Czy spółka dział funkcjonuje bo jakoś wszystko zamarło zero informacji zero konkretów ..
Halo halo czy ktoś jest bo naprawdę mam wrażenie jak bym się cofnął do red dev studio ….
Dnia 2026-03-24 o godz. 16:44 ~Mich napisał(a): > Czy spółka dział funkcjonuje bo jakoś wszystko zamarło zero informacji zero konkretów .. > > Halo halo czy ktoś jest bo naprawdę mam wrażenie jak bym się cofnął do red dev studio ….
Powtarzasz wątki. Nic nie działa i nie funkcjonuje. Dąbrowski z Kosiorkiem zamknęli wszystko, zostawili klucze pani Marysi, która sprząta biuro raz w tygodniu i pojechali na ryby. Kazali jej tylko zadzwonić do Czechoslovak Group, żeby ponegocjowała kontrakt na amunicję i czekała na zgłaszające się dronowe startupy z Ukrainy. Lipa, bo z niej kiepska negocjatorka jest.
Nie bardzo się mogę zgodzić z tym, że Spółka nie informuje ("...zero informacji zero konkretów...") W 2025 roku PHR wystosował 41espi, a w 2026 na razie 6. Dla porównania tak znana spółka w WIG40 jak Lubawa w 2025 miała 24 espi, a tym roku dopiero 3. Też chciałbym co tydzień informację o nowej umowie na 100mln zł, ale to tak nie działa. Pewne sprawy buduje się od podstaw i potrzeba na to czasu. Każdy, kto chwilę pomyśli o tym wie. A jak co drugi dzień napiszesz, że nic się nie dzieje nie oznacza, że się nie dzieje. Na pewno się dzieje. Są spółki, które produkują espi lawinowo i np. piszą, że złożyły ofertę w przetargu (prawda) albo, że prezesowi przyśnił się nowy pomysł i będzie produkował naboje z żołędzi (żart, ale niewiele odbiegający od prawdy) - poszukaj takiej kup jej akcje i poczujesz się lepiej.
Aaaaa to teraz rozumiem wyklarowaliście mi sprawę ..trzeba czekać bo ja myślałem że to tak częściej będą informować a to trzeba troszkę spokoju :):) a wiecie może jak długo trzeba będzie czekać i czy się doczekamy :):):
My się doczekamy, ale dokładnie nie wiemy, ile będziemy czekać. Ale tobie proponuję nie tracić czasu - sprzedaj, choćby na raty, bo masz na pewno dużo, a obroty teraz marne. Odzyskasz pieniądze, kupisz coś super, sprzedasz, zarobisz. A tu na spokojnie wrócisz, jak już będą espi. To taka spółka, że espi np. o dronach albo o kontrakcie na amunicję nie podniesie kursu więcej niż o 1-2 proc. A obroty wtedy będą na pewno oooooogromne - wszyscy będziemy sprzedawać - odkupisz spokojnie może nawet taniej niż dziś sprzedasz. Czysty zysk.
Dnia 2026-03-24 o godz. 20:59 ~Mich napisał(a): > Ooo dzięki dobra rada :):) fajnie że są tu takie osoby jak ty co tak się martwią o innych:):)
Nie ma sprawy, przyjacielu. Jestem bardzo wrażliwy na ludzkie cierpienie. Jak widzę takich porządnych ludzi jak ty, którzy się tak męczą z akcjami - zawsze postaram się pomóc.
Zgadzam się z kolegą myślę że jest już po temacie i nic się nie wydarzy ale co niektórzy mocno wierzą coś z tego będzie lub bardzo chcą żeby inni w to wierzyli. Jak dla mnie to już gaśnie tu światło kwestia kto i kiedy zgasi je całkiem .... A do tych ironicznych wpisów to Panowie pozwólcie że każdy będzie wyrażał swoje zdanie i opinie bo po to jest to forum nie tylko do pozytywnego bujania w obłokach
Ależ kolego Mich, przyjacielu - ja będę zawsze bronił prawa każdego forumowicza do " wyrażania swojego zdania i opinii". Masz pełne prawo do pisania " już gaśnie tu światło kwestią kto i kiedy zgasi je całkiem ". Ba, nie mam nic przeciwko, żebyś napisał, że spółka jest w otchłani ciemności, czarnej dziurze, czy jakieś tam inne barwne określenie, które przyjdzie ci do głowy.
Tylko... napisz, kochany - dlaczego tak uważasz?
Jak ja piszę dobrze o spółce, to dodaję dlaczego uważam, że odniesie sukces. Niektórzy mają mi tu za złe nawet, że ciągle wspominam m. In. kompetencje zarządu. Ale podaję też inne powody dla których jestem optymistą.
Ty zaś - jak piszesz- "myślisz, że jest po temacie i nic się nie wydarzy", bo...? Bo obroty niskie i brak espi?
No właśnie dlatego, że brak NA RAZIE espi, to obroty niskie...
A jakieś zastrzeżenia co do np. pracy zarządu, czy strategii spółki masz, żeby na tej podstawie uznać, że " tu już po temacie" ? A może uważasz, że jak przez 3 miesiące nie ma espi o umowach to przez następne 3 lata też żadnych umów nie będzie?
Ludzie często nie potrafią rozdzielić dwóch perspektyw.
Jest perspektywa operacyjna, gdzie firma realizuje swoje działania
I perspektywa kursu, który w jakimś stopniu jest odzwierciedleniem tego co się w firmie dzieje.
W krótkim okresie czasu dochodzi do rozjazdu tych perspektyw, stąd okazje inwestycyjne lub wchodzenie na górce.
Jak się pisze, to warto dodać o jakiej perspektywie.
Ci do kursu, zgadzam się, że aktualnie dramat, ale co ważne kręci się wokół 2.50 czyli wcale nie tak nisko.
Mam nadzieję, że w kwietniu w końcu coś drgnie
Nie napisami że upada tylko że myślę że gaśnie światło
Wiele było już spółek które huczaly optymizmem a z czasem było coraz mniej info coraz mniej aż w końcu całkiem przekaz między spółką a akcjonariszami i rynkiem całkiem wygasał więc zaznaczam jeszcze raz nie powiedzialem że upada tylko że myślę że gaśnie światło a to różnica bo jak to oceniać a skoro was nie martwi tak jak piszesz brak ESPI od 3 miesięcy i to twoje słowa to dziwi bo spółek które pięknie startowaly a z których nic nie wychodziło też było wiele więc powiedz skąd takie przekonanie że tu będzie pięknie i cudownie
Umowa z Czechami jakaś wielka nie jest (ale ważna). Ale mają 13% umowy podwykonawczej ze ZREMB (espi poniżej) na 29,56mln zł (+ opcja na 29,5mln zł) tj. 3,8mln zł (prawie 7,7mln zł z opcją) przychodów w terminie do lipca 2027. To wystarczy, by wyżyć i działać dalej. I działają dalej. Ponadto PRH to być albo nie być dla wyniku Zremb, bo mają w wyniku za 2024 ok. 70% z akcji PHR. W wyniku 2025 też pewnie będzie to znaczący udział. A Zremb to coraz bardziej poważny gracz (od kilku dni w sWIG80) i nie pozwoli, by w spółce, w której ma tak znaczący udział nagle "zgasło światło". https://espiebi.pap.pl/node/699126
Umowa z Czechami nie jest wielka.
Zamówili próbki za milion złotych.
Termin do 15 kwietnia.
Jak nie dowiozą to będzie wtedy konkretny powód do krytykowania
Dnia 2026-03-25 o godz. 21:44 ~Mich napisał(a): > Nie napisami że upada tylko że myślę że gaśnie światło > > Wiele było już spółek które huczaly optymizmem a z czasem było coraz mniej info coraz mniej aż w końcu całkiem przekaz między spółką a akcjonariszami i rynkiem całkiem wygasał więc zaznaczam jeszcze raz nie powiedzialem że upada tylko że myślę że gaśnie światło a to różnica bo jak to oceniać a skoro was nie martwi tak jak piszesz brak ESPI od 3 miesięcy i to twoje słowa to dziwi bo spółek które pięknie startowaly a z których nic nie wychodziło też było wiele więc powiedz skąd takie przekonanie że tu będzie pięknie i cudownie
Kolega Mich pisał chyba także do mnie. Zatem też odpowiem: wiele razy powtarzałem szereg argumentów przemawiających za bardzo pozytywnym scenariuszem w przypadku PRH - nie będę ich powtarzał, bo zdenerwuję tym niejedną osobę.
Ale spróbuję ci przedstawić nieco inny dowód na to, że powinno być dobrze, posługując się Zrembem.
Na forum Zrembu raczej rzadko widać pesymistów i zdaje się, że ty też (tak jak i ja) widzisz dobrą przyszłość Zrembu. Choć jego działalność oparta jest w zasadzie o produkcję kontenerów i elementów metalowych, m,in. dla branży offshore - czyli dość wąska podstawa.
Przypomnijmy że: 1. PRH jest liderem konsorcjum z udziałem Zrembu w zleceniu dla NATO. 2. PRH ma umowę z CSG na budowę systemów mobilnych typu TRICON (już bez udziału Zrembu) 3. Prezes PRH jest równocześnie prezesem Zametu Głowno (kontenery) 4. PRH ma umowę o współpracy z Modular System (kontenery) 5. PRH ma umowę z amerykańskim partnerem (niewymienionym z nazwy, choć Opinia sprawę chyba rozszyfrował) - kontenery
Jak z tego wynika - możliwości robienia biznesu kontenerowego (razem ze Zrembem, albo bez Zrembu) - ma PRH już dziś imponujące. A że w strategii PRH jest wsród celów także zapewnianie Polsce bezpieczeństwa energetycznego, to i konsorcja w branży offshore (i nie tylko) mogą się pojawić.
Skoro w przypadku Zrembu bazującego głównie na tych działkach jesteś optymistą (jak i ja i przygniatająca większość forumowiczów na Zrembie), dlaczego pesymistycznie widzisz przyszłość PRH, który od teraz nie dość , że wiele umów kontenerowych będzie podpisywał ze Zrembem, to byc może drugie tyle już bez Zrembu, za to może z Amerykanami, Zametem czy Modularem? A tak szczerze mówiąc, to myślę, że te przyszłe konsorcja kontenerowe organizowane przez PRH będą wieloczłonowe. I będzie współpraca w trójkącie czy czworokącie nawet.
I chyba najważniejsze - jakim cudem można być optymistą co do przyszłości kontenerowego Zrembu kierowanego przez Kosiorka, a pesymistą wobec PRH (wiedząc jaką ma kontenerową bazę do wykorzystania) w którym tenże Kosiorek jest wiceprezesem? A nade wszystko wiedząc, że Kosiorek ma w PRH więcej akcji niż w Zrembie? I wiedząc, że w minionym roku większość zysku Zrembu pochodziła z przeszacowania wartości akcji PRH, które Zremb ma w portfelu? Przecież jak na dłoni widać, że PRH jest dla Kosiorka równie ważny jak Zremb. A moim zdaniem - nawet ważniejszy. Dlatego że PRH to nie tylko kontenery i prawdopodobnie energetyka. To dużo, dużo więcej. I Kosiorek na to "więcej" liczy na pewno tak samo jak Dąbrowski. Co zresztą w liczbach akcji posiadanych przez obu panów w PRH widac dokładnie. Skąd więc tylu optymistów na Zrembie, którzy potrafią być jednocześnie pesymistami na PRH? I dlaczego ty do nich należysz?
ja do tego dodam tylko , że pan Kosiorek jako Zremb, Fundacja Polaksa i osobiście posiada 54,4% akcji PRH. Więc nie sądzę, żeby zgodził się, żeby mu "zgasło światło"
To tak szybko do kolegi troszkę spokoju już ci kiedyś odpowiedziałem i powtórzę nie biorę udziału na innym forum i na Zarembie też nie biorę nie pisze nie udzielam się nie mam ich akcji więc nie dopisuj historii . A co do twoich marzeń i prognoz bo jak na razie nie są faktami ale miło by było gdyby się sprawdziły to zastanawia mnie twoje podejście i czym spowodowane skoro widzisz efekty za kilka lat . Skoro trwa to już dłuższy czas i ty myślisz że będzie fajnie bo może wystrzeli za kilka lat a wiele osób już tu siedzi od dawna za czasów poprzedników więc zniecierpliwienie jest chyba normalne . Fajny interes kupić czekać kilka lat może wystrzelić a może nie :):): żeby tylko nas starość nie dopadła bo może już się nie nacieszymy z tego … żaden biznes chyba że dla milionerów którym bez różnicy czy mu tam leży kasa czy gdzie indziej
Skoro nie masz Zrembu, to przepraszam za "insynuacje". Za kilka lat to PRH powinien być wart przynajmniej miliard. A w krótkim terminie, czyli 3- 6 miesięcy liczę na kolejne umowy i przynajmniej 100- 200 procent w górę. M.in. dlatego, że ff jest takie, jakie jest.
Słuszny kierunek. Nie czegoś takiego Jay magiczne odcięcie. Nawet, przy bdb ESPI zawsze znajdzie się ktoś kto będzie chciał sprzedać. Ktoś powie, że ok ale będzie trzeba kupić drożej. Pewnie tak, ale w przypadku PHR myślę, że warto podjąć takie ryzyko zwłaszcza, że na szerokim rynku na pewniakach można zarobić tu i teraz.
Natomiast, PHR potrzebuje więcej czasu niż inne spółki - o tym też pisał Prezes w raportach.