Poczytaj ustawę matole-fantasto i nie wprowadzaj ludzi w błąd. Krosno znika z giełdy gdyż tak zadecydował sąd , a wyrok się uprawomocnił ,czy to się Tobie podoba czy nie.
Wysłane: 14 października 2009 12:15:23 przy kursie: 0,24 zł
Info dzisiejszy płatny puls biznesu.
Krosno walczy o układ
Producent szkła złoży wniosek o przywrócenie układu. Ma nowego, znaczącego akcjonariusza.
O 9,5 proc. drożały wczoraj na drugim fixingu akcje Krosna. Rynek pozytywnie odebrał informację o tym, że powyżej progu 5 proc. ujawnił się w spółce cypryjski podmiot AJW Investment. To firma powiązana z Januszem Wójcikiem, członkiem rady nadzorczej Krosna. Dotychczas pakietem dającym powyżej 5 proc. głosów dysponował tylko Stefan Maciejewski, prezes spółki.
To nie koniec dobrych informacji. Spółka jest bliżej dogadania się z wierzycielami. Dąży do zamiany upadłości likwidacyjnej na układową.
- Kończymy uzgodnienia z bankiem Pekao, który posiada największą wierzytelność Krosna - mówi Stefan Maciejewski.
Wkrótce do sądu ma trafić wniosek o zmianę upadłości. Z wyliczeń prezesa wynika, że stopień zaspokojenia wierzycieli w układzie będzie ponad dwukrotnie wyższy niż w przypadku likwidacji. Na tym nie koniec.
- Nasze działania spotykają się z ogromnym zainteresowaniem nie tylko ze strony wierzycieli - jesteśmy na etapie bardzo zaawansowanych rozmów z inwestorem zagranicznym. Otrzymaliśmy w tym tygodniu list intencyjny, w którego ramach będziemy prowadzić dalsze rozmowy. Rozważamy w jednej z opcji układowych znaczne dokapitalizowanie spółki - mówi Stefan Maciejewski.
Więcej szczegółów nie ujawnia, podejrzewa natomiast, że wniosek o ogłoszenie upadłości Krosna był nieuzasadniony.
Tymczasem za kilkanaście dni Krosno zostanie wycofane z obrotu giełdowego, bo mija pół roku od ogłoszenia upadłości. Zarząd prosi nadzór o przedłużenie notowań.
A tego że ktoś sobie wychodził po tym artykule z akcji po ok 25gr nie widzisz? ;)
Najpierw był wzrost mały wolumenem, a potem rozpowszechnienie "płatnej informacji" po forach a następnie wyjście z akcyjek
radzę przemyśleć sprawę, ja tam wole nie ryzykować...
Nie ma co porównywać Krosna i Toory. Tam były nietrafione inwestycje i brak zbytu. Tutaj mamy zakład z ogromnymi tradycjami, zatrudniającym ponad 2 tys ludzi, mnóstwem zamówień,który wpadł w ogromne zadłużenie tylko poprzez nieudolne zarządzanie poprzedniej ekipy. W tym przypadku jestem pewien,że wszytko będzie ok. Jeżeli nie chcecie mieć akcji Krosna to sprzedajcie,chętny się znajdzie, nie zajmujecie się wypisywaniem bzdur na forum.
Pozdrawiam rozsądnych
Wysłane: 19 lipca 2009 22:40:43 przy kursie: 0,34 zł Z akcjami Krosna jest ciekawa sytuacja. Upadłość likwidacyjną huty ogłoszono 27 marca 2009. a w takim przypadku zgodnie z prawem akcje mogą pozostawać w obrocie giełdowym przez następne pół roku - czyli do 27 września 2009. Po tym terminie nastąpi ich dematerializacja.
Pojawiają się jednak ostatnio plotki (nie wiem na ile pewne), że istnieją silne naciski "z góry" (czytaj: z Warszawy) aby utrzymać zakład za wszelką cenę. Podobno możliwy jest układ z wierzycielami, a to pozwoliłoby zamienić upadłość likwidacyjną na upadłość układową. Taki cel mają też główni udziałowcy Krosna - w tym nowy prezes i główny akcjonariusz Stefan Maciejewski.
Sytuacja wygląda więc tak, że interesy Syndyka są sprzeczne z interesami udziałowców. Jedna strona (syndyk) chce sprzedać majątek huty i spłacić wierzycieli (przy okazji samemu syndykowi wpadłoby "parę groszy"), a druga (główni udziałowcy) - zawrzeć ugodę z wierzycielami, kontynuować produkcję i odbudować pozycję rynkową Krosna.
Jak to się dalej potoczy?
Nie mam zielonego pojęcia.
I na koniec coś, co może świadczyć, że z Krosnem nie jest całkiem źle - ogłoszenie z lokalnego portalu sprzed kilku dni:
Cytat:
KHS zatrudni hutników szkła, podręcznych
Krośnieńskie Huty Szkła w upadłości likwidacyjnej zatrudnią doświadczonych hutników szkła, podręcznych, szlifierzy szkła, pracowników pomocniczych przy produkcji szkła. Praca w systemie 3 zmianowym od poniedziałku do piątku (soboty i niedziele wolne), możliwa zmiana systemu pracy na 4-brygadowy.
Kontakt: Podania + życiorys (koniecznie z nr telefonu) proszę składać do 24 lipca 2009, w Biurze Przepustek - Biurowiec KHS,
...
Kontakt: Podania +
> życiorys (koniecznie z nr telefonu) proszę składać do 24
> lipca 2009, w Biurze Przepustek - Biurowiec KHS,
Takie to głoszenie z ostatniej chwili ze podania z CV nalezy składac do lipca 2009... to jakies 3 miechy temu było ... Preparować wiadomości tez trzeba robić dbale.
NIE WIADOMO KTO NA TYM CHCE ŁAPE POŁOZYC TO ZE KROSNO BEDZIE ISTNIEC TO NIE MA WATPLIWOSCI ALE CZY NA GIELDZIE TEGO NIE WIADOMO CO ZA MAFIA CHCE TO MIEC ZA GROSZE. JA OSOBISCIE JESTEM ZA ZOSTANIEM ALE TO JEDEN PAN BÓG WIE.POZDRAWIAM
szynszylo , poczytaj matolico co napisałem w założonym przez siebie wątku. Tam masz nawet odnośniki do ustawy.Liczy się marzycielko, 6 miesięcy od uprawomocnienia się wyroku sądu. Tak więc po 30 października, Krosna na giełdzie już nie będzie....