• A ja na przykład Autor: ~Grzegorz [95.48.38.*]
    To sobie cenię niezależność NBP i że potrafi z minus 100 wyjść na plus 200 w tydzień , zuchy
  • Re: A ja na przykład Autor: ~Zeus [37.30.42.*]
    wygenerować 1/3 budzetu Polski w kilka dni to się chwali - szkoda tylko że bez przydupasów prezydenta w radzie tego nie da rady wygenerować - krótko - Glapiński ma przechlapane jak zejdzie z urzędu ...
  • Re: A ja na przykład Autor: ~Grzegorz [95.48.38.*]
    W spółce giełdowej to nazywa się działanie na niekorzyść akcjonariuszy , a w NBP ???
    idąc tropem kropek wygląda to tak - Glapich twierdzi że generuje straty (bo nie zarabia - przypisuje to przeksiegowywaniu aktywów ble ble ble), Glapich stwierdza że skoro i tak przelewa z pustego to i puste zero Safe zrobic może i wygeneruje księgowo czysty zysk ktory i tak jest "na papierze", pod pomysł podpina sie prezydent ktory twierdzi że ma pomysł na zerowe safe czyli tez chce z pustego nalac pustym - wychodzi łańcuch pustych obietnic czyli i Glapich i prezydent kłamia obiecując puste pieniądze...
    Niestety o ile inwestor ryzykuje własnym kapitałem i ewentualnie liczy sie ze stratami to tutaj decydują za Polaków "laniem pustym pieniądzem" i glapich i prezydent. jest opcja że Glapich sprzeda złoto i wykaże zysk realny tu i teraz ale odkupując go na górce (bo tanio nie jest) niekoniecznie zrobi dobrze bo "a jak spadnie" to wtedy odpisze straty i wyemituje obligacje które zostaną skupione i podwyższa oprocentowanie obecnych 5-10 latek (bo inwestory je majace głupie nie są) i strata NBP znowu wzrosnie z obecnych "pustych 100 mld" (razem za 4 lata strat daje to ok 180 mld zeta w plecy nie wydanych do skarbu Państwa) o kolejne "puste miliardy".
    Zwykły Pisowski beton tego nie ogarnia a łyka frazesy jak pelikar - efekt zatkane gardło i pisu nie ma a panstwo płacze...
  • Re: A ja na przykład Autor: ~Grzegorz [95.48.38.*]
    Pomysł jest wg mnie jest prosty …pod niezrealizowany zysk ze wzrostu ceny złota wypuścić obligacje i pozyskać kasę … jest jednak ale … co się stanie jak złoto wróci do bazy ??? Kto te wszystkie puste pieniążki sfinansuje
  • Re: A ja na przykład Autor: ~Leszcz [83.26.253.*]
    A zastanawiałeś się kto sfinansuje co najmniej 180mld zł z tytułu odsetek, różnic kursowych?
    A może wiesz ile sprzętu z tej umowy będziemy musieli przekazać Ukrainie?
    A może wiesz co i gdzie KE każe nam kupić ze środków z tej umowy? Polska nie ma możliwości wykorzystać tych środków z własnej produkcji, bo jej po prostu nie ma. A ruda@ nie chce kupować amunicji 155mm w Niewiadowie, który będzie pierwszy z gotową fabryką do produkcji dużej ilości tej amunicji.
    Także tak.
  • Re: A ja na przykład Autor: ~Miro [31.60.102.*]
    W punkt
  • Re: A ja na przykład Autor: ~Grzegorz [188.33.12.*]
    Ale ja tu nie mówię o amunicji , sprzęcie etc … mówię o narodowym banku polskim , narodowym , niezależnym , który miał 100 miliardów straty , a może mieć 200 miliardów zysku
    dodaj w kilka dni - tego nawet Buffet by nie zrobił ..
  • Re: A ja na przykład Autor: ~Leszcz [83.26.253.*]
    Przed chwilą skończyła się konferencja Prezesa NBP prof. Adama Glapińskiego. Wytłumaczył to tak, że przedszkolak by zrozumiał, więc polecam zapoznać się.
  • Re: A ja na przykład Autor: ~Olo [89.67.25.*]
    I ty na giełdzie chcesz osiągać zyski jak ty jesteś ujemnie zorientowany na podstawowe mechanizmy ekonomiczne w kraju? Żenada - po dzikich zawodówkach zarobiło się ekonomistów pokroju naszego ministra-który dlcieszy się z pożyczki - żenująco niski poziom
  • Re: A ja na przykład Autor: ~Dario [83.26.225.*]
    Glapa to sam nie wie co mowi , raz sprzedaje zloto, innym razem nie tylko przeksiegowuje hehe. A jak nie bedzie mial zysku to bank BGK ma emitowac obligacje - to pytam sie gdzie tu 0% jak beda emitowac obligacje hehe. To jest pismaki jeden wielki kabaret. A nawet jak bedzie chcial sprzedac iles tam zlota to chyba tylko na slupa zeby nie robic paniki na rynku i zeby mogl odkupic to zloto
[x]
NIEWIADOW 0,35% 14,40 2026-05-28 17:03:00
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.