja w rejonie Zatoki Perskiej jest sporym zagrożeniem. Jest już pewne, że ceny ropy nie wrócą poniżej 80 dolarów przez co najmniej rok (a raczej dwa lata). A to spowoduje wzrost inflacji i negatywnie wpłynie na konsumpcję.
No i mamy wyniki q4 610 mln zysku netto - super dane mamy r/r wzrost o 35% czyli mniej wiejecej tak jak wczoraj przewidywalem spolka roqniwz wspomina o zagrozeniach ktore wymienilem wczoraj.
Ale co wazne prognoza marzy na 2026 jest dalej zachowana powyzej 55% przychody tez utrzymane z prognozy pod 29mld zl.
Zapasy ladnie zeszli prawie 20% z m2.
Co do trading update to lfl wychodzi mi delikatnie dodtni bo tak wporst nie powiedzieli ale marzec zazwyczaj ma wiekszy udzial niz luty w wynikach.
Spolka to prawdziwa maszynka do zarabiania pieniedzy.
Kolego wynalazca a moze napiszesz cos od siebie o spolce i to najlpeije przed wynikami zeby to potem mozna zweryfikowac ?
Ja tutaj pisalem o LPP jak chodzila po 14k - a jakby nie wona bylbysmy juz duzo wyzej takie rzeczy ciezko przewidziec.
No i jest dokładnie tak jak przewidywałem, czyli przychody prawie zgodnie z konsensusem (lekko niżej), za to marża zrobiła robotę. Myślałem, że kurs będzie potrzebował 2-3 sesji żeby wejść powyżej 21 000, a wystarczyło tylko kilkadziesiąt minut. Co do konferencji, też pozytywne komentarze, czyli obecnie nie ma większych problemów, podwyżki u producentów rzędy 1-2%. Cena frachtu największym zagrożeniem. Ale skala tej podwyżki pozostaje wciąż niewiadomą. Oczywiście geopolityka pozostaje zagrożeniem dla wysokości sprzedaży, ale wciąż nie wiadomo w jakim stopniu. I jeszcze jeden komentarz potwierdzający moje przewidywania - capex będzie się zmniejszał, a więc większa część zysku będzie mogła iść na dywidendę. Policzyłem tak na szybko - 2 000 zł dywidendy na akcję jest bardzo prawdopodobne już za 2027 rok.