• wysiadłem Autor: ~Zapakowany_w_ORLEN [83.9.197.*]
    Ja właśnie wysiadłem. Pewnie tylko na chwilę i zaraz wrócę, ale:
    1. Ryzyko związane z Iranem moim zdaniem jest całkowicie w cenie
    2. Bardziej obstawiam, że na dniach się jakoś dogadają albo siłą udrożnią cieśninę Hormuz
    3. To by oznaczało, że cena Orlenu może wrócić w okolice 115-120 pln - wtedy odkupię
    Mam więc trochę monety do zainwestowania. jakieś przemyślane pomysły, którymi chcecie się podzielić?

Niezmiennie życzę by Orlen szedł w górę, ja mam +115% więc mi wystarczy

• Re: wysiadłem Autor: ~Ostrożny [31.61.254.*]
    Ja też się zastanawiam nad chwilową przerwą. Tę wzrosty od momentu gdy pomarańczowy pajac zaatakował Iran są chwilowe. Może wrócić tak jak piszesz na okolice 115.
  • Re: wysiadłem Autor: ~Dziadek [31.175.4.*]
    Nawet jak odblokują Ormuz to sytuacja długo nie wróci do moralności.to nie takie proste jest wiele zniszczeń i nie da rady od razu uruchomić wydobycia oto
    Po 2 Orlen jest jeszcze mocno niedowartościowany w stosunku do WIG20 c/z Przy 200 byłby w połowie stawki
  • Re: wysiadłem Autor: ~Alex [31.60.45.*]
    Szczególnie jak pojedzie na zerowej marży na rozkaz tuska
  • Re: wysiadłem Autor: ~Myslacy [194.28.13.*]
    To zobacz na Bogdankę. Zmieniła trend i powtarza scenariusz z orlenu.
    Teraz zapytam pajacu o jaką ci marże zerowa chodzi?
    Jestem pewny że nawet nie wie co napisał oszolom
    Za chwilę Orlen pojedzie na zerowej marży radzę uważać
  • Re: wysiadłem Autor: cxc [91.150.209.*]
    Ta decyzja nie jest dobra dla Orlenu ale na kursie nie zrobiła wrażenia na razie na kurs ma wpływ przeszacowanie zapasów
    Za chwilę się obudzą i będzie jazda w dół
  • Re: wysiadłem Autor: ~Wolf [31.0.0.*]
    Aleks ale naganiasz w każdym poście że Orlen jedzie w dół, poprostu zal.pl
  • Re: wysiadłem Autor: mariusz21 [83.21.127.*]
    Zerowa marża , nie Tusk nie zrobi tego, bo czekało by go postępowanie po zmianie władzy. Tak jak przeciągają Obajtka.
    Ludzie ci wy za bzdety piszecie zastanówcie się jaka zerową marże
    Normalnie jak półgłówki
    Dziś kurs nie rośnie po jakimś szacowaniu zapasów tylko dlatego że wczoraj min.energii Motyka w Polsacie powiedział że jeśli baryłka dojdzie do 120$ rząd będzie obniżał VAT.
    Ludzie ogarnięcie sie
  • Re: wysiadłem Autor: ~Wolf [31.0.0.*]
    Orlen ma bardzo duże zapasy paliwa w cenach z października, tak więc sobie policz zarobek
    Wolf to trochę inaczej jest.zapasow z października to raczej nie ma na bank
    To działa tak że duży poważny odbiorca jak Orlen Bp Shell Moll mają podpisane umowy długoterminowe z klauzulą wzrostu cen np.Na giełdach 10% to w naszej umowie 1 % podwyżki lub obniżki.Czyli pewnym jest że Orlen nie kupuje ropy po 90$ na spocie tylko trochę drożej.A dlaczego cena na stacjach jest diametralnie inna to już inna bajka.Ci którzy mają choć podstawowa wiedzynt.rynku paliw wiedzą dlaczego tak się dzieje
  • Re: wysiadłem Autor: ~Orlenik [188.146.165.*]
    To tak jak ze złotem w NBP. Wyceniamy i wypłacamy zysk w przypadku Orlenu dywidenda idzie w połowie do skarbu państwa i dojdzie jeszcze podatek Belki od reszty.
  • Re: wysiadłem Autor: ~Roman [93.159.35.*]
    Są 3 rodzaje marzy w Orlenie

Ta zerowa od Tuska jest najmniej istotna
  • Re: wysiadłem Autor: ~PIOTR [37.248.156.*]
    Zarząd zwleka z ogłoszeniem propozycji dywidendy, Czyżby niemiła niespodzianka?
  • Re: wysiadłem Autor: ~1234 [91.212.223.*]
    Piotrze, na spokojnie podadzą po rocznym sprawozdaniu.
    Póżniej podadzą dywidende i raport za 1 kw a wiesz co to oznacza wysoki kurs
  • Re: wysiadłem Autor: ~PIOTR [37.248.155.*]

Myślę, że zwłoka w ogłoszeniu propozycji dywidendy wynika z niepewności zarządu, co do finansów w przyszłości. Co nieco powinno się rozjaśnić na początku kwietnia, gdy Orlen poda marżę rafineryjną za marzec.
[x]
PKNORLEN 2,19% 131,40 2026-04-13 17:02:00
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.