mam pytanie do bardziej znających się osób i proszę o konkretną odpowiedź,
1. kiedy będzie split i co to oznacza dla posiadacza akcji
2. jezeli kupiłem 100 tyś akcji po 0,17zł to ile będę miał tych akcji po splicie i jaka będzie cena po tym splicie
3. czy ma znaczenie po jakim kursie kupiłem te akcje czy żadnej.
Bardzo proszę o wyjaśnienie mi mojich wątpliwości.
Dnia 2009-10-19 o godz. 23:03 ~nowicjusz napisał(a):
> mam pytanie do bardziej znających się osób i proszę o
> konkretną odpowiedź,
1. kiedy będzie split i co to oznacza
> dla posiadacza akcji
2. jezeli kupiłem 100 tyś akcji po
> 0,17zł to ile będę miał tych akcji po splicie i jaka będzie
> cena po tym splicie
3. czy ma znaczenie po jakim kursie
> kupiłem te akcje czy żadnej.
Bardzo proszę o wyjaśnienie
> mi mojich wątpliwości.
Witam,
1. Sąd zarejestrował akcje i to jest najważniejsze, należy czekać jeszcze na akcept GPW i wówczas bedzie split - czyli kurs z dnia zamkniecia podzielić na 2 -/data jeszcze nie jest znana, generalnie jest to około 2 tygodni od dnia złożenia wniosku przez spółkę oraz postanowienienia Sądu o Rejestracji do GPW.
2. Jeżeli chodzi o kurs to trudno powiedzieć jaki będzie - to rynek ustala.
3. Jeżeli kupiłeś po 0,17 gr. - to b. dobra cena. Myślę, że zarobisz. Np. wczoraj zamkniecie 0,24 gr. split 0,12 gr. za 1 akcję.
Musisz śledzić kurs i co sie dzieje w społce to pewnie zarobisz więcej.
4. Kupiłeś 100 tyś. akcji bedziesz miał x 2 = 200 tyś.
Andi
Widać,że nowi akcjonariusze powoli zbierają po 0,20 ale zleceń kupna jest niewiele.
Widac również , że nieliczni mający po parę sztuk akcji sprzedają ze stratą - w tym przypadku mozna dokupić.
Generalnie pośpiech w sprzedaży jest złym doradcą - myślę, że do 3.11. br. będzie mały podryw w kierunku choćby utrzymania lub wzrostu kursu aby z dniem 04.11.br. - nowa cena po splicie ruszyć /po 0,11/ - myślę, że niżej nie powinno być, chyba że ktos niewytrzyma i sprzeda taniej popier - a jak widać chętni są aby dobrać po 0,19.
Rynek ustali cenę - będzie dobrze!.